במבט ראשון, אתר ההיכרויות הפלסטיני וסאל נדמה לאתר היכרויות סטנדרטי - תמונות של טבעות נישואין, לבבות ורודים שמעטרים את הדפים וסיפורי הצלחה שתוכלו לקרוא עליהם. רק מבט מעמיק יותר יגלה כי אין שום דבר סטנדרטי באתר, לפחות לא במונחים מערביים. למעשה, אתר וסאל נועד להוות, בין השאר, פלטפורמה לנשיאת אישה שנייה או שלישית, משמע אתר היכרויות פוליגאמי.

בכתבה שפורסמה בשבוע שעבר באתר הניו יורק טיימס, מובא סיפורם של מג'די וע'דה אבו מוסטפא, שהכירו דרך האתר ונישאו לאחרונה, דבר שהפך את ע'דה לאשתו השנייה של אבו מוסטפא. הוא חיפש אלמנה והעדיף בחורה שהייתה נשואה לשהיד, בגילאי 30-25 ובלי ילדים, מדרום עזה. היא, מצדה, חיפשה גבר נשוי שיוכל לתת לה ביטחון. "היא יפיפייה, וגם אלמנה של שהיד", אמר בכתבה אבו מוסטפא (34), מורה למתמטיקה במקצועו, והוסיף כי בעתיד, לכשיתאפשר לו כלכלית, הוא מתכנן לשאת אישה שלישית.

בראש ובראשונה אלמנות, אבל גם גרושות ורווקות מבוגרות (במונחים עזתיים) - אלה הן הנשים שתמצאו באתר וסאל. כדי להבין מעט טוב יותר את אשר עומד מאחורי הקמת האתר, יש כמה דברים שכדאי שתדעו. בשלושת המבצעים האחרונים של צה"ל ברצועת עזה מאז 2008, נהרגו כ-1,400 גברים עזתיים (כך מנתונים שהוצגו בניו-יורק טיימס). במקביל, שיעור הגירושין בעזה עלה, ככל הנראה בעקבות הקשיים היומיומיים הדוחקים ברצועה, וכן עלה שיעור הרווקות בשנות העשרים והשלושים לחייהן. בחברה העזתית המסורתית קשה מאוד להיות אישה לא נשואה, מבחינה חברתית ומבחינה כלכלית כאחד. אולם הסיכוי של אישה עזתית הנתונה באחד המצבים שתוארו לעיל להכיר גבר רווק בדרך המסורתית ולהינשא לו - נמוכים. מתוך הצורך הזה, נולד אתר וסאל.

אישה ברעלה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האתר מבקש לאתגר את המסורות סביב היכרויות בעזה. אבל האם זה טוב לנשים? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חזרה לבני הזוג אבו מוסטפא. כמו רבות אחרות, בעלה של ע'דה נהרג במהלך מבצע עמוד ענן ב-2012. מאז התמודדה עם קשיים כלכליים, ורק כעת, לאחר שנישאה בשנית, מצבה השתפר. בעלה מג'די, מצדו, העיד כי נשא אישה שנייה מתוך רצון לעזור לאלמנה ולהעניק לה כבוד.

בלי תמונות או צ'ט און ליין, אך עם שבועה לאללה

אפליקציות היכרויות כמו טינדר אסורות לשימוש בחברה המסורתית האיסלאמית, וגם אתרי היכרויות אינם מתקבלים בעין יפה. לפיכך, כדי להתקבל בקרב הציבור המסורתי, האתר עבר מספר התאמות. כך, למשל, לא תוכלו למצוא בו תמונות של המשתמשים. במקום זאת, כל מי שנרשם לאתר משיב על רשימה ארוכה של שאלות - החל ממקום המגורים שלו, עובר במקצועו ובשכרו וכלה כמובן בסטטוס הזוגי שלו. אגב, בעת ההרשמה, לא תידרשו לסמן שאתם מאשרים כי קראתם את התקנון, אלא כי אתם "נשבעים באללה הגדול שכל המידע שמסרתם מדויק", וכי לא תשתמשו באתר למטרות בידור. דבר נוסף שהאתר אינו מאפשר הוא צ'ט אונליין של המשתמשים, גם הפעם מפני שהדבר נוגד את ערכי המסורת האסלאמית.

אז איך זה בעצם פועל? אם גבר ואישה סימנו שניהם לייק אחד לשני, בהסתמך על המידע שקראו, הגבר מקבל את כתובתה של האישה. או אז, עומדות לרשותו 48 שעות שבהן הוא רשאי להתייצב בביתה, ואם הוא רואה כי טוב - להציע לה להינשא לו. בני זוג שנישאו דרך האתר, צריכים לשלם כל אחד מאה דולר להנהלת וסאל.

האתר הוקם בחודש מרס האחרון, וכבר הביא לקיומן של כ-160 חתונות. בערך במחצית מהמקרים, מדובר בגברים שנשאו אישה שנייה או שלישית (לפי ההלכה האסלאמית, לגבר מותר לשאת ארבע נשים לכל היותר). למעשה, וסאל מהווה אתר ראשון מסוגו, וגם בעזה הוא שנוי במחלוקת וזוכה לביקורת, הן מצד שמרנים שמתנגדים לשימוש באינטרנט לשם היכרויות, והן מצד הציבור החילוני והליברלי יותר, שטוען כי "השידוכים" נערכים באתר על סמך מצב כלכלי ותו לא. לדבריה של אמל סיאם, העומדת בראשות אגודת הנשים הלא ממשלתית בעזה, השירות שמספק אתר וסאל צבר אהדה ברצועה לאור השינויים המתהווים בחברה העזתית. לטענתה של סיאם, מאז עליית שלטון החמאס ברצועה ב-2007, עוברת עזה תהליך הדתה, דבר שהביא בין השאר לעליה בשיעור הפוליגמיה.

אולם, במציאות הזו, שנמצאת מרחק קילומטרים ספורים מאיתנו אך נדמה כי מתנהלת בעולם במקביל - נראה כי לאתר יש גם צד חיובי, והוא חופש הבחירה המסוים הניתן לנשים דרך השימוש בו. למעשה, אלמנות רבות נתונים ללחצים כבדים להינשא בשנית. בדרך כלל, משפחתו של הבעל המנוח לוחצת על האישה להינשא לאחד מאחיו; לעיתים, במקביל, התנועה או המפלגה שאליהם השתייך הבעל לוחצות על האישה שתינשא לאחד מחבריהן - ובתמורה תקבל משכורת חודשית.

מייסד אתר וסאל, האשם שיח'ה, אמר בראיון לניו יורק טיימס כי הוא מקווה שהאתר יאתגר את המסורות הישנות סביב היכרויות ושידוכים בעזה, ויאפשר לנשים יותר כוח והשפעה בתהליך. "האתר שלנו מאפשר לנשים לחפש בעל לפי מה שחשוב להן, ולא לסביבה", הסביר שיח'ה; "מעבר לכך, אנחנו נאבקים במסורות ישנות שאומרות כי לנשים גרושות אסור להינשא שוב". בינתיים, שיח'ה נרשם לאתר בעצמו, וכעת הוא מחפש אחר אישה שנייה.