פסטיבל הקולנוע ירושלים 2023 הכריז הערב על הסרטים הזוכים בתחרויות. המנצחים הגדולים בתחרויות הישראליות הם הסרט העלילתי "דניאל אויערבאך" והסרט התיעודי "שלושתנו". בתחרויות הבינלאומיות, הזוכים המרכזיים הם "אמא גלוריה" הצרפתי ו"מקום מבטחים" הקרואטי. סך הפרסים בפסטיבל השנה עומד על כמיליון שקלים.

בפרס חג'ג' לסרט העלילתי הישראלי הטוב ביותר זכה הסרט "דניאל אויערבאך" של הבמאי דוד וולך ("חופשת קיץ", "לבנון") - שגם כתב את הסרט, וכן מככב בתפקיד הראשי. גיבור הסרט הוא בן דמותו של הבמאי: יוצר קולנוע בדרכו האינסופית לסרט השני בחייו, שעסוק בתלאותיו כמהגר מירושלים החרדית לתל־אביב החילונית, בתהליכי הכתיבה ובמכאובי הזהות היהודית והישראלית. לצד וולך מככבים בסרט גם ליהי קורנובסקי ורועי ניק, שנשואים בחיים האמיתיים.

>>לכל הסרטים הישראליים הבולטים שהשתתפו בפסטיבל

"הסרט מתמודד עם שאלות נצחיות כמו זהות מורכבת, יחסים עם הדת, לאומיות, יצירתיות, נרקסיזם וזהות מינית", כך נכתב בנימוקי חבר השופטים. "הסיפור מוצג בצורה עמוקה, מצחיקה וזועמת. הגישה הדואלית של הסרט לקומדיה ולדרמה הופכת אותו לחגיגה אמיתית". לצד פרס הסרט הישראלי הטוב ביותר, זכה "דניאל אויערבאך" בפרסים נוספים: פרס אהרון עמנואל לצילום (שמוענק לצלם בועז יהונתן יעקב) ופרס יוסי מולה למוזיקה (שמוענק ליונתן אלבלק). בנוסף זכו חיים טבקמן ולב גולצר, עורכי "דניאל אויערבאך", בפרס דיאמונד לעריכה. פרס זה ניתן גם לאילה בנגד על הסרט "שלושתנו".

מתוך "טעם התפוחים אדום" (צילום: יניב לינטון, יחסי ציבור)
מכרם ח'ורי ב"טעם התפוחים אדום" | צילום: יניב לינטון, יחסי ציבור

פרס GWFF לסרט הביכורים הישראלי הטוב ביותר מוענק לסרט "טעם התפוחים אדום", בבימוי איהאב טרבייה. הסרט עוקב אחר קאמל, שייח מכובד בכפרים הדרוזיים ברמת הגולן; הגיבור נאלץ לקבל החלטה בלתי אפשרית ולהכריע בין המשפחה לבין חובתו החברתית, כשאחיו חוזר הביתה לאחר 47 שנות גלות. בסרט מככבים בין השאר מכרם ח'ורי ורובא בילאל עספור. "הערכנו את המעברים בין היבטים שונים של מציאות ושל מיתוס בסרט, את התהליך האיטי של חפירת הזהות והמורשת האישית, ואת המשחק של היוצר עם אלמנטים מקוריים מחייו", כך נכתב בנימוקי חבר השופטים.

בפרס דיאמונד לסרט התיעודי הטוב ביותר זכה "שלושתנו", בבימויה של הניה ברודבקר. הסרט עוקב אחר בני זוג חרדים, הורים לילד אוטיסט, שנלחמים על מקומו בחברה וחולמים על החיים שימצאו מחוץ לגבולות הקהילה הסגורה. מחבר השופטים נמסר: "מדובר בדיוקן אינטימי ועוצמתי של משפחה הנאבקת למצוא קהילה שתקבל אותם ותתמוך בהם בעת משבר. הסרט מנפץ גבולות ונושא מסר אוניברסלי על החיפוש אחר שייכות". ברודבקר זכתה גם בפרס הבימוי לסרט תיעודי.

מתוך "שלושתנו" (צילום: ברכי הישריק, יחסי ציבור)
מתוך "שלושתנו" | צילום: ברכי הישריק, יחסי ציבור

כמה מהסרטים הישראליים הבולטים הנוספים שהציגו בפסטיבל זכו גם הם בפרסים. בפרס ענת פרחי למשחק זכה איימוס איינו על הופעתו בסרט "מתחת לצל של השמש", בו הוא מגלם גבר שמשתחרר מהכלא 15 שנה לאחר שרצח את אשתו. הסרט "המשלחת", שעוסק בשלושה בני נוער (יואב בבלי, נעמי הררי ולייב לב לוין) שיוצאים למסע לפולין מטעם בית הספר, זכה בשני פרסים: פרס ענת פרחי לתסריט (שמוענק לאסף סבן, שגם ביים את הסרט) ופרס האנסמבל לצוות השחקנים. כמו כן, בפרס דיאמונד לסרט העלילתי הישראלי הקצר הטוב ביותר זכה "היד של קטיה", בבימוי תום שובל.

בפרס נחמה ריבלין לסרט הבינלאומי הטוב ביותר זכה הסרט "אמא גלוריה" הצרפתי, בבימויה של מארי אמשוקלי. הסרט עוקב אחר קליאו בת השש, ומשרטט את הקשר המיוחד בינה לבין המטפלת שלה, גלוריה. פרס GWFF לסרט הביכורים הבינלאומי מוענק לסרט "מקום מבטחים" הקרואטי, מהבמאי יוראי לרוטיץ'. הסרט עוקב אחר מה שקורה לאחר שדאמיר, בחור יציב בדרך כלל, מנסה לשים קץ לחייו.