המטרה המקורית שלשמה הוקמו ערוצי המדע והטבע בטלוויזיה, הייתה לסתור אמונות תפלות ולהביא אותנו הכי קרוב שאפשר לאמת. אלא שעם השנים התמכרו גם ראשי הערוצים האלה לתרבות הרייטינג והחלו לייצר תכניות שמטרתן דווקא להעצים מיתוסים בתרבות. אחת מהן, "Mermaids: The New Evidence", עמדה השבוע במרכזה של סערה כשהאמת מאחוריה נחשפה.

התכנית הדוקומנטרית, המשודרת בערוץ "אנימל פלאנט", יצאה לבדוק האם האגדה על בתולות הים עשויה להיות אמיתית. באחד משיאי העונה הציג הביולוג הימי, ד"ר פול רוברטסון, קטע וידאו שמציג את מה שנראה לכאורה כתיעוד בלעדי וראשון מסוגו של היצורים המיתולוגיים ליד חופי גרינלנד. התגלית הפכה במהירות לוויראלית ברשת ולנושא שיחה חם בקרב אנשי מדע ומעריצי מיתוסים.

אולם בדיקה מקיפה  שהתפרסמה השבוע מוכיחה שכל פורמט הדוקו עליו התבססה הסדרה היה בסך חלק ממתיחה גדולה. הנהלת הערוץ תיארה את התכנית כ"מדע בדיוני המבוסס על תאוריות מדעיות". מפיק הסדרה הסביר בראיון כי הרשת רצתה לגרום לאנשים להאמין שהסדרה אמיתית ולכן יצרו אותה בסגנון דוקומנטרי. הצופים, מן הסתם, זעמו לגלות שנפלו קורבן לתעלול מסחרי של הרשת, שניצלה אותו לנתוני רייטינג של 3.6 מיליון צופים. הגבוה ביותר בתולדותיה. למעשה מדובר במרמה כפולה מאחר והסדרה החדשה נוצרה כהמשך לסדרה מצליחה לא פחות בשם "Mermaids: The Body Found".

בתולות ים
מה הצעד הבא? הכחשת דולפינים
"תופעת בתולות הים אתגרה ושינתה את כל מה שידענו על בידור טלוויזיוני", מתפארת נשיאת הערוץ, מרג'ורי קפלן. באתרים המובילים שסיקרו את התכנית מתלהבים הרבה פחות: "בואו נסכם את זה ככה: במשך 17 שנות קיומו הדבר הכי טוב ש'אנימל פלאנט' הצליח לייצר היא תכנית מדומה על יצור שאינו קיים", נכתב ב"אנטרטיינמנט וויקלי, "כל זאת בזמן שעל הכוכב קיימים בסביבות 2 מיליון מינים, שרובם כלל לא זכו להתייחסות".

>> בואו לעמוד הפייסבוק שלנו