בעשורים האחרונים, מאז קמה מפלגת ש"ס בראשותו של הרב עובדיה יוסף, נולד גם המושג "כתב דתות" או "כתב לענייני חרדים" בכלי התקשורת השונים. כתבים אלה ליוו את הרב בדרכו וסיקרו את הכותרות שנהג לספק לעיתים תכופות.

ניצן חן, יו"ר מועצת הכבלים והלווין (צילום: משה שי לפלאש 90, גלובס)
ניצן חן. יצא בחוץ | צילום: משה שי לפלאש 90, גלובס
ניצן חן, כיום ראש לשכת העיתונות הממשלתית ומי שכיהן כמנהל חטיבת החדשות של הערוץ הראשון בעבר, ליווה את העולם החרדי כ-25 שנים ובתוכם גם את הרב עובדיה יוסף. במהלך אותם שנים, שמו של חן התפרסם במיוחד לאחר התקרית המביכה של שנת 99' ובה הטיח בו הרב יוסף את המשפט: "תצא בחוץ". צמד המילים המפורסם התקבע במסיבת עיתונאים שכינס דרעי בביתו של הרב יוסף לאחר הדחתו מש"ס. כשחן ביקש לשאול שאלה, התבלבל הרב עובדיה וחשב כי מדובר בכתב אחר, מתי כהן, שנחשב בעיני ש"ס כעוין כלפי דרעי לאורך כל הדרך, ביקש מדרעי שלא לענות לו וקרא: "זה עוין! תצא בחוץ".

מאז, התפייסו חן והרב. "כמובן שאחרי ה'תצא בחוץ' יישרנו את ההדורים", מספר היום חן, "הוא אפילו נתן לי את ה'זפטא' המפורסמת על הלחי. מאז לא רק שהתפייסנו אלא גם זכיתי לכתוב לצד אנשיל פפר את הביוגרפיה על הרב עובדיה ובמשך ארבע שנים זכיתי להיכנס לביתו ולשמוע את תפיסתו ואת משנתו בתחומים רבים ושונים. בעיניי, תם היום עידן. קשה אולי לאוזניים חילוניות להבין אבל מדובר באמת באחד מגדולי פוסקי ההלכה בשנים האחרונות ובמנהיג הרוחני הבולט ביותר מאז הקמת מדינת ישראל. אין איש רוח במדינה שהשפיע יותר  ממנו, לטוב ולרע".

כשחן מתבקש לבחור רגע אחד ספציפי שזכור לו מהרב הוא נזכר: "מכל האירועים הגדולים והזכורים ביותר שבמהלכם ליוויתי אותו, האירוע הבולט ביותר שאני זוכר הוא דווקא כשבאתי אליו עם מישהי ש'התחזקה' ורצתה להתייעץ איתו כפוסק ודיין. אותה בחורה הייתה לפני כן מאוד לא דתייה, במילים עדינות, עם עבר הולל. היא התארסה לבחור והגיעה לשאול את הרב האם מותר לה לא לספר לארוסה את מעלליה בחלק א' בחיים. הרב עובדיה השיב - 'בוודאי שמותר לשקר בעניין הזה כי בפני דרכי שלום לשנות את האמת' והפנה אותה לפסוקים המתאימים בהלכה. הוא הסביר שהיא יכולה לחכות עם הפרטים הללו עד שהם יתחבבו אחד על השני, ורק לאחר כמה שנים, אם תרצה – תספר לו. הבחורה הזאת יצאה כולה מרנינה ומאירת פנים מהבית של הרב. זאת הדוגמא הכי קטנה אבל הכי גדולה בעייני לכך שתמיד חיפש בתוך עולם היהדות איך להקל על אנשים ולא להחמיר איתם. תראי לי עוד רב חשוב שפוסק הלכה כזאת".

"תיפח רוחם של מקבלי השוחד"

גם שחר אילן, לשעבר פרשן לענייני חרדים המכהן כיום כסמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון ובעל הבלוג "משגיח כשרות" באתר "הארץ" סיקר את הרב יוסף במהלך שנותיו כעיתונאי וכעת הוא מבקש ליישב סתירה שנוצרה בדעת הציבור ביחס ליוסף. "בשנת 2000 פרסמתי שתי כתבות שנועדו לענות על השאלה: אם מה שאנחנו מכירים מהרב עובדיה יוסף זה מנהיגותו הפוליטית והתבטאויותיו הקיצוניות, איך ייתכן שהוא נתפס כגדול כל כך?", הוא נזכר היום, "התשובה היא שהרב עובדיה אכן נהג להתבטא באופן מאוד עממי בפני שומעיו אבל כל קוראי ספריו 'יביע אומר' יסכימו שמדובר בסדרת הספרים החשובה ביותר בספרות התורנית של 400 השנים האחרונות. אנשים לא מודעים לזה אבל הרב עובדיה זכה בפרס ישראל כבר בגיל 50 וסירב אז ללחוץ לגולדה מאיר יד בגלל היותה אישה"

אילן מדגיש, כי "מבחינה מסוימת הרב עובדיה היה כוח היתוך. כשהוא דיבר על 'החזרת עטרה ליושנה' הוא לא דיבר על פוליטיקה, הוא התכוון לחזרה לפסקותיו של הרב יוסף קארו וזה מה שעשה בפועל. הרב עובדיה עבר כהוריקן ומחק את ההלכות והמנהגים השונים שהשתרשו בדורות הקודמים בקרב יהודי ספרד מעדות רבות ושונות והתיך אותו אל פסקותיו של הרב יוסף קארו".

"משפט אחד שלו וזכור לי במיוחד נאמר ברגע שלא נכחתי בו אבל למיטב זכרוני הייתי היחיד שפרסם: 'תיפח רוחם של מקבלי השוחד'. את המשפט הזה הרב עובדיה אמר לאחר שהדיח את דרעי מש"ס בעקבות התנאי שהציב לו ברק במו"מ הקואליציוני. הרב עובדיה היה חסיד מאוד קטן של החוק החילוני אבל הוא גם אף פעם לא אהב את הרעיון לפי ש"ס מצטיירת כבעלת תדמית עבריינית. לאחר ההדחה של דרעי שהייתה דרמטית מאוד, בשנת 99', הרב יוסף כינס את פעילי ועסקני ש"ס כדי להבהיר להם את הנורמות שהוא מצפה מהם ולכן אמר את המשפט".

"אכל אוכל רק משוק מחנה יהודה"

הרב עובדיה יוסף ז"ל (צילום: חדשות 2)
ראה את בנו ונשנק מרוב התרגשות | צילום: חדשות 2
יהודה שליזנגר, כתב לענייני חרדים בעיתון "ישראל היום" זוכר מהרב יוסף רגע אנושי אחר שהתרחש לאחרונה - הכתרתו של יצחק יוסף, בנו של הרב, לתפקיד הרב הספרדי הראשי, בחודש שעבר. "זאת הייתה הפעם הראשונה שראיתי את הרב עובדיה יושב על כסא גלגלים. הסובבים אותו ביקשו לא לצלם כדי לא להראות שהרב נחלש וזאת הייתה בומבה נורא חזקה מבחינתי לראות אותו ככה. הוא כבר לא נתן דרשות ולא יצא מהבית ולמרות זאת הוא הגיע כדי לראות את רגע ההכתרה הזה. הרגע הזה שהאב הגאה מגיע על כסא גלגלים לראות את הבן שלו ממשיך את דרכו ומנסה לדבר, אבל נשנק מרוב התרגשות. אני חושב שזה היה רגע קוסמי, שנוגע לכל בנאדם ומאפשר לשים לרגע בצד את הסיפור הגדול על המנהיג, ולומר 'איזה רגע משפחתי יפה'".

"הרבה אנשים זוכרים לו את הקללות וההתבטאויות השונות, אבל בסופו של דבר הוא היה אבא כזה והיה בו משהו מאוד ישראלי. הוא מאוד התרגש מהחיילים, בכל שבוע היו מביאים לו את המאכלים הספציפיים שהיה אוכל רק משוק מחנה יהודה".

שוקי לרר, צלם הבית הצמוד של הרב עובדיה יוסף סיפר בראיון לתכנית "נכון להבוקר" בגלי צה"ל, על האדם שהכיר מקרוב, "הרב היה פשוט יהודי רגשן, יהודי שלוקח ללב. כל פעם שבאו אליו אנשים לברכה הוא ולאחר מכן הוא היה לומד הוא היה נזכר בהם ובוכה. כל המהות בחיים שלו הייתה לשבת וללמוד וכשהוא היה נזכר ביהודי הנכה שביקר אצלו או זה שחלה במחלה קשה, הוא פשוט ישב ובכה". לרר מספר על הקרבה המיוחדת שהייתה בין הרב עובדיה יוסף לנשיא, שמעון פרס, "פרס ביקר בביתו של הרב מספר פעמים ואני זוכר שכבוד הנשיא לפני למעלה מ-10 שנים עוד לפני שהיה נשיא הציע להוציא ספר ביוגרפיה בשמו של הרב".

לדבריו, הרב לא התרגש מהצילומים ולא היה לו חשוב איך הוא נראה בתמונות אך ביקש מלרר תמונה מוגדלת למזכרת, "הוא ביקש ממני מספר פעמים להגדיל לו תמונה והתמונה שהוא בחר זו התמונה בה צילמתי את הדיינים החדשים שהוכתרו לבית הדין הגדול והיו אצלו בבית, אני סידרתי אותם כמו בתמונת מחזור, כולם עמדו מסביבו והצטלמו", הוא מוסיף.