נוכחות המילים המנוקדות בחיינו, מהשכיחה לפחות: משפטי מיסמס למיניהם, המרצ'נדייז הנלווה (חולצת ה"תִּתְאַהֵב בִּי כְּבַר יא אֶפֶס" שיש רק לך!), שירת רשת גרועה, ספרי ילדים, שירת רשת סבירה, שירה טובה, התנ"ך.

לא כל משפט מנוקד הוא שירה, אסור להתבלבל. "ואהבת לרעך כמו פיצה" זה משחק מילים, זה לא ה"תת הכרה נפתחת כמו מניפה" שלכם. בשנים האחרונות התחושה היא שאימצנו את הניקוד העברי באופן שמרגיש כבר על סף הוולגרי. אנחנו מתמודדים עם אינפלציית שורוקים וחולמים, רובם לא במקום הנכון. מילים מנוקדות על חולצות, על בקבוקי שתיה רב פעמיים, על קופסאות אוכל וכוסות. עמודי השירים והמשוררים בפייסבוק ובאינסטגרם גילו, כך עושה רושם, את הנקדן האוטומטי ומאז לא מעלים טקסט בלי לבקר בו קודם, וזה אפילו לא רק שירים ולא רק ניקוד. סתם אנשים כותבים את דעתם בפוסט ושוברים
את השורות באופן שנראה פואטי כי
מבחינתם זה אומר
"אני רציני עכשיו. אני אדם של שירה", בלי
להבין שזה בעצם אומר
"היי, אני סטורי של אסיף אלקיים"
או חמור מכך
ציוץ
של
ריקלין

בעצם, הניקוד נותק מהקשרו המקורי - כלי עזר להגייה, כתיבה ופענוח, והיום הוא קישוט, השימוש בו אסתטי בלבד. רוצה להגיד משהו שנשמע עמוק? דחוף איזה קמץ וסגול. הניקוד עבר מספר גלגולי אסוציאציות: מהתנ"ך, לשירה, למשפטי "לשון הרע לא מדבר אליי" למיניהם, ואז למשפטי שנינה מאזורי המיסמס ולמוצרים שנמכרים בהשראתם. בעצם, הניקוד מקושר היום יותר ללייף סטייל ולצרכנות מאשר לשפה. המרצ'נדייז של האותיות, שאמור ליצור מפגש בין איכות ואוריינות לבין הומור, כי בכל זאת מדובר בחולצה שכתוב עליה "מוגזמת". בפועל, בגלל ההצלחה, כשאנחנו רואים חולצה עם ניקוד זה בעיקר מרגיש מתאמץ, כי לכולם כבר יש וכי זה לראות שוב ושוב את אותה בדיחת "סטטוסים מצייצים" על החזה.

View this post on Instagram

⭕️סקר לשבת:⭕️ ☕️אוהבי קפה נמס עלית☕️ מה התגובות הכי מצחיקות/ מוזרות/ קיצוניות שאתם מקבלים כשאתם מספרים שזה הקפה האהוב עליכם? קדימה, דברו אליי בתגובות. @elite.coffee.il #נמסמיסמס #משפטאחדביום #רואיםשזהמיסמס *הפחית יוצרה המיוחד בשבילי אין מה לחפש אותה בחנויות

A post shared by IDO GRINBERG (@mismas) on

השימוש בניקוד החל כניסיון הגבהה של טקסט, אבל בעצם הנמיך את הניקוד עצמו. הניקוד עבר פוראחיזציה. האסוציאציה של משפט מנוקד היום היא יותר צ'יפית מאשר אינטלקטואלית. לא ניקדת את המשפט הזה כי אתה חכם, ניקדת את המשפט הזה כי רצית למרוח נצנצים על אותיות. זה ריק לגמרי, זאת המקבילה לקעקוע ביפנית. זאת גם הסיבה שאין יותר משמעות לתקינות הניקוד עצמו. שווא נח? נע? למי אכפת. קמצים וסגולים מפוזרים לכל עבר, מרחפים בחלל. סביר להניח שמי שעבר במערכת החינוך יודע, באופן מעורפל כלשהו, שהניקוד אינו אקראי ומשפיע על הגיית המילה, אבל היחס הוא יותר לאסתטיקה מאשר למשמעות. זה לא צריך להיות מדויק, אנחנו לא נוקדנים (חה!), זה רק צריך להיראות חשוב, גם ככה עושים את הכל דרך נקדן. אגב, מי שמתיימר לנקד בעצמו, בטח כבר זוכר שמדובר בעבודת פרך בוורד, צרור הוראות שאיכשהו מאלץ אותך ללחוץ בו זמנית על אלט, שיפט, קונטרול, טאב ואסקייפ רק כדי לתקוע חיריק באות הלא הנכונה.

באופן מעניין, המקבילה לעליית הניקוד היא דעיכת סימני הפיסוק. אמנם בכלי תקשורת ובספרות אנחנו עדיין משתמשים בפסיקים ונקודות, אבל באמצעי תקשורת בין אישיים כמו וואטסאפ או תכתובות מסנג'ר, השימוש פחת וזה אפילו נחשב לטיפה משונה. אם מישהו עונה לך בוואטסאפ את המילה "טוב.", עם נקודה בסוף, כנראה שהוא כועס עלייך. אין יותר פאסיב אגרסיב מזה. מצד אחד צמצמנו - אנחנו מפענחים מסרים גם בלי סימני פיסוק שאמורים לבאר ולהקל, ומצד שני כל מה שהורדנו חזר בצורת קישוטי ניקוד אקראיים. כל כך אקראיים, שלעתים הם אפילו לא בעברית, לא נדיר לראות באינסטגרם אנשים שמוסיפים איזה אפוסטרוף בווייב צרפתי או אפילו אומלאוט - אותן שתי נקודות מאוזנות מעל האות שנפוצות בשפות הסקנדינביות. ושלא תהיה טעות, מדובר באנשים שהכי קרוב שיגיעו למדינות סקנדינביה זה לקטלוג של איקאה.

View this post on Instagram

לכל אחד יש רגע ששינה לו את החיים, שניה כזו שזכורה לו כמכוננת, כשאסימון נופל או תובנה מתגבשת, ופתאום הכל נראה אחרת. מעין קו פרשת מים שהחיים מתחלקים לפניו ואחריו. לי זה קרה כששמעתי לראשונה את צמד המילים "יאללה כוסאומו". לא האמנתי לאן המשפט הזה יביא אותי. בגיל 23 עוד גרתי אצל ההורים, ומתוך כבוד הקפדתי לא לעשן מולם. אז הייתי מכין קפה והולך לגלגל במצפה. אני זוכר את התקופה הזו כמבולבלת מאוד. מילותיי צברו לא מעט קוראים בפייסבוק, אבל לא הצלחתי להבין מה זה אומר או מה עושים עם זה. המון כתבו לי להוציא ספר, אבל מי אני שאנשים יקראו ספר שלי? זה נשמע לי מגוחך להפליא. מול הנוף פותח הלב של פוריה ואדי הקפה שדיגדגו לי באף – התקשרתי לחברה טובה כדי להתייעץ. זרקתי את הרעיון שאוציא ספר וציפיתי לשמוע צחוק מתגלגל, אלא שהיא ענתה – כן, למה לא, יאללה כוסאומו, תוציא ספר. "יאללה כוסאומו?" תהיתי, "זה לא כזה פשוט. מעבר לעלויות שמגיעות לעשרות אלפי שקלים, מה אם אף אחד לא יקרא? מה אם לא ירצו להוציא אותו? מה אם הוא יהיה גרוע? מה אם אני לא ראוי? מה אם..." היא קטעה אותי בצעקה: "מה אם מה אם, כוסאומו! מה אם מחר תמות? תחשוב על כל ההחלטות ההזויות שהובילו אנשים להצלחה, כולן התחילו במשפט סטייל יאללה כוסאומו, אז עזוב מה אם, פשוט תעשה. איך אמר דוקטור סוס? כשיוצאים מגיעים למקומות נפלאים". ופתאום זה נפל לי - אנשים פשוט עושים ומקווים להצליח. אני פשוט צריך לעשות. אפילו סטיב ג'ובס אמר פעם כואסומו (תפוח? סיריאסלי?) מיד פתחתי את הפייסבוק וכתבתי: "ההחלטות הכי מוצלחות בחיים מתחילות ביאללה כוסאומו". ותוך שעות הפוסט התפשט כמו אש בשדה קוצים. יומיים אח"כ פרסמתי את קמפיין מימון ההמונים הראשון, וחודש אח"כ גיליתי שהספר אשכרה רב מכר. ובשביל הקרמה – שלחתי סטיקר "יאללה כוסאומו" לכל אדם שהזמין ספר. אני לא יודע מה היה קורה אילו לא הייתי שומע את המשפט הזה באותו רגע, אבל מאז קיבלתי אינספור הודעות מאנשים שהחליטו לעשות שינוי קיצוני בחייהם בגלל המשפט. גירושין, נישואין, מעבר דירה, חזרה לארץ, פתיחת עסק, ועוד דוגמאות שעוררו בי חרדה מהכוח של המשפט. למעשה, זה גם המשפט שהאח הגדול אמר לי כשהתלבטתי אם להיכנס לתוכנית. את הצמיד הראשון, אגב, הוצאתי כשרציתי את המשפט הזה על היד, זה בכלל היה תכשיט שרציתי לעצמי. עם הזמן התחלתי לייבא כמויות כדי לענות על הביקוש. אז אם אתם כבר מחזיקים בכזה - בקשה אחת לי אליכם: אל תתנו לו להפוך לעוד תכשיט. להפך, תנו לצמיד הזה להקל עליכם בקבלת החלטות. כי לפעמים כל מה שאנחנו צריכים זה לחשוב פחות.

A post shared by Asif Elkayam | אסיף אלקיים (@asif_elkayam) on

עכשיו, אין בעיה עם הניקוד כקישוט, גם אם זה יוצא מעט מצחיק לעתים. לכל אחד מותר לעשות מה שבא לו עם השפה והאקססוריז הנלווים לה. אבל כדאי לקחת בחשבון שלעתים הגבהה באמצעים מלאכותיים סופה דווקא הנמכה ושלפעמים פחות זה יותר. קלישאת אופנה מייחסת לקוקו שאנל את המשפט "לפני שאת יוצאת מהבית, הביטי בראי והסירי אקססורי אחד". על אותו עיקרון, לפני שמשוררי רשת ומחברי סטטוסים לוחצים על פוסט, אולי שווה לעצור רגע, לקרוא שוב, ולמחוק איזה אפוסטרוף. לנסות להניח לטקסט להיות מה שהוא. הניקוד הוא בבחינת לאבזר אותו בקביים, איפור מוגזם ומגאפון. אם הוא טוב, יבחינו בו גם בלי.