מגפת הקורונה שינתה את חיינו בצורה חסרת תקדים, ואחד השינויים המשמעותיים שעברנו בשנה האחרונה נוגע למסכים. אנחנו מבלים שעות ארוכות בפגישות זום, תלמידי בית הספר לומדים כבר חודשים באופן מקוון, והילדים מבלים שעות על גבי שעות ברשתות החברתיות.

ב-NEXT כנס האינטרנט ששודר היום (9.3) בקשת 12, ב-mako וב-N12, מיטב המומחים הגיעו לדבר על אחד הנושאים החשובים בימנו: הורות בעידן הדיגיטלי. מהי גלישה בטוחה, מהם החידושים המעניינים בתחום, וחשוב מכל – איך נשמור על ילדינו בימים בהם הכל נעשה ברשת?

"בטווח הגילים 12-14 יש הרבה מאוד אלימות במרחב המקוון והרבה קטינים שפוגעים בקטינים", אמרה ד"ר נאוה כהן-אביגדור, ראש האגף האזרחי 105 של המשרד לחיזוק ולקידום קהילתי ומשטרת ישראל, זה שנותן מענה מקצועי בנוגע לפגיעות, אלימות ופשיעה נגד ילדים ונוער במרחב המקוון. "בשנת 2020 מוקד 105 טיפל בלמעלה מ-11 אלף אירועי פגיעה, ויותר מ-25 אחוזים מהם היו עבירות מין: סחיטה והטרדה מינית, אינוס וירטואלי הפצת תמונות וסרטונים מיניים והטרדות".

מוקד 105 של המשרד לחיזוק וקידום קהילתי ומשטרת ישראל פועל כבר שלוש שנים ועוסק בכל סוגי הפגיעות במרחב המקוון, ובניהן פגיעות פליליות, פגיעות מיניות, מצבי מצוקה, עבירות רשת, בריונות, הסרה של תכנית פוגעניים ועוד. מאז הקמתו טיפלו אנשי המוקד בלמעלה מ-22 אלף פניות, את המוקד מאיישים שוטרים שעברו הכשרה ייעודית בתחום עיסוקו של המטה הלאומי, ופועל בו דסק שותפויות בין-משרדי בו יושבים מומחים בתחום הפגיעה בילדים ברשת ממשרד החינוך, משרד הבריאות, משרד המשפטים ומשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.

"בקו הראשון של המוקד יש שוטרים שעברו הכשרה ייעודית לעולמות התוכן האלה, והם הראשונים שמקבלים את הפנייה. השוטרים מלקטים את כל הפרטים שצריך לקבל, ומשם והיא עוברת לדסק השותפויות", סיפרה ד"ר נאווה. "דסק השותפויות פועל בהובלת המשרד לחיזוק וקידום קהילתי ויושבות בו נשות מקצוע מומחיות ממשרדי החינוך, הרווחה והבריאות שבודקות מה ניתן לעשות באופן מיידי. אם מדובר באירוע חירום של הצלת חיי אדם נשלחת ניידת באופן מידי, אבל בשאר האירועים אנחנו בודקים מה צריך לעשות כדי לתת את המענה המירבי באותו רגע. הייחודיות שלנו היא שבאירועי חרם או בריונות ברשת, המוקד יקח את הטיפול לתוך כותלי בית הספר. במקום לשלוח את ההורים לגורמים שונים בקהילה ובמערכת החינוך, אנחנו עושים את כל הדרך עבורם - למורה, לכיתה ובהמשך פעולות מנע".

הרשתות החברתיות משתלטות על רוב שעות הערות של ילדנו, כשהן מעודדות שיתוף של תמונות וסרטונים עם העולם כולו. במרחב בו לעיתים התמימות של הילדים הצעירים ברשת מנוצלת, אנשי מוקד 105 של המשרד לחיזוק וקידום קהילתי ומשטרת ישראל, אליהם ניתן לפנות במקרה של פגיעה, מסבירים איך ניתן לנסות ולהימנע ממנה מראש. "אם פעם ההורים שלי היו אומרים לי לא לפתוח את הדלת לזרים, המקביל של זה היום זה לא לאשר זרים באפליקציה", אמרה רס"ר נופר חן, קצינה ביחידת המוקד, וד"ר נאווה הוסיפה: "במקרה של פגיעה אנחנו יודעים לעשות כל מה שאפשר עם הטכנולוגיות הכי מתקדמות, אבל יש לנו מסר לילדים: אל תצלמו את עצמכם באופן חושפני ואינטימי ותעלו לרשת, כי ברגע שזה עולה, עם כל הרצון הטוב וכל היכולות, לא תמיד אפשר להסיר מהרשת את מה שעלה".