רשות השידור בי-ם, ארכיון (צילום: יוסי זילברמן)
צילום: יוסי זילברמן
מהומה בתחום מדידת הרייטינג בישראל: המנהל של ערוץ 1 בתקופת הפירוק, יונה ויזנטל, הודיע לוועדת המדרוג שבודקת את הרייטינג בטלוויזיה על פרישתו מהוועדה. בכוונת ערוץ 1 לרכוש נתונים מ-HOT ו-yes. בערוצים 20 ו-9 גם בוחנים פרישה מהוועדה. ואולם מנכ"ל ועדת המדרוג, שמוליק שם טוב, מבהיר: "הערוץ אינו יכול לפרוש. הוא חתום בחוזה עד סוף 2018. אם לא ישלם את חלקו לוועדה נגיש תביעה כספית".

מדידת הרייטינג בישראל נעשית על ידי גוף משותף, ועדת המדרוג של ערוצי השידור והרשות השנייה. כל גוף שידור מחזיק במניות בוועדה ומשלם את חלקו. על פי נתוני הוועדה, המבוססים על הפיפל מטר, נקבעים שיעורי הצפייה שמשפיעים על מחירי הפרסומות.

ויזנטל הסביר כי העלות הגבוהה של מדידת הרייטינג היא זו שגרמה לו לפרוש מהוועדה. ערוץ 1 משלם 1.3 מיליון שקל בשנה לפעילות הוועדה. מבחינת ויזנטל, מכיוון שהיקף הצפייה שלו נמוך משמעותית מזה של הערוצים המסחריים, והוא אינו צריך את הנתונים השוטפים לקביעת מחירי הפרסומת, הוא יכול לפרוש ולקבל נתונים פנימיים מחברות הכבלים והלוויין במחיר נמוך משמעותית.

לאורך השנים היו ערוצים רבים, בעיקר הקטנים, שהעלו טענות נגד הוועדה לפיהן הנתונים מעוותים ולא משקפים נכונה את שיעורי הצפייה. כעת ערוץ 20 וערוץ 9, שהעלו באחרונה טענות כאלה, שוקלים גם הם לפרוש מהוועדה ולרכוש נתונים בדומה לערוץ 1.

שם-טוב מבהיר כי המהלך הזה עלול לגרום לפגיעה קשה לשוק. "חוסר היציבות של שוק הטלוויזיה הישראלי עלול לגרום לכך שכל פגיעה תיצור כאוס", אומר שם טוב. "אנשים מנסים לפעול למען האינטרסים שלהם ולא למען האינטרס הציבורי. יש נתון רייטינג אחד ולא מלחמת נתונים. אם ניכנס למלחמת נתונים יהיה רע מאוד בשוק הטלוויזיה".

שם-טוב לא מוכן לקבל את הטענה של ערוץ 1 שלפיה הוא אמור לשלם סכום נמוך יותר. "אני לא חושב שזה שיקול כספי, אלא נובע מכך שהרייטינג נמוך. זה לא שאלה של כסף. הוועדה קבעה את הסכומים לפני 20 שנה והחלוקה בין הערוצים לא השתנתה".

לאור העובדה שערוץ 1 חתום על חוזה, שם-טוב הבהיר כי יפעל ליישם אותו. "כולם מחויבים עד סוף 2018. אנחנו נפעל משפטית כדי שישלמו את חלקם עד סוף 2018", אמר.

הכתבה פורסמה במקור באתר "TheMarker"