הבחירות בארה"ב הציתו דיון בינלאומי סביב סוגיית האמינות של דיווחים תקשורתיים. אך בלי לנקוט עמדה בדיון סביב מושג הפייק ניוז, אין ספק כי ישראל סובלת מתופעת הסיקור התקשורתי המעוות והמזויף כבר עשורים. למעשה, נראה כי קיימים בתקשורת הבינלאומית שני סטנדרטים - אחד לישראל ואחר לשאר העולם.

בשנים האחרונות פיגועי טרור מבית היוצר של גורמים אסלאמיים פקדו ערים מרכזיות באירופה, בארה"ב וברחבי הגלובוס. בכל מקום אחר בעולם, התקשורת הבינלאומית הציגה בכותרות את העובדות הפשוטות - טרוריסטים ביצעו פיגוע אכזרי במרחב אזרחי. לעומת זאת, בישראל התקשורת הבינלאומית מסקרת לעתים קרובות את האירועים בצורה הפוכה. המחבלים הופכים להיות קורבנות, וכוחות הביטחון המגנים על אזרחים חפים מפשע הופכים להיות רוצחים, ההורגים פלסטינים ללא הצדקה.

ב-3 בפברואר 2016 ביצעו שלושה מחבלים פלסטינים פיגוע משולב ירי ודקירה כנגד שוטרים בשער שכם בירושלים. השוטרים הגיבו בתושייה וחיסלו את המחבלים. התוצאות של הפיגוע היו קשות - שוטרת מג"ב הדר כהן ז"ל נרצחה, ושוטרת נוספת נפגעה באורח בינוני–קשה. לתדהמתי, גיליתי שאתר רשת CBS, מרשתות הטלוויזיה הגדולות בארה"ב, פרסם כתבה על האירוע בליווי הכותרת "שלושה פלסטינים נהרגו באלימות היומיומית הנמשכת". התוקפים הפכו להיות הקורבנות. לאחר שהתעוררה סערה והוגשה תלונה מצד
ישראל, רשת CBS הואילה בטובה לשנות את הכותרת ל"משטרת ישראל הרגה שלושה מחבלים פלסטינים לכאורה".

וזוהי רק דוגמה אחת.

יותר מכל צריך לזכור שלסיקור המוטה יש השלכות קשות שפוגעות בביטחון של אזרחי ישראל ובמאבק בטרור. לעתים אופן הסיקור ממש מייצר תמריץ לארגוני הטרור להמשיך לבצע פיגועים, מתוך ידיעה שהצעדים שישראל תיאלץ לנקוט כהגנה עצמית יובילו לגינויים ולסנקציות בינלאומיות. אסור לנו לשבת בחיבוק ידיים אל מול התופעה הזו.

ההנחיות שלי לשוטרים בישראל ברורות. חובתם הראשונה היא להגן על חיי אדם ולסכל פיגועים בהתאם לחוק, ללא התחשבות בכותרות. לשוטר הנאלץ להגיב לסכנת חיים תוך שבריר שנייה אין את הפריבילגיה להתפלפל כמו פרשן היושב בכיסא מרופד באולפן טלוויזיה.

כדי לחשוף את השקרים עלינו לצייד את תומכי ישראל בעולם בכלים המאפשרים יצירת תהודה, לחץ תקשורתי וציבורי, ברגע שצץ דיווח תקשורתי מוטה ומסולף. המשרד לנושאים אסטרטגיים בראשותי פועל בימים אלה לפתח את הכלים הללו. לעתים הם חשובים לישראל ולמדיניותה ממש כמו עוצמתו של צה"ל בשדה בקרב.

במקרים שהסיקור המעוות הוא תוצאה של פערים במידע או בהבנה מצד כלי התקשורת, אנו פועלים כדי לצמצם את הפער. אנו פועלים גם בדרכים עקיפות כדי לייצר מפגשים ישירים עם המציאות הישראלית, באמצעות משלחות לישראל, הרצאות של שליחים ישראלים בקמפוסים בחו"ל, ושימוש מתקדם במדיה החברתית.

אני מאמין שבאמצעות חשיפת השקרים והפצת האמת, ושימוש נרחב בטכנולוגיות מתקדמות, נצליח להביא לשינוי ולתיקון הסיקור התקשורתי הבינלאומי המעוות. הגיע הזמן לחשבון נפש מצד התקשורת הזרה המסקרת את ישראל, וליצירת סטנדרט אחד ואחיד עבור ישראל ושאר המדינות הדמוקרטיות בעולם.