מייסד פייסבוק מרק זוקרברג (צילום: חדשות 2)
נלחם על שמו הטוב. צוקרברג | צילום: חדשות 2

בסוף השבוע הקרוב יעלה לאקרנים בארצות הברית הסרט המדובר "הרשת החברתית", המגולל את סיפורה של פייסבוק מהימים בהם החלה את דרכה כמיזם במעונות הסטודנטים של אוניברסיטת הארוורד ועד התקופה האחרונה. בכורת הסרט התקיימה ביום שישי בארצות הברית ולמרות ששמועות וניחושים על מועמדויות שונות לאוסקר כבר החלו, עבור בן אדם אחד לפחות מדובר בסרט רע – מארק צוקרברג בן ה-26, מייסד הרשת החברתית.

דמותו של צוקרברג מצטיירת מהסרט באופן לא מחמיא במיוחד. הסרט עוסק בין היתר בתביעה שהגישו נגד צוקרברג שלושה מחבריו ללימודים, שטענו כי הוא גנב מהם את הרעיון להקמת פייסבוק וחלקים מהקוד שיצרו. התביעה הזאת, נזכיר, הסתיימה ב-65 מיליון דולר ששילמה פייסבוק לתובעים, על מנת ליישב את התביעה מחוץ לכתלי בית המשפט.

כיום, צוקרברג נחלץ להגן על שמו הטוב. זמן קצר לפני הקרנת הבכורה של הסרט, הודיע היזם הצעיר שהוא תורם סכום עתק של 100 מיליון דולר לטובת שיקום בתי ספר בניוארק שבניו ג'רזי. פרץ של נדיבות? לדעת רבים, עיתוי התרומה אינו מקרי, ומדובר במהלך יחסי ציבור שנועד להסיט את תשומת הלב הציבורית מהסרט ולהאיר את צוקרברג באור חיובי.

על התרומה הודיע צוקרברג בתוכניתה של אופרה ווינפרי, שם גם התייחס לסרט ואמר כי "אפילו יוצריו מודים כי חלק גדול ממנו הוא המצאה". ואמנם, הסרט מבוסס על ספר שנוי במחלוקת שכתב בן מזריך בשם The Accidental Billionaires, שעורר סערה לאחר צאתו - במיוחד בשל חלקים עסיסיים שבו, על אורגיות וסקס עם מעריצות.

אלא שמזריך עצמו הודה לאחר פרסום הספר כי לא ערך תחקיר מעמיק, וכי אינו יודע מה מידת האמת בחלק מהסיפורים. בראיונות שנערכו איתו אז, אמר כי "חזר על סיפורים ששמע". פייסבוק עצמה לא שיתפה פעולה עם מזריך ואף ביקשה מעובדיה בתקיפות שלא לשתף פעולה עם יוצרי הסרט.

לצערו של צוקרברג, לא בטוח שמיליוני הצופים בגרסה הקולנועית של "הרשת החברתית" יידעו את כל הסייגים האלה. למעשה, סביר להניח שלמרות שמדובר בסרט הוליוודי, הוא עשוי להיתפס כ"אמיתי", ועם האמת החלקית הזאת ייאלץ צוקרברג להתמודד עכשיו.

כחלק מהתמודדות הזאת הסכים צוקרברג להכניס את מצלמות התוכנית של אופרה וינפרי לביתו, ולחשוף את ביתו השכור בו הוא מתגורר בשנים האחרונות, ואת חברתו לחיים, שלמענה הוא לומד בימים אלה סינית. צוקרברג הזה, כפי שהוא מצטייר בתוכניתה של וינפרי, הוא חנון חביב ואפילו קצת רומנטי, שעדיין מתלבש כמו סטודנט בג'ינס וקפוצ'ון, ושסגנון חייו אינו שונה משל כל בחור אמריקני ממוצע בגילו.

לתוכנית הזאת, ככל הנראה, היתה השפעה מסוימת. ביום שאחרי הקרנת הבכורה וההכרזה על התרומה הנדיבה, עיתונאים ובלוגרים רבים עסקו בשאלה - "מי אתה, מארק צוקרברג". אולם המבחן האמיתי יהיה לאחר שהסרט יוקרן לציבור הרחב. אז נדע למה בחר הקהל להאמין – לתדמית החנון הנחמד והצנוע שמנסה צוקרברג לטפח, או לגאון המטורף והמניפולטיבי שמוצג בסרט.

>> פייסבוק הורסת את הזוגיות? עדויות מהשטח