לא משנה אם אתם בצד של המכורים, או בצד שלא מצליח להבין את האפליקציה הזו, ברור לכולם היום ש"טיק טוק" השתלטה על עולם הרשתות החברתיות, ועל העולם בכלל. האפליקציה הפכה לאחת מהמצליחות ביותר בעולם, ויחד עם ההצלחה מגיע גם המחיר. בדיוק על זה מדבר הסרט הדוקומנטרי החדש "טיק טוק, בום" בפסטיבל דוקאביב.

אין איך להתחמק מזה יותר – טיק טוק השתלטה על העולם, ונראה שהיא כאן כדי להישאר. השנה טיק טוק מונה כבר 1.1 מיליארד משתמשים ברחבי העולם, כאשר כ-60% מתוכם הינם צעירים בני 16 עד 24, הידועים גם כדור ה-Z. האפליקציה זמינה ב-154 מדינות ברחבי העולם וב-75 שפות שונות, ואין כמעט אדם שלא שמע עליה, גם אם אינו משתמש בה באופן עצמאי.

איך ההצלחה האדירה הזו התרחשה בכלל? הכול התחיל מאפליקציית "מוזיקלי" שפותחה בשנת 2014 וצברה קהל של צעירים בני 13 עד 18 בארה"ב, כשמטרתה המרכזית הייתה לאפשר למשתמשים להעלות סרטוני "Lip sync" לשירים פופולריים. בשנת 2016 פותחה אפליקציה סינית דומה, "Douyin", על ידי חברת ByteDance. שתי האפליקציות מוזגו למה שאתם מכירים היום כ"טיק טוק", הרשת החברתית החדשה והבועטת שצברה מהר מאוד מעל למאות מיליוני משתמשים.

בשנת 2018 טיק טוק כבר הפכה לאפליקציה הנמכרת ביותר באפל סטור, כשהיא משאירה אבק לאינסטגרם, וואטספ ויוטיוב. היום, טיק טוק ממשיכה לפעול בשמה המקורי "Douyin" בסין, אך 40% ממשתמשי טיק טוק ממקוממים בכלל מחוץ לסין, ברחבי העולם. האפליקציה מאפשרת למשתמשים להעלות סרטונים קצרים המצולמים לאורך, בליווי מוזיקה ופילטרים לבחירתם, כשהיא מקדמת טרנדים ואתגרים וויראליים שונים מדי יום.

טיק טוק הפכה בשנים האחרונות להרבה יותר מסתם רשת חברתית. בניגוד לרשתות חברתיות אחרות, האלגוריתם של טיק טוק פועל בצורה חכמה ויעילה ויודע להתאים לכל משתמש את התוכן המושלם והמדויק עבורו, בהתבסס על ניתוחי בינה מלאכותית ושיטות מורכבות הלומדות את הרגלי צריכת התוכן שלו. אנשים נוטים לזלזל ברשת הזו ולחשוב שהיא מיועדת לבני נוער בלבד, אך ההפך הוא הנכון. היום, מיליוני אנשים ברחבי העולם מגדירים את עצמם כ"משפיעני רשת" המתפרנסים באופן מלא מעבודתם ברשתות החברתיות, ובטיק טוק כרשת החברתית המובילה כמובן. 

טיק טוק בום (צילום: Campfire )
צילום: Campfire

דוגמה לאחת מאותם משפיעני רשת עולמיים חדשים הוא ספנסר פולנקו נייט (29), הידוע גם כ"ספנסר איקס", שהפך לכוכב טיק טוק המתמחה בביטבוקס והיום מתגאה בלא פחות מ-55 מיליון עוקבים. "אבא שלי רצה שאהיה שחקן טניס ואמא שלי רצתה שאהיה רופא. כשסיפרתי להם שהחלום שלי הוא להיות ביטבוקסר הם היו מבולבלים, אבל היום כשאני מופיע בטלוויזיה בטקס פרסי הבילבורד או מעלה סרטונים בשיתוף פעולה עם חברת נייק הם מבינים לאן הגעתי", הוא מספר בסרט.

עבור ספנסר, הטיק טוק היא אפליקציה משנת חיים: "בזכות הפרסום שלי בטיק טוק אני מגיע לאנשים שלא היו יכולים לדעת שאני קיים לפני. לא חלמתי איי פעם שאגיע להישגים האלו, טיק טוק שינתה את החיים שלי. חשוב לי שילדים בכל רחבי העולם ידעו שאם יש להם חלום אין דבר שאי אפשר להשיג ולעשות היום".

כמוהו, גם פרוזה עזיז (20), יוצרת תוכן בטיק טוק ובת למשפחת מהגרים בארה"ב מאפגינסטן, התפרסמה והפכה לוויראלית ברשת. "במשך כל חיי הרגשתי לא קשורה לכאן. בבית הספר היו קוראים לי טרוריסטית או חלק מהטאליבן, רק בגלל שאני מהגרת מאפגניסטן", היא משתפת בסרט ומוסיפה, "הכל התחיל מכך שפרסמתי מספר סרטונים וויראליים. בזכות הטיק טוק מצאתי הרבה אנשים מאפגניסטן ומהקהילה שלי שמקבלים אותי בזכות מי שאני".

הפרסום ברשת וכל מה שנלווה אליו התחיל להתערער כשעזיז העלתה סרטון בו סיפרה שסין מבצעת רצח עם במוסלמים האויגורים. "דיברתי על כך שקורה רצח עם מול הפנים שלנו ואף אחד לא מדבר עליו, אך יום למחרת טיק טוק הורידו לי את הסרטון", היא מספרת, "הייתי בשוק אבל אחר כך הבנתי שטיק טוק זו אפליקציה סינית. הם משתמשים במידע שלנו לטובתם ואני רוצה לדעת מה טיק טוק עושה אתו".

לאחר שהחשבון שלה נחסם עזיז חוללה סערה עולמית, כאשר כלי תקשורת גדולים כמו ה-CNN ראיינו אותה: "החלטתי שאני לא אתן לטיק טוק להשתיק אותי. אני שמחה שאנשים שמעו אותי והבינו שהקול שלי נלקח ממני. חשבתי שיש לי חופש ביטוי עד אז, אבל בטיק טוק אין דבר כזה מסתבר". לאחר מספר ימים, החשבון שלה הוחזר אליה: "כשכל החיים שלך מושקעים בטיק טוק ומשהו רע קורה לך החיים שלך מתפרקים".

וכך, לצד ההצלחה הגדולה של אפליקציית הטיק טוק, מגיעה גם הביקורת הנרחבת. בנוסף לטענות על פגיעה בחופש הביטוי, לאורך השנים הועלו כנגד טיק טוק טענות רבות גם על מכירת מידע פרטי לגורמים עוינים. המתח בין הסינים לאמריקאים הגיע לשיאו כשהנשיא טראמפ החליט בשנת 2020 לחסום את האפליקציה. "כולם התחילו להעלות סרטוני פרידה. פחדתי על הקריירה שלי", משתף ספנסר. בסופו של דבר האפליקציה לא נחסמה, אך אין ספק שהלגיטימציה שלה תעמוד בפני מבחנים נוספים בעתיד.

הסרט "טיק טוק, בום", המפנה זרקור לסוגיות אלו ונוספות, יוקרן במסגרת פסטיבל דוקו אביב החודש, ובהמשך ישודר גם ב-Yes דוקו ובהוט 8.

מועדי הקרנת הסרט:

  • יום ו' 27.05 | 20:15 | אולם סינמטק 4
  • יום ד' 01.06 | 16:45 | אולם סינמטק 1