איך לכבד את הגוף שלי?

התפיסה שגוף ונפש קשורים זה בזה אינה המצאה שלי. אני כאן רק כדי להזכיר לך שכדי לחיות את החיים שאת רוצה, את צריכה לדאוג לגוף שלך. מכירה את המשפט "העיקר הבריאות, עם כל השאר נסתדר"? אני מסכימה איתו לחלוטין, ולכן אני בעד טיפול מונע. להשקיע תשומת לב בגוף לפני שיהיה מאוחר מדי.

אני הגוף שלך. נעים להכיר.

כל תופעה של חוסר איזון בגוף שלך היא נורת אזהרה בשבילך. הקשר בין גוף ונפש מתבטא בארבעה רבדים:

  1. מנוחה ושינה
  2. תנועה פיזית ומנטלית
  3. תזונה
  4. מגע

לחוסר האיזון בגוף יש ביטויים שונים, בין היתר: בעיות שינה, לחץ דם, נשירת שֹער, סוכרת, כאב ראש, דלקת פרקים, דלקת גרון, גב תפוס או עודף משקל. הדוגמה הפשוטה ביותר לחוסר איזון היא המשקל. חוסר משקל או עודף משקל מבטאים חוסר הקשבה לגוף ולנורות האזהרה שהוא מדליק.

אז איך את מתנהגת אל הגוף שלך? שאלה טובה. והיא אינה היחידה.

האם את אוהבת את הגוף שלך? נהדר.

איך את מתנהגת כשאת אוהבת? מקשיבה. דואגת. מחבקת. מטפלת.

ואם אינך אוהבת את הגוף שלך, למה את לא אוהבת את הגוף שלך? הוא עשה לך משהו רע? מה את צריכה שיקרה כדי שתאהבי את הגוף שלך? להוריד חמישה קילוגרמים? להעלות חמישה קילוגרמים? לצבוע את השֹער? לעשות בוטוקס? לעבוד בחדר כושר חודשיים-שלושה?

באמת?

האם לא תאהבי את הילד שלך עד שלא יהיו לו ציונים מושלמים או עד שיסדר את החדר?

למה את אוהבת את הגוף שלך עם תנאים?

אם תחשבי על זה, הוא עובד קשה בשבילך כבר לא מעט שנים. יושב, שוכב, עומד, הולך ונושא אותך ממקום למקום.

ומה את עושה כדי לשמור עליו?

אם תהיי כנה עם עצמך, ייתכן שבבית שלך או במכונית שלך את משקיעה יותר.

מתי בפעם אחרונה הקשבת לגוף שלך?

בדקת שהכול בסדר איתו? לחץ דם? כולסטרול? סוכרת? ממוגרפיה? שהוא ישן מספיק? שהוא זז מספיק שהוא אוכל כמו שצריך ומה שצריך? האם את מפנקת אותו באופן קבוע? זה יכול להיות למרוח קרם אחרי המקלחת, להזמין אותו לעיסוי מפנק או לצאת להליכה בטבע. מתי בפעם האחרונה אמרת לו תודה על העבודה שהוא עושה בשבילך?

הגוף שלך הוא השותף שלך. בזכותו תוכלי ליצור את החיים שאת רוצה. אני משוכנעת שאת רוצה שותף בריא, חזק, חיוני ונמרץ. 

זמן כתיבה: אני מזמינה אותך לכתוב מכתב תודה לגוף שלך על הדרך המשותפת שאתם עוברים ביחד.

לישון (איור: שירה ורשבסקי פלד)
במשך שנים הייתי גמורה מעייפות | איור: שירה ורשבסקי פלד
במשך שנים הייתי גמורה מעייפות. בכל פעם שתכננתי לצאת לסיבוב הליכה בסוף היום, העייפות פשוט השתלטה עליי. גם כשניסיתי לתחמן אותה והצלחתי להקדים את שעת ההליכה המתוכננת, גם כשניסיתי לתחמן את עצמי ואמרתי ש"לא צריך שעה הליכה, מספיק רבע שעה". אפילו כשקבעתי עם חברה כדי שיהיה מי שימשוך אותי לעשות את זה. עדיין, העייפות פשוט התישה אותי. ובסוף מצאתי את עצמי שוב על הספה בסלון, שוב מבואסת ומאוכזבת מעצמי. כי מה כבר ביקשתי מעצמי? עשר דקות הליכה? וכמובן, כדי להתמודד עם כל התסכולים, ישבתי מול הטלוויזיה עם קערת חטיפים...

כשהבנות היו קטנות, כל מה שרציתי זה לקמבן שעות שינה. שעות? הייתי מוכנה להתפשר גם על דקות. אני זוכרת שעוד לפני שנולדה גילי, בתי השלישית, הייתי חונה מחוץ לגן של שירה, ובחמש הדקות שהיו לי עד שעת האיסוף מהגן הייתי משעינה את משענת הכיסא לאחור, ופשוט ישנה ברכב. בבית באמצע היום לא הייתי ישנה אף פעם. המצפון לא נתן לי לעשות את זה. היו לי כלים להדיח, כביסה לכבס, אוכל לבשל וילדות קטנות לטפל בהן. אז סיפרתי לעצמי שלעמוד ולהדיח כלים או לקפל כביסה הן פעילויות ספורטיביות לגיטימיות, ושאם אני עושה אותן, אני לא צריכה לעשות בנוסף לזה עוד רבע שעה הליכה בסוף היום...

הנושא הזה של חישובי הזמנים וניהול העייפות השתלט על מחשבותיי דרך קבע. מרגע שהייתי מתעוררת בבוקר, משתיקה בזעם את השעון המעורר, הייתי חושבת מתי תהיה לי שוב הזדמנות לישון.

מהבוקר הייתי עסוקה בלחשב מתי אוכל ללכת לישון, כי די, זה יותר מדי. אני כבר ממש עייפה! ואם הייתי מגלה שאין לי אפשרות להקדים את שעת השינה שלי, נניח כי יואב עבד עד מאוחר, הייתי מוצאת את עצמי מחשבת מתי אוכל לישון בסוף השבוע.

אם באותה התקופה מישהו היה מדבר איתי על להכין אוכל, לא כל שכן אוכל בריא, או למצוא זמן לפעילות גופנית - הייתי מתעייפת רק מהמחשבה. העייפות הייתה איתי כל הזמן, היא פשוט משכה אותי למטה. לא היה לי חשק לצאת לבלות, לא היה לי כוח לכלום.

כיום, כשאני לא ישנה מספיק, אני מרוכזת פחות, אני יעילה פחות, אני עצבנית יותר ואני רעבה יותר. וזה מדעי! הרעב, אני מתכוונת. מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין מחסור בשעות שינה לעודף משקל. בקרב אנשים שישנים פחות מ־7.7 שעות בלילה ניכרת עלייה בערכי ה־BMI.

היו תקופות שהייתי גמורה מעייפות, אך במקום ללכת לישון עצרתי במטבח. "שאבתי" חצי מזווה, נשנשתי מסירים, וקינחתי בחבילת וופלים. כל זה היה נחסך ממני אילו הייתי פשוט הולכת לישון!

שינה טובה מאפשרת לגוף להתאושש מהיום, משפרת את תפקוד המוח ומאזנת את ההורמונים האחראיים לתחושות הרעב והשובע. שינה היא הזמן שהגוף שלנו מתחדש ומחדש את עצמו.

אז איך לכבד את הגוף שלך? דבר ראשון תלכי לישון.

כרית (צילום: Igor Samoilik, Shutterstock)
מרגע שהייתי מתעוררת בבוקר, משתיקה בזעם את השעון המעורר, הייתי חושבת מתי תהיה לי שוב הזדמנות לישון | צילום: Igor Samoilik, Shutterstock

שאלון השינה

האם את הולכת לישון בשעה סבירה? חשוב ללכת למיטה בשעה הנכונה (לא מוקדם מדי, לא מאוחר מדי) כמו מנגנון הרעב והשובע, גם את מנגנון השינה "קלקלנו" במשך השנים. הגוף יודע מתי הוא צריך לישון ומאותת לנו על כך. הבעיה היא שאיננו מקשיבים לו.

במשך היום חשוב להקפיד להיחשף לאור יום (לשמש, לא רק לאורות ניאון). בלילה, ללכת לישון בשעה סבירה, בחדר חשוך ובזמן המתאים. כלומר, כשמרגישים מנומנמים ולפני שנרדמים על הספה וגוררים את עצמנו למיטה לפנות בוקר.

האם את שותה מספיק? מים. גם תה ירוק ותה קמומיל עובדים לרוב מצוין. גם כוסית יין. חשוב לזכור כי קפאין ממריץ. יש להיות קשובים להשפעתו על הגוף, כל גוף והתגובה שלו.

עם מה את נכנסת למיטה? מחשבות, ספר טוב או חברה נעימה. בלי עבודה, בלי מחשב ובלי מחשבות מטרידות ומדאיגות. אור הטלוויזיה, מסך המחשב או הטבלט עלול לדכא את הורמון השינה. ואת הנייד על "שקט" בבקשה, ורחוק ממך.

האם נעים לך בחדר השינה? רעש, אור, טמפרטורה, איכות המזרן או כל דבר שעלול להפריע ולהוריד את איכות השינה שלך. אם אין ברירה, גם אטמי אוזניים יפתרו את הבעיה. שינה טובה דורשת שקט וחושך.

האם את אוהבת לישון? כמו כל דבר, אהבה עושה את כל ההבדל. גם לעשות אהבה יכול לשפר את השינה, אבל כוונתי כאן היא ללכת לישון באהבה. ללכת לישון מתוך ידיעה שבכך את דואגת לעצמך ולגופך.

באופן אישי אני יודעת שהרבה בעיות נפתרות בשינה. כי שינה טובה עוזרת להירגע ולמצוא את הפתרון. כשאני נכנסת למיטה עם השאלה המדויקת, אני לרוב מתעוררת כשאני יודעת את התשובה, ועם תוכנית פעולה ואנרגיה לקראת יום חדש.

האם את עושה פעילות גופנית?  פעילות גופנית מסייעת לשינה טובה בלילה. מומלץ עד שעתיים לפני שעת השינה.  אני מעדיפה לעשות פעילות גופנית בבוקר, אבל זה עניין של העדפה אישית וסדר יום.

מנוחה

לא תמיד צריך ללכת לישון. לפעמים מספיק לעצור לשנייה ולנוח, גם באמצע היום. חלק מלקחת אחריות על הגוף שלך זה לדעת לעצור. לנוח.

עשרים דקות. עיניים עצומות. עם מוזיקה או בלעדיה. במשרד או על המרפסת. לנשום עמוק ולהירגע. כמובן שאם את יכולה להיכנס למיטה באמצע היום זה עדיף.

זמן פעולה: לכי לישון, בכוונה תחילה. במשך השבוע לכי לישון לכל המאוחר באחת עשרה בלילה. שינה מלאה וטובה.

אם כרגע את הולכת לישון הרבה יותר מאוחר, מהיום לכי לישון בכל יום חצי שעה קודם מתוך כוונה להגיע למצב של כניסה למיטה עד השעה אחת עשרה בלילה. את שואלת איך תספיקי? תתייעלי. למשל, קפלי את הכביסה כשאת צופה בטלוויזיה. או פשוט בקשי עזרה.

 זמן כתיבה: כִּתבי לעצמך יומן שינה. תעדי איך השפיע עלייך ריטואל הליכה לישון בשעה קבועה ומוקדמת מהרגיל, תוך כדי הקפדה על כללי הטקס המפורטים למעלה (חושך, בלי טלוויזיה, שקט בחדר ושקט בראש). אחרי שישנת ונחת כמו שצריך, תנועה היא הדרך המהירה ביותר להרגיש טוב יותר.

התנועה היא חלק בלתי נפרד מהחיים שאת רוצה. היא החיים שאת רוצה.

אנשים (צילום: Iriska48, Shutterstock)
החיים בטבע הם בתנועה. בזרימה תמידית, מחזורית, אין־סופית | צילום: Iriska48, Shutterstock
התנועה משפיעה על הרגשות שלנו, יוצרת אותם ומניעה אותם. באנגלית זה נשמע טוב יותר: Emotion Motion

החיים בטבע הם בתנועה. בזרימה תמידית, מחזורית, אין־סופית. דוגמה טובה לכך היא מים במצבים שונים. כשאני רצה על חוף הים, אני רואה את תנועת הגלים. גאות ושפל, כוח נצחי, אין־סופי, מאגר חיים, אנרגיה בלתי נדלית. אם יורד גשם, זה בכלל מראה מדהים.

תחשבי לעומת זאת על שלולית, כזו שנשארת אחרי הגשם או שנוצרה בגלל צינור שהתפוצץ. שלולית עם מים עומדים. מה קורה להם? מסריחים, עכורים.

מים זורמים = חיים וזרימה

מים עומדים = מוות

אולי זה יפתיע אותך, אבל הגוף שלך חייב לזוז. לא רק נועד לזוז. גם אם יש לנו יכולת להשיג דברים ללא תזוזה, לא לזה התכוון ה"משורר" שם למעלה. איך אני יודעת שנועדנו לזוז? תסתכלי על ילדים.

אני מתכוונת לילדים צעירים, לפני הגיל שהם בוהים במסכים... כשתינוקות נולדים וגדלים, כל מה שהם רוצים זה להתהפך, לזחול, לפתוח מגירה, לשחק בכדור, לטפס על המגלשה, לרוץ, לקפוץ... אלה אנחנו ש"מקלקלים" אותם כי זה לא נוח לנו, כי זה מעייף אותנו, כי זה לא מתאים ללוח הזמנים שלנו. אבל הרצון הטבעי שלהם הוא לזוז. להגיע. הילדים הקטנים משקפים לנו איך אנחנו אמורים להיות.

כשאת לא זזה, את פועלת נגד הטבע של הגוף שלך. אף אחד לא נולד עצלן.

אם הייתי אומרת לך שיש גלולת קסמים קטנה כזו, שאם תקחי אותה פעם ביום תרגישי נמרצת, עליזה וקלילה. היית לוקחת? ברור.

פעילות גופנית זאת הגלולה.

עשר סיבות מוצדקות לעשות פעילות גופנית:

1. פעילות גופנית מעלה מסת שריר ובונה עצמות. ככל שאת מתבגרת, רקמת השריר והעצם מידלדלות. הדרך היחידה לשמר את הרקמות לאורך זמן היא באמצעות תנועה.

2. פעילות גופנית שורפת קלוריות. גוף שאינו נמצא בתנועה זקוק להרבה פחות קלוריות ככל שהוא מתבגר. זאת אומרת שרוב המזון שתאכלי ייאגר ברקמת השומן. הדרך היחידה לאכול כמויות סבירות היא להניע את הגוף.

3. פעילות גופנית מעלה את רמת האנרגיה. עוד חמצן נכנס לגוף, חמצן שמגיע לכל תא ותא ומאפשר לך לחשוב טוב יותר, לנשום טוב יותר, להיות פשוט טובה יותר!

4. פעילות גופנית עוזרת בקיבוע משקל היעד ובשמירה עליו לטווח ארוך. גם אם משקל הגוף שלך מאוזן, הדרך היחידה לשמר אותו לאורך השנים היא בעזרת פעילות גופנית.

5. פעילות גופנית משפרת את חילוף החומרים בגוף. לאורך כל היום מתרחשים בתאי הגוף תהליכים שמייצרים דלקת. לכן חשוב שקצב חילוף החומרים בתאים יהיה גבוה. ככל שמתבגרים, קצב חילוף החומרים יורד. פעילות גופנית משפרת את המצב.

6. פעילות גופנית מפיגה מתחים, מרגיעה ומשמחת. כשתינוק בוכה, הרבה פעמים נענוע וערסול מרגיעים אותו, גם אותך.

7. פעילות גופנית מקטינה סיכוי להתקף לב ולמחלות לב.

8. פעילות גופנית מאזנת את לחץ הדם, הטריגליצרידים והכולסטרול ה"רע".

9. פעילות גופנית מצמצמת את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

10. פעילות גופנית מסייעת בשיפור התפקוד המלא בגיל השלישי.

אם את מספרת לעצמך שאין לך זמן, אני מבטיחה לך שבעזרת יצירתיות תוכלי למצוא הזדמנויות רבות לשלב פעילות גופנית בשגרת יומך.

למצוא כל הזדמנויות להיות בתנועה

• לעלות במדרגות במקום במעלית

• לחנות רחוק ממקום הפגישה וללכת ברגל

• להשמיע מוזיקה בבית ולרקוד עם הילדים

• לצאת עם הילדים לפארק ולא רק לשבת על הספסל...

• לטייל עם הכלב

• לעשות מתיחות מול הטלוויזיה עם גומייה

• לצאת לסיבוב הליכה עם חברה במקום להיפגש בבית קפה

ללכת, ללכת, ללכת. אני שומעת פעמים רבות "לא כולם רצים כמוך". מי דיבר על לרוץ? ללכת. גם אני הלכתי הרבה שנים עד שהתחלתי לרוץ. וגם כיום, כשאני לא יכולה לרוץ - אני הולכת. הליכה היא הפעילות הגופנית הזמינה ביותר בעולם. לא צריך לרכוש מכשירים, לא צריך לשלם לחדר כושר או למאמן אישי, לא צריך להתאים את הזמן שלך למועד החוג, היא לא עולה דבר ואפשר לעשותה בכל זמן ובכל מקום (אפילו בחופשה).

אפשר ללכת לבד או עם חבר/ה, במישור או בעלייה (ובירידה), בחיק הטבע או ברחוב, עם מוזיקה או בשקט. בזמן ההליכה, כשאת הולכת זקופה, מניעה את הידיים, מכניסה את הבטן ונעה במרץ - קבוצות שרירים רבות עובדות וכתוצאה מכך הדופק עולה. העיקר ללכת. ועדיף בנעליים נוחות.

 ואפשר גם לרקוד. אני אוהבת לרקוד. ככה סתם. מוזיקה באוזניים וריקוד ברגליים. אמנם כבר לא יוצא לי לרקוד בנסיבות חברתיות (תקופת החתונות שלנו נגמרו ושל הילדים עוד לא התחילו...) - אבל אני לא מחכה לאף אחד. משמיעה מוזיקה ופשוט רוקדת. ואם הילדות ויואב מצטרפים - אז בכלל חגיגה.

 כל דבר עדיף משום דבר. אז זוזי בבקשה!

זמן פעולה: מתי את מתחייבת לעשות פעילות גופנית השבוע? תתחילי מלהתחייב לעשר דקות בלבד. רק עשר דקות. פעם בשבוע. ומה הלאה? להמשיך. עוד עשר דקות.

היעד: שלושים דקות, שלוש פעמים בשבוע.

כריכת הספר (צילום: יחסי ציבור)
"ליצור את החיים שאני רוצה" מאת מיכל צפיר | צילום: יחסי ציבור

קשיבות ומדיטציה

קורה לך לפעמים שאת עושה דברים ואחר כך לא זוכרת שעשית אותם, למשל, למה הגעתי למטבח? מה רציתי להביא? האם כיביתי את האש? האם נעלתי את הדלת לפני שיצאתי מהבית?

קוראים לזה טייס אוטומטי, או במקרה שלך - טייסת אוטומטית.

העומס בחיים גורם לך לשכוח מה עשית, מתי ולמה.

העומס בחיים גורם לך לחשוב תמיד על הדבר הבא או לחילופין על מה שהיה.

העומס בחיים גורם לך לפספס את ה"כאן ועכשיו".

המחשבות רצות, שוטפות, מציפות. את הולכת לאיבוד, מותשת במחשבותייך ובהרגשה שאת לא מספיקה לעשות שום דבר כמו שצריך ומפספסת הכול. אני מזמינה אותך לתרגל קְשִׁיבוּת - התבוננות בתודעה שלך. Mindfulness.

קשיבות מייצרת חוויה אחרת של כאן ועכשיו, מחברת אותך להווה וגורמת לך לראות דברים מחדש, כאילו בפעם הראשונה. תרגול יומיומי של קשיבות הופך כל פעילות יומיומית לחוויה משמעותית.

מחקרים מראים שתרגול יומיומי של קשיבות ומדיטציה מעלה רגשות חיוביים והערכה עצמית, מוריד את רמת החרדה ומאפשר רווחה נפשית גבוהה, פותח את היצירתיות ואפילו מעלה את רמת המשכל!

את לא צריכה להירשם לקורס מדיטציה (למרות שזה יכול להיות השלב הבא). הרשת עשירה במדיטציות מוקלטות, ואת יכולה פשוט לתרגל איתן בעצמך כשהמטרה היא להיות ברגע המסוים ולמצות אותו.

במשך שנים הייתי גאה בעצמי שיש לי יכולת לעשות כמה דברים בו־זמנית. הרי אנחנו הנשים אלופות בג'אגלינג, ב"לְמקבל". היום אני יודעת שיש לזה מחיר. אמנם אני יכולה לעשות כמה דברים בו־זמנית, אבל אני בוודאות הרבה פחות יעילה בכל אחד מהם, וללא ספק פחות נהנית, ומפספסת את הרגע הזה.

זמן פעולה: פני לעצמך זמן להקשיב לתודעה שלך. את יכולה לעשות זאת בכל אחת מהדרכים הבאות: נשימה, תפילה, הוקרת תודה, האזנה למוזיקה, נגינה, ריקוד, יוגה או התמקדות בעזרת חמשת החושים.

פשוט

להתרכז בדבר אחד.

אחד.

בנשימה.

רגע אחרי רגע.

לנשום.

להקשיב.

לנקות את הראש ממחשבות.

להתרכז בדבר אחד.

על חוף הים. בגינה ליד הבית. או במיטה.

לחץ הוא חלק מהחיים שלך. לחץ פוגע בבריאות ובשלוות הנפש שלך. לחץ כדרך חיים הוא אחת מהסכנות הגדולות לבריאות שלך. ללחץ יש צדדים טובים: הריגוש, האתגר, האנרגיה. אבל לחיות את חייך בלחץ מבלי לאפשר זמן התאוששות אינה הדרך הנכונה לך. הדרך להתמודדות עם הלחץ היא לקחת פסקי זמן, הפסקות כדי לנשום, להירגע ולהתאושש.

סכום (צילום: Foontntd, Shutterstock)
האהבה לגוף והרצון לטפח את הגוף מתחילים באיכות הדלק שאת מזינה לגוף | צילום: Foontntd, Shutterstock
עד עכשיו הזנו את התודעה והנפש. הגיע הזמן להתייחס לתזונה הפיזית, ל"דלק" שאת מכניסה מדי יום ביומו לגוף שלך. ההתפתחות הטכנולוגית העצומה של המאה האחרונה בכלל ושל השנים האחרונות בפרט שינתה את העולם, יצרה הזדמנויות חדשות, פתחה גבולות. אבל דבר אחד לא השתנה – גוף האדם ודרך תפקודו. לראיה, כשלמדתי תזונה על פי תורת הרמב"ם אלה ספרים שנכתבו לפני מאות שנים. כל המידע כבר נודע אז, והכול רלוונטי עד עצם היום הזה.

כמו שהתחייבתי, הספר הזה אינו עוסק בדיאטה הלכה למעשה וגם לא בתפריטים. אבל האהבה לגוף והרצון לטפח את הגוף מתחילים באיכות הדלק שאת מזינה לגוף. התזונה הפיזית היא חלק בלתי נפרד מהחיים שאת רוצה. אני דוגלת בעקרונות התזונה הבריאה, והם רלוונטיים לכל התפריטים ולכל הגילים.

לרוב, אנחנו לא מרגישים באופן מיידי את נזקי התזונה, אלא אם כן מדובר באלרגיה או ברגישות למזון מסוים. העובדה שההשפעה אינה ניכרת מיד גורמת לנו לחשוב שהכול בסדר.

אבל הגוף צובר ואוגר, הנזק מתרחש בהדרגה, עד שהוא מתפרץ בצורת מחלה. ואז מתעוררים.

בפרק 4 דיברנו על הוקרת תודה. כחלק מהוקרת התודה לגוף שלי אני בוחרת להזין אותו במזון הראוי. המזון שהוא אמור לאכול והמזון שמאפשר לו תפקוד מיטבי.

בחיים שאת רוצה, אמצי לעצמך כללי יסוד להזנת הגוף שלך

1. לאכול אוכל אמיתי. כזה שסבתא של סבתא שלך הייתה מזהה. כמה שפחות לצרוך מזון שמגיע ארוז בשקיות.

2. להקפיד על תפריט הכולל את כל אבות המזון, המגיעים ממקורות איכותיים.

3. כשאת קונה אריזות, חשוב לקרוא את התוויות. תהיי בטוחה שאת מבינה מה המזון הזה מכיל. אם את לא מבינה, כנראה שגם הגוף שלך לא יידע מה לעשות איתו.

4. להימנע ממזונות שמוסיפים להם סוכר. אם בתווית שעל האריזה הסוכר נמצא בין המרכיבים הראשונים, זה אומר שהמוצר מכיל כמות רבה של סוכר.

5. להשקיע בהכנת האוכל.

6. לאכול בתשומת לב ובישיבה ליד השולחן (ראי "זמן פעולה" בהמשך).

7. לאכול בצלחת קטנה.

8. להוסיף ירקות לכל ארוחה.

9. לשלב אכילת פירות לאורך היום.

10. להוסיף צבעים לצלחת - לא צבעי מאכל, צבעים מהטבע. בעיקר הרבה ירוק.

11. לשתות לפחות 12 כוסות מים ביום בטמפרטורת החדר, לאורך כל היום.

12. כשאת חושבת שאת רעבה, תבדקי: אולי את בעצם צמאה? כדאי לשתות עוד כוס מים ליתר ביטחון.

13. להוציא מרשימת הקניות מזונות בעלי שמות תואר "קל", "דל" ו"דיאט".

14. אלה רק מעידים על תהליכי עיבוד אגרסיביים. אין מזונות שגדלים ככה על העצים או יוצאים ככה מהאדמה, אז למה שייכנסו לגוף שלך?

15. לאכול מאפים מתוקים ומלוחים - רק כאלה שאת מכינה בעצמך. אני מניחה שזה לא יקרה כל יום...

16. להוציא מהתפריט שלך מזון מעובד.

17. לשחרר מהתפריט שלך קמח לבן וסוכר לבן.

18. להשתמש בשומנים ממקור טבעי: זית, קוקוס, אבוקדו, טחינה ואגוזים.

19. להמעיט בטיגון בשמן עמוק ולהעדיף אידוי, הקפצה, אפייה ובישול.

20. לתת לגוף להתאושש בין הארוחות ולא לנשנש לאורך כל היום. תשאלי את עצמך אם את רעבה, ואם כן, איזו ארוחה זו? להזכירך, יש ארוחת בוקר, ארוחת צהריים וארוחת ערב, ושתי ארוחות ביניים.

21. לאכול עד שלוש שעות לפני השינה.

מותר לך לאכול מה שאת רוצה... כל עוד ברור לך מהם החיים שאת רוצה וכל עוד המזון שאת אוכלת מקדם אותך אל החיים האלה.

המשותף לכל הכללים האלה הוא המודעות ותשומת הלב.

שימי לב: לָמה את אוכלת? כי את רעבה.

מה את אוכלת? חומרי גלם איכותיים.

כמה את אוכלת? הצלחת היא הגבול.

חצי ירקות, רבע חלבון ורבע פחמימה.

איך את אוכלת? בישיבה, ולועסת היטב.

אני מבטיחה לך שאם תשמרי על הכללים האלה, הגוף שלך יגיד לך תודה רבה.

שאלון מודעות

למה אני אוכלת? האם אני באמת רעבה?

רעבה > מזון בריא

לא רעבה > מה אני יכולה לעשות במקום לאכול?

זמן פעולה: בחרי לך מזון כלשהו. זה יכול להיות פרי, סלט או ארוחת צהריים. התרכזי בהכנתו, ולאחר מכן התרכזי בכל שלבי האכילה שלו. שימי לב לטעמים, למרקם, ללעיסה, לקצב ההתפרקות שלו בפה. רוצה לאתגר את עצמך? אִכלי בעיניים עצומות. האם טעמו שונה? אילו תחושות עולות בך? 

התחנה האחרונה במסע שלך לכבד את גופך היא

המגע.

חיבוק (איור: שירה ורשבסקי פלד)
מגע עוזר לשיכוך כאבים, לאיזון לחץ הדם, להאטת קצב הלב ולהרפיית השרירים, לשיפור ביצועים, לדיכאון | איור: שירה ורשבסקי פלד
מגע מעניק לנו חום, ביטחון ורוגע. מגע עוזר לשיכוך כאבים, לאיזון לחץ הדם, להאטת קצב הלב ולהרפיית השרירים, לשיפור ביצועים, לטיפול בדיכאון, להקלה של חרדות ומחשבות טורדניות. 

מחקרים גילו כי מגע מעלה את רמת האוֹקְסיטוּצין - הורמון המקושר בין היתר. לתחושות סיפוק, אהבה, ביטחון וחיזוק הקשרים החברתיים. חיבוק מאט תהליכי הרס בגוף, טוען באנרגיה ומעודד תהליכי שיקום. חיבוק הוא הדרך הקלה והזמינה ביותר למגע. כשהליטוף, הטפיחה על הכתף או החיבוק מלווים בכוונה אמיתית ובאנרגיה חיובית - השפעת המגע מתעצמת.

כמה להתחבק? כמה שיותר. כי הכול קשור. כל הפרקים מתחברים לתמונה השלמה של החיים שאת רוצה.

אותם עקרונות משמשים אותך גם כאן.

 היי היוצרת. צרי לך ריטואלים של הכנת אוכל. מצאי זמן לפעילות גופנית.

השתמשי בחוזקות שלך ועשי לך את החיים קלים יותר, תרתי משמע. צאי מהשגרה מבלי לפרוק כל עול, במיוחד כשזה מגיע לתזונה שלך. צרי לעצמך סביבה תומכת, כזו שתומכת בתזונה שלך. אם יש משהו שקשה לך לעמוד בפניו, אל תתישי את עצמך. אל תעמידי את כוח הרצון שלך כל הזמן במבחנים.

חגגי את ההצלחות הקטנות. אלה לא רק הקילוגרמים שיירדו, זה כל הרגל חדש שתאמצי. ההרגלים החדשים הם אלה שיביאו אותך אל היעד, והם אלה שיאפשרו לך לשמור את ההישג.

בגדול, אם הגעת עד לכאן אני לגמרי סומכת עלייך שתכבדי את גופך.

בקיצור, חשבתי שלכבד את הגוף שלי זה לרדת במשקל.

הבנתי שלכבד את הגוף שלי זאת תפיסת חיים כוללת, והיא מובילה לחיים מאוזנים.

עובד בשבילי לישון מספיק, לזוז על בסיס יומיומי, להירגע, להזין את עצמי במזון מתאים ובחיבוקים. המון חיבוקים. 

מיכל צפיר