אין תמונה
אנחנו כל כך תלויים בסמארטפון, אבל רובנו לא יודעים כמה הוא מסוכן

להגיד שאנחנו מכורים לטכנולוגיה יהיה אנדרסטייטמנט. כל אדם שני ברחוב מסתובב עם שעון שמודד כמה צעדים הוא עשה בין המעלית לבית הקפה בקניון, מה הדופק שלו לאחר שטיפס 4 מדרגות, וטלפון חכם בכיס שאיתו הוא יכול לצלם את המאורע ולשלוח לזוגתו עם הקדשה "תראי אותי עושה ספורט". כמובן אחרי שערך את התמונה באינטרנט, וגילח לעצמו את בטן הבירה שצמחה אחרי משחקי הכדוררגל שהוא ראה בשלושה ממדים בחודש האחרון.

אבל האם המהפכה באמת נגמרה, או שהיא רק שינתה צורה? יש טענות, קונספירטיביות משהו, שאומרות שהמכשירים הללו בעצם נועדו להפוך אותנו מיצורים תבונתיים ועצמאיים, לבובות הנשלטות על ידי ממשלות ותאגידי ענק. מתברר שכל הטכנולוגיה המתקדמת, שעליהם מבוססים מוצרים כמו מצלמות, מחשבים וטלפונים סלולריים, מאפשרת להפוך אותם למכשירי מעקב, מדידה ודיווח. אז בפעם הבאה שאתם שמים את הסלולרי בכיס או מצלמים תמונה בטיול לחו"ל תסתכלו סביבכם. ייתכן שאתם לא לבד.

כל אדם עם סלולרי נמצא תחת מעקב

אין תמונה
התוכנה מסווגת רעשים ויוזעת לזהות את מיקום המשתמש. SoundSense

כל טלפון סלולרי יכול לשמש כמכשיר מדידה וניטור, וחוקרים יכולים להשתמש במידע המופק ממנו כדי להבין את ההתנהגות החברתית שלנו. בשפה המקצועית קוראים לזה "כריית מציאות", וזאת צורה פחות בוטה להגיד שכל מי שיש לו טלפון סלולרי נמצא תחת מעקב 24 שעות ביממה. המידע הנאסף ממערכות הטלפון השונות כמו תוכנת הניווט, מד התאוצה והבלוטות', משמש לניתוח מגמות הקשורות להתפשטות מגיפות, צרכים רפואיים, שיפור בניהול זמן ואפילו עדכון סטטוס ברשתות חברתיות. המידע הזה יכול לשמש גם למטרות מסחריות גרידא, כגון מנגנון לשיפור יכולות הפרסום הממוקד או כבסיס לשירותי ריגול, כאלו שיאפשרו לבעל אוהב לעקוב אחר אישתו בזמן אמת.

קבוצת חוקרים אמריקאים פיתחה תוכנה המשתמשת במיקרופון של הטלפון הנייד, כדי לעקוב ולפרש את ההתנהגות של המשתמש. התוכנה שעונה לשם SoundSense, מסווגת את הרעשים שהיא קולטת לקטגוריות כמו "קול", "מוזיקה" או "רעש אופף", ובניגוד לתוכנות דומות היא מסוגלת לזהות רעשים לא ידועים ופועלת ישירות על המכשיר, ולא על שרתים מרוחקים. רעשים בלתי מזוהים מקבלים ניקוד ואלו החוזרים על עצמם הרבה פעמים מקבלים ניקוד גבוה יותר מאחרים, והמשתמש יכול לתת להם קטגוריות בעצמו.

ניסויים שנעשו עם התוכנה הצליחו לזהות את מיקום המשתמש בבית קפה שבו שהה, בהליכה בחוץ, בעת צחצוח שיניים ובנהיגה במכונית. התוכנה הצליחה לזהות גם רעש של כספומט ומאוורר בחדר מסויים. "כשאנחנו חושבים על קול, אנחנו לא חושבים שהוא גם יכול להיות נקודת ציון למיקום מסויים" , אומר אנדרו קמפבל, מוביל צוות המחקר של הפרוייקט.

בניסוי אחר חילק פרופסור סטנלי פנטלנד מאוניברסיטת MIT כמאה מכשירי טלפון של חברת נוקיה לסטודנטים בקמפוס. בטלפונים האלו הותקנה מבעוד מועד תוכנה שביצעה רישום של הפעולות שמקבלי הטלפון עשו. בהתבסס על שיחות הטלפון, ועל הסמיכות הפיזית בין המכשירים כפי שנמדדה על ידי הבלוטות', הצליחו פרופסור פנטלנד ועמיתו לצוות המחקר לבנות מודלים של רשתות חברתיות שהיו יותר מדוייקים ממודלים שנבנו על סמך עדויות אישיות מהסטודנטים עצמם שהשתתפו בניסוי.

כמו סים סיטי, רק שפה אתם השחקנים

הניסויים הללו מובילים לפיתוח תוכנות שיוצרות מודלים של התנהגות אנושית בזמן אמת. חברת sensenetworks, למשל, פיתחה אפליקצייה לטלפונים סלולריים בשם "תחושת העיר" (Citysense) שכל מטרתה היא אחת - לצור מפה אינטרקטיבית בזמן אמת של המקומות הכי פופולריים בעיר. אלו שאליהם כולם הולכים ממש עכשיו, בזה הרגע. זוהי מפת ההתנהגות של החיים החברתיים בעיר, מעין גרסה של המשחק סים סיטי, רק שכאן אתם השחקנים.

אין תמונה
להפוך לחלק ממשחק ענק, בו כולם יודעים איפה אתם נמצאים. Citysense

כל נקודה על המפה מציינת בן אדם, וכל קבוצה של נקודות מייצגת שבט עם שמות כמו "חיות ברים", "ביתיים" ו"צעירים ועצבניים". במהלך הלילה, ככל שנוצרים יותר ויותר שבטים, הופכת תצוגת המפה לקליידוסקופ עם כל הצורות והצבעים השונים. המידע משודר מהתוכנה לאתרים של רשתות חברתיות וכך יכולים הגולשים לדעת איפה השבטים שלהם מתכנסים בכל רגע נתון ולאן הכי כדאי לצאת הלילה.

האפשרות לעקוב אחרי אנשים וקבוצות בזמן אמת באמצעות טלפונים סלולריים, טומנת בחובה אחריות רבה. מצד אחד, זה מאפשר לגורמים שיכולים להציל חיים -  הורים לילדים, אנשי רפואה או שוטרים - לספק מענה טוב יותר במקרים של אירוע חירום רפואי או פלילי. אבל מאחר שהטכנולוגיה תמיד מקדימה את מערכת המשפט, היכולת הזו מאפשרת לנו להפוך למרגלים בצורה חוקית לגמרי, וגם לעכברי מעבדה. "אנשים שיש להם עימותים עסקיים או משפטי גירושים או בעיות כלכליות פונים לכל אמצעי אשר בנמצא, כולל ריגול, במטרה להשיג מידע אישי על מישהו, הוכחות למשפט או יתרון מסחרי", מזהיר נורברט זהנגליין, מומחה למודיעין נגדי.

 אין ספק שהתלות בטלפון הנייד היא חרב פיפיות. אותה טכנולוגיה שאיפשרה לנו לתקשר בצורה אישית יותר, הופכת אותנו לבני ערובה שלה. אמצעי ריגול מתוחכמים נמכרים כטלפונים סלולריים תמימים, וכולם קונים אותם בשקיקה, מבלי לדעת שמחר הם יהפכו לאמצעי שידווח על כל פעולה שהם עושים.

רוצים לרגל אחרי מישהו? זה יותר פשוט ממה שחשבתם

"השלב הראשון הוא להשיג את מספר הנייד ממאגר נתונים ציבורי, שמקשר בין המספר לשם של בן אדם מסויים", אומר דון ביילי, חוקר שמצא פרצות ברשת הסלולרית של חברות התקשורת. "לאחר מכן אנו מקשרים מספר טלפון עם מיקום גיאוגרפי על ידי שימוש במידע השמור לחברות התקשורת בלבד. אבל ישנן חברות קטנות באירופה המאפשרות גישה למידע הזה תמורת תשלום. שלב המחקר מקשר את מספר הטלפון עם המידע הגיאוגרפי, וכך אפשר לדעת בכל רגע נתון איפה בעולם נמצא אותו מכשיר".החוקרים עשו ניסוי והצליחו לעקוב אחר עיתונאי גרמני שנסע להיפגש עם מקור חשאי בסרביה, והצליחו להשיג גם את מספר הטלפון של המקור עימו דיבר.

כשנשאל מה משתמש יכול לעשות כדי להגן על עצמו, ענה ביילי ש"אנשים צריכים להיות מודעים לאיום". יכול להיות שזה נשמע לכם מוזר, אבל מסתבר שדי קל להתחקות אחריכם. ביילי השתמש במערכות טלפון חינמיות, כאלו שניתן להתקין על כל מחשב או שרת והן יודעות להתחזות לאיזה מספר שרוצים ולהיכנס לתא הקולי של המנוי כדי לשמוע את ההודעות שלו. בנוסף ניתן לקבל מהמערכת את המספרים של אלו שהתקשרו לאותו מנוי ולעשות להם את אותה פעולה וכך חוזר חלילה.

תפנימו: הפרטיות כבר נעלמה

עושה רושם שהמציאות שלנו כבר לא רק שלנו. כל עסק שירצה לפרסם, כל אוהב שירגיש נבגד וכל הורה שירגיש חסר שליטה יהפוך בלחיצת כפתור ל"אח גדול". אז נכון, הכי קל להאשים את חברות התקשורת, מערכת המשפט והפוליטיקאים שלא עושים דבר כדי לעצור את זה, אבל כנראה שגם להם אין סיכוי מול הקידמה הטכנולוגית.

רשתות חברתיות מאפשרות לכל אחד לדעת הכל על החיים האישיים שלנו ושל מכרינו. רשימת החברים שלנו משרטטת את הקשרים שלנו בעולם האמיתי והפרטיות מאבדת משמעות. כולנו שואפים לחיות בכפר גלובלי, אבל מהר מאוד הוא הופך לסט של רשומות מידע דיגיטליות ברשת, כאלו שאפשר לנטר ולנצל. איך זה ייגמר? אף אחד לא יודע, אבל יהיה מעניין לדעת על מה היה מהמר פול התמנון - המטריקס או 1984.

>> נדלקתם? יש לנו שעון עם מצלמת ריגול בשבילכם