Super Mario Kart Xtreme ,סופר מריו קארטינג (וידאו WMV: אור גץ)
כמה פעולות פשוטות, ותוכלו לקפוץ מעל מפלצות בדיוק כמו פעם | וידאו WMV: אור גץ

זוכרים את מריו, השרברב עב השפם ומציל הנסיכות של נינטנדו? היו זמנים שהיינו הולכים במיוחדת לאולמות משחקי הווידיאו ולבתים של חברים כדי לנקוע אגודלים ולקפץ על צבים. ועכשיו? מריו היקר מוטל כשורות קוד שאין להן הופכין במחסניות פלסטיק ישנות, גלמוד כהומלס שעומד בפינת הרחוב ומפטפט דברים חסרי פשר. זוכרים את משחקי הקווסטים המפוארים, את פקמן, את גולדן אקס? מצבם די דומה. איך בכל זאת אפשר לחזור ולשחק בלהיטים הישנים האלה?

הפתרון נמצא באינטרנט, בדמות תוכנות שנקראות אמולטורים – תוכנות שמחקות את קונסולות ההפעלה של מערכות משחק אחרות. האמולטורים מאפשרים לנו לשחק משחקי מחשב שהחומרה שהריצה אותם שבקה חיים ונעלמה מזמן מעולמנו הטכנולוגי המתקדם: סופר נינטנדו, מגאסון, סגה מגהדרייב, אטארי ואפילו המחשב האישי מבוסס הדוס. האמולטורים מחזירים לחיים להיטים נשכחים מעברנו ויכולים לחשוף אותנו לאוצרות שפספסנו.

איך זה עובד?

אנשים טובים שזיהו את מצוקת הגיימרים הנוסטלגיים העתיקו את תוכן מחסניות המשחק של קונסולות ישנות לקבצים המוכנים בשם הכולל ROM (Read Only Memory) ויצרו תוכנות ייעודיות לכל מערכת שמאפשרים להריץ אותם מחדש. לרוב לרומים של קונסולות ישנות יש סיומת מתאימה לקונסולה, לדוגמה .nes ל-Nintendo Entertainment System, שגרסתה המתקדמת הייתה ידועה בישראל כסופר-נינטנדו. או סיומת .iso או .bin לקונסולות חדשות יותר שפועלות עם דיסקים. בדיקה של האמולטור מראש תבהיר לכם איזו סיומת אמורה להיות לרומים שלו, כדי שתהיו בטוחים שאתם מורידים את הקובץ הנכון. חלק מהאמולטורים גם דורשים הורדה של מערכת נפרדת בשם BIOS, שאחראית על חלקים כמו מסך הפתיחה ומנהל כרטיסי זיכרון. לרוב האמולטור יציין את הצורך ב-BIOS נפרד ורוב כותבי האמולטורים גם מקשרים להורדות מומלצות.

איפה מוצאים?

חיפוש Roms בגוגל מעלה עשרות מאגרים של משחקים גדושים עד להתפקע, כמוRom Nation ו-Emulation Unlimited – אתרים שאפשר למצוא בהם יבולים של משחקים. אתרים טובים נוספים הם Dope Roms, Rom Hustler ואיזור האמולטורים.

אם לא מצאתם את הרום או האמולטור שחיפשתם, או שאלו שמצאתם לא סיפקו אתכם, לכו כאמור לגוגל, או לאתרי הורדות כמו מפרץ הפיראטים או מינינובה. משחקים קל יותר למצוא – פשוט מחפשים את שם המשחק, יחד עם המילים ROM ו-download. אמולטורים מחפשים באותה הדרך, אבל כדאי לעיין באתר, לחפש הוראות ולהוריד כמה גרסאות, מפני שלא כל האמולטורים ברשת יציבים וחלקם הם פשוט תרגול בתסכול.

מדריך למשתמש המתחיל

אמולטורים זה עולם שלם, רחב ובלתי נגמר. המשחקים רבים מספור; להיטי ארקייד כמו דאבל דרגון, גולדן אקס, Earthworm Jim וכמובן מריו וסוניק; סייד-סקרולרים מכל הסוגים; משחקי תפקידים יפנים כמו פיינל פנטזי, קרונו-טריגר וסדרת זלדה; משחקי מכות וספורט. שווה לחפש, לפשפש, לנבור ולהתנסות. אחרי הכל כל קובץ שוקל פחות ממגה וניתן להורדה והרצה תוך שלושים שניות.

ההמלצה היא להתחיל עם משחקים שנועדו לסופרנינטדו ולסגה מגהדרייב (שנקרא גם ג'נסיס), המתקדמים והמשוכללים מבין קונסולות הדור הישן. לצורך כך מומלץ להשתמש בZsnes (לסופר נינטנדו) וב-Gens (למגהדרייב).

אם נתקלתם במשחק ממערכת אחרת שאתם מעוניינים לשחק בו, פשוט הריצו חיפוש לשם המערכת והמילה emulator וסביר להניח שתקבלו תוצאות רבות. לתוכנות ממשק פשוט וקל לשימוש והן מאפשרות גם לשמור משחקים בכל רגע נתון במספר "חריצי זיכרון", מה שלא תמיד התאפשר בקונסולות הישנות. בכל זאת התקדמנו.

געגועיי לדוס

משחק גדול, בקטן (צילום: אור גץ)
המשחק האגדי - פקמן | צילום: אור גץ

כר נרחב נוסף הוא משחקים ישנים שנועדו לפיסי. מי שינסה להריץ פאקמן או אפילו את אי הקופים על המחשב שלו יגלה מיד שלחלונות אין את הכלים להריץ את המשחקים האלה. בשביל זה בדיוק יצרו חבורת לבבות זכים את הדוס-בוקס, תוכנה שמדמה את מערכת ההפעלה העתיקה, מהימים שלפני שהתמכרנו לממשקים הגרפיים. ישנם עוד אמולטורים של דוס, אבל דוס-בוקס היא הנפוצה ולדעתי המוצלחת שבהן. לפתע ניזכר כולנו בתובעניות הטקסטואליות של המערכת הישנה, כזו שדורשת נקודתיים או בק-סלאש במקום הנכון, ומה בדיוק עושה dir/w או cd... אח, להיות צעיר וחנון! אלו היו הימים. לתוכנה יש גם אופציות משלה שמאפשרות להאיץ או להאט את ביצועי המערכת לפי צורכי המשחק הספציפי שבו אתם משחקים. הקלידו help והתוכנה תחשוף את כל סודותיה.

(הפסקה מתודית קצרה לצורך הדרכה ראשונית לגבי הדוס-בוקס : בכניסתכם לדוסבוקס, לפני שתוכלו לעשות שימוש בממשק דוס כפי שהבורא התכוון, עליכם לטעון אל התוכנה כונן. ועושים זאת באמצעות הפקודות הבאות: Mount [אות] [הכונן והספרייה שבה נמצאים המשחקים שלכם]. לדוגמא: Mount c c:\games. זהו, עכשיו כונן c בתוכנה מכיל את תיקיית המשחקים. העלו את הכונן ותרביצו במשחקים)

לוקאסארטס לנצח

מכירים את חברת פיתוח משחקי המחשב ששמה לוקאסארטס, זו שנקראת על שמו של יוצר מלחמת הכוכבים ג'ורג' לוקאס? ובכן, פעם החברה הזאת לא עסקה רק בייצור משחקים בינוניים במקרה הטוב שמתרחשים בעולם של אותו יקום רחוק רחוק, אלא הייתה החברה המובילה במשחקי הרפתקאות ז"ל. לא מאמינים? נסו והיווכחו בעצמכם. זה לא לגמרי חוקי, אבל היי, אם היינו עושים רק דברים חוקיים מתי היינו נהנים?

בתחילת שנות ה-90 לוקאסארטס שיחררה שרשרת של להיטים מופלאים – אי הקופים 1 ו-2, אינדיאנה ג'ונס והסוד של אטלנטיס, יומו של הטנטקל. הדרך הטובה ביותר להריץ את משחקי ההרפתקאות של לוקאסארטס היא על תוכנה בשם scummVM. SCUMM הוא שמה של מערכת תוכנה שפיתחו בלוקאסארטס עבור הקווסטים שלהם והתוכנה הזו היא מעין אמולטור שמפעיל את המשחקים על מחשבכם החדיש בצורה הטובה ביותר.