א', סטודנטית באוניברסיטת 'בן גוריון' שבנגב, לא האמינה שזה קורה לה. בילוי קצר בחנות נעליים בקניון בבאר שבע הסתיים במפח נפש כאשר הטלפון הסלולארי שלה נגנב מתיקה.

המקרה התרחש לפני מפסר שבועות. א' הגיעה לקניון בבאר שבע לרכוש זוג נעליים. היא הניחה את תיקה האישי לא הרחק ממנה. באותה העת שהו בחנות ארבע צעירות שטרטרו את המוכרת בתואנות שונות לגבי נעליים שהן מעוניינות לרכוש.

בסרטון המצורף ניתן לראות את הצעירות, אחת מהן בחולצה ירוקה, והשניה בחולצת פסים מתיישבות על אחד משרפרפי המדידה ליד א'. אחת מהן בודקת שאף אחד לא רואה והשניה שולפת את האייפון ומכניסה לתוך תיקה. מייד לאחר מכן הן יוצאות אחת אחרי השניה מהחנות ונבלעות בקניון הומה האדם.

כאשר א' סיימה את סידוריה בחנות היא נדהמה לגלות שהטלפון הסלולארי שלה חסר. צפייה בסרטי הצילום של החנות הראתה בבירור את כנופיית הגנבות בפעולה. "כמה אומץ וחוצפה גם יחד צריך לעשות דבר כזה בתוך חנות בגדים שיש בתוכה מצלמות", היא אומרת, "היה רגע של חוסר תשומת לב מבחינתי ואז אחת מהן ניצלה זאת כדי לגנוב לי את המכשיר. הלכו לי 4000 שקל".

א' הגישה תלונה בתחנת משטרת באר שבע ומסרה לידי החוקרים את סרט הצילום המתעד את הגניבה שלב אחר שלב. בלשים בתחנה שצפו בסרט התקשו לזהות את הצעירות כיוון שאין להן עבר פלילי. ההערכה היא שהן לא מתגוררות בבאר שבע ושמדובר בכנופיה שפועלת ברחבי הארץ ועוסקת בגניבות טלפון סלולארי. א' העלתה את הסרט לפייסבוק שלה וקיבלה מאחד הגולשים מידע לפיו הוא ראה את הצעירות הללו פועלות בקניון בפתח תקווה.

במקרה נוסף הגיע גבר לחנות נעליים בכרכור ויצא עם שלל דומה: אייפון של בעלת החנות. התרחיש דומה מאד. הגבר שוחח עם המוכרות והתענין ברכישת מתנה לאשתו. ברגע של חוסר תשומת לב הוא לקח את האייפון של בעלת החנות והכניס לכיסו. מייד לאחר מכן ביקש לצאת לקרוא לאשתו ונעלם. בעלת החנות הגישה תלונה במשטרה. גם במקרה הזה לא נעצר חשוד במעשה, אך החוקרים סיפרו לה על עשרות מקרים דומים באיזור.

אלפי סמארטפונים נגנבים מדי שנה

אייפון (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
שמרו אותו קרוב אליכם. בעיקר במקומות הומי אדם | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL
מידי שנה נגנבים ברחבי ישראל אלפי טלפונים סלולאריים כשהסמארטפונים למיניהם הם הלהיט של הגנבים. השיטות לגניבה מגוונות. בחלק מהמקרים מדובר על מכשיר שנשאר ללא השגחה או הושאר ברכב או בתיק. אבל הכנופיות המתוחכמות עובדות בשיטות של שיתוף פעולה בין כמה גנבים כשאחד מבצע הסחה, השני לוקח את המכשיר ונותן לשלישי שנמלט במהירות מהמקום. השבוע נעצרו באילת ארבעה חשודים בגין גניבה סדרתית בצורה דומה של טלפונים מתיקים של מבלים בקניון "מול הים". 

במשטרה מציינים שרבות מהגניבות מתרחשות בבתי ספר (תלמידים גונבים לתלמידים), אבל בעיקר מדובר על כנופיות של קטינים המתמחות בגניבות סלולארים, וכן נרקומנים ועברייני רכוש שממירים את המכשירים היקרים בסמים. בשנה האחרונה תפסה המשטרה עשרות כנופיות בהן קטינים רבים שהיו מעורבים בגניבת מאות מכשירי טלפון סלולארי, מבתי עסק, מבתים, מבתי ספר ומפריצה לכלי רכב. מרבית הטלפונים נמכרים או מועברים לתושבי הרשות הפלסטינית ולסוחרי סלולאריים גנובים. הנזק המצטבר נאמד בכמה עשרות מיליוני שקלים.

איך תגנו על המכשיר שלכם?

מומחי האבטחה של רשת hMobile למכירת ניידים נותנים כמה עצות:

קודם כל השתדלו לשמור על המכשיר קרוב אליכם, בטח במקומות הומי אדם. חוסר תשומת לב הוא מה שהכייסים מחפשים. אפשר להכניס לתיק או אפילו להצמיד לגוף בשרוך או תופסן שיקשה על הגנבים, אבל בשום מקרה לא להסתובב איתו בכיס האחורי. דאגו תמיד לגבות את המידע החשוב כמו תמונות ומספרי טלפון שקיים על גבי המכשיר.

מומלץ לנעול את המכשיר באמצעות קוד נעילה אישי כדי לצמצם גישה למידע אישי, התקינו אפליקציה שמאפשרת למצוא את מיקום המכשיר אחרי שהוא נעלם. למשל: Find my Iphone SeekDroid Theft Aware או Thief Buster שמאתרות במדויק את מיקום הטלפון על מפה באתר האפליקציה, מפעילות אזעקה וחלקן אף מוחקות מרחוק את המידע האישי. כמובן שצריך להתקשר למפעיל ולבקש לחסום את הטלפון משיחות יוצאות.