אריק שמידט (צילום: Pool, GettyImages IL)
רוצה לדעת עלינו הכול. מנכ"ל גוגל אריק שמידט | צילום: Pool, GettyImages IL

אם חשבתם שבעתיד ידעו עליכם פחות – תחשבו שנית. אריק שמידט, מנכ"ל חברת גוגל, אמר בכנס Techonomy כי הדרך היחידה להתמודד עם שטף המידע הקיים היום ועם המהפכה הטכנולוגית, היא לבטל את האנונימיות ברשת וליצור מנגנון שיזהה את כל הגולשים באופן ודאי.

נשמע לכם כמו פגיעה אנושה בפרטיות? יכול להיות שאתם צודקים, אבל לשמידט יש הסבר.

"משחר האנושות ועד שנת 2003 נוצרו 5 אקסבייטים (5 מיליארד ג'יגה בייטס) של מידע", אמר שמידט בכנס. "כמות כזו של מידע מופקת היום בתקופה של יומיים והקצב רק גדל. אנשים לא מוכנים למהפכת הטכנולוגיה שעומדת לקרות להם".

כשהוא מדבר על מהפכה טכנולוגית, שמידט מתכוון לדרך בה הטכנולוגיה יכולה לשנות את פני החברה האנושית כולה. האינטרנט, בשילוב עם כלים אנליטיים ובינה מלאכותית, יכולה לעשות דברים מדהימים - אבל אפשר לבצע בה גם פשעים, ומי שיישאר אנונימי יוכל לבצע את הפשעים הללו יותר בקלות. "אם אתה עושה פשע חמור, זה לא מובן מאליו שתישאר אנונימי", אמר שמידט. "אין מנגנונים בחברה שלנו שמאפשרים לך לעשות את זה, ושופטים צריכים לחשוף את זהות הפושע. אנונימיות מוחלטת ברשת יכולה להקשות מאוד על החברה ועל הממשלות שלנו".

"אנחנו חייבים לזהות את המשתמש באופן ודאי"

"הדרך היחידה לנהל עולם כזה היא באמצעות שקיפות ולא אנונימיות", מטיל שמידט את הפצצה. "בעולם בו קיימים איומים א-סינכרוניים (שאינם מתקיימים באותה עת), זו תהיה סכנה גדולה מאוד אם לא תהיה לנו דרך לזהות את המשתמש באופן ודאי. אנחנו צריכים מנגנון לזיהוי אנשים. ממשלות ידרשו זאת", הוא מסכם.

התגובות לדבריו של שמידט חלוקות ובעוד יש כאלו המצדדים בדעתו ישנם אלו שרואים בשקיפות פגיעה אנושה בחופש הפרט. אם לממשלות ברחבי העולם תהיה היכולת לזהות באופן וודאי כל אדם באשר הוא, בשילוב עם כלי אנליטיקה מתקדמים ובינה מלאכותית - השליטה שלהן באזרחים תהיה מלאה.

מצד שני, מדובר בגוגל. הם עושים כסף מאובדן הפרטיות

גוגל דרך משקפיים (צילום: רויטרס, חדשות)
בתכל'ס, זה לא ממש מפתיע שגוגל רוצים שנפסיק להיות אנונימיים | צילום: רויטרס, חדשות

כמובן שיש לקחת את דבריו של שמידט בעירבון מוגבל. בכל זאת, הוא מנכ"ל גוגל והאינטרס שלו הוא שיתוף מידע וכמה שיותר. זה הבסיס למודל העסקי של גוגל ואנונימיות תפריע לו מאד לעשות כסף מפרסומות ממוקדות. אבל בכל הנוגע לממשלות, גוגל היא לא הבעיה - היא רק מספקת את הכלים להעמיק את השליטה שלהן באזרחים. עלינו לזכור שהמלחמה בין חופש הפרט לבין שרירות המדינה לא התחילה עם האינטרנט. חוקי המגנה כרטה התחילו את שלטון החוק וקבעו כי אין פרט שהוא מעל המלך - ושלחו את ג'ון מלך אנגליה לבית הדין. השאלה היא, איזה שלטון חוק מחכה לנו עם רשויות שיודעות עלינו הכול ואיפה זה משאיר את הגדרת הפרט.

>> זהירות: האקרים יכולים לפרוץ לאייפון דרך האינטרנט