2022 ככל הנראה תירשם כאחת השנים הטובות ביותר בהיסטוריה של ז'אנר האימה. כמות הסרטים הטובים שיצאו, בין אם מדובר בסרטי המשך, סיפורים חדשים, יוצרים ותיקים או חדשים - היא מרשימה בהשוואה לשנים קודמות. 

אבל בעוד שבארץ היינו יכולים ליהנות מכמה סרטים טובים שיצאו לאולמות הקולנוע (כמו "צעקה" ו"בלאק פון"), למרבה הצער רק קמצוץ מסרטי האימה שיצאו השנה הגיעו לארץ. ברשימה הבאה תמצאו כמה מהסרטים הבולטים שיצאו השנה שייתכן שפספסתם, בגלל שלא הופצו כאן בכלל, יצאו מתחת לרדאר בסטרימינג או פשוט קיבלו הקרנות מצומצמות בפסטיבלים.


  1. האצ'ינג (Hatching)

    סרטה הראשון באורך מלא של הבמאית הפינית האנה ברגהולם מסמן אותה כאחד הקולות החדשים המעניינים ביותר בז'אנר. הסרט משלב אלמנטים של דרמת התבגרות עם אימת גוף ומעביר ביקורת נוקבת על זיוף, הדחקה, העמדת פנים - והמחיר שאנו עלולים לשלם על כך. טיניה היא מתעמלת צעירה שעושה מעל ומעבר כדי לרצות את אמה התובענית. יום אחד היא מגלה ביצה מסתורית ומחליטה להחביא אותה בחדרה עד שהיא בוקעת, ומה שיוצא ממנה לאט לאט משתלט על חייה ועל הסובבים אותה. ברגהולם מביימת ביצירתיות ובדיוק ראויים להערכה, שכוללים גם שימוש חכם בבובות אנימטרוניקס ואיפור אפקטים מיוחדים ברמה גבוהה במיוחד. התוצאה היא אחד מסרטי האימה היותר מקוריים ומפתיעים שיצאו בשנים האחרונות. 
    "Hatching" (צילום: Nordisk Film)
    "האצ'ינג" | צילום: Nordisk Film

  2. לשון הרע (Speak No Evil)

    "לשון הרע" הוקרן השנה בפסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה, אבל טרם קיבל הפצה רחבה בארץ. משפחה הולנדית מארחת בביתה משפחה דנית שאותה היא פוגשת בזמן חופשה בחו"ל. אך לאט לאט החופשה הולכת ונעשית אפלה יותר, כשהמשפחה ההולנדית מתנהגת בצורה ביזארית והמשפחה הדנית מנסה בכל כוחה לשמור על נימוסים כדי לא להרוס את החופשה. תחושת הקרינג' מחלחלת עמוק יותר ככל שהסרט מתקדם, והיא מגיעה לגבהים מטרידים בצורה המטלטלת ביותר בשיאו. לא נספיילר, אך נזהיר ונאמר שהסוף של הסרט כנראה ירדוף אתכם במחשבות עוד הרבה אחרי כותרות הסיום והוא בהחלט לא לבעלי לב חלש. 
    "Speak No Evil" (צילום: Nordisk Film)
    "לשון הרע" | צילום: Nordisk Film

  3. פרש (Fresh)

    איזו דרך טובה יותר לבטא את הזוועות של עולם הדייטים אם לא בסרט אימה? זה בדיוק מה שעושה הבמאית מימי קייב ב"פרש", סרטה הראשון באורך מלא, שיגרום לכם לרצות לפרוש מדייטים לנצח נצחים. למרות ש"פרש" שייך להולו ולפיכך זמין בחו"ל בדיסני+, אצלנו עדיין לא ניתן למצוא אותו בקטלוג וחבל שכך. נואה (דייזי אדגר ג'ונס, "אנשים נורמלים") מגלמת צעירה שמאסה באפליקציות דייטים ומחליטה להיענות לחיזוריו של צעיר כריזמטי (סבסטיאן סטן, "הנוקמים"), שאותו פגשה בסופר השכונתי. מה שנראה כמו התחלה של קומדיה רומנטית חמודה מתגלה כסיוט אימתני רווי רגעים מותחים ובלתי צפויים. "פרש" הוא סרט אימה מתובל בהומור שחור עם לא מעט אמירה שרבים ורבות יזדהו איתה.
    "Fresh" (צילום: Hulu)
    "פרש" | צילום: Hulu

  4. חולה מעצמי (Sick of Myself)

    "חולה מעצמי" הוא לכאורה סרט קומדיה, אך זה לא מדויק, כיוון שהוא לחלוטין נכנס גם לקטגוריה של אימת גוף ולכן הוא יותר מראוי להיכנס לרשימה. הסרט הנורווגי הוקרן השנה בפסטיבל ירושלים, אך למרבה הצער הוא טרם קיבל הפצה ארצית רחבה בבתי הקולנוע. סינייה ותומאס הם בני זוג, אבל יותר מזה הם שני אנשים שנואשים לתשומת לב. כשתומאס מתפרסם ומקבל חשיפה בתור אמן, סינייה עושה החלטה נועזת שתשנה את חייה לעד. לא נגלה מה בדיוק היא עושה, רק נגיד ש"חולה מעצמי" מספק כמה רגעים קרינג'יים ביותר של אימת גוף שמשולבים בתוך סאטירה קורעת שתגרום לכם לצחוק בקול ועל הדרך תעביר ביקורת נוקבת ללא הרדמה על דור הסלפי.
    מתוך הסרט "חולה מעצמי" (Sick of Myself) (צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע ירושלים, יח"צ)
    "חולה מעצמי" | צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע ירושלים, יח"צ

  5. העצבות (The Sadness)

    הסרט הטייוואני (שבוים על ידי במאי קנדי) לא הגיע לאקרנים בארץ, ואם לשפוט לפי האלימות הקשה שקיימת בו - הוא ככל הנראה לא יופץ כאן. "העצבות" הוא לכאורה עוד סרט על עולם מוכה וירוס יסתורי שהופך את בני האדם לצמאי דם ואלימים בצורה יוצאת דופן, אבל הוא לא עוד סרט זומבים ולכן הוא גם הפך לאחד הסרטים המדוברים ביותר השנה. מדובר בטירוף של אלימות חסרת מעצורים, Gore ברמה לא הגיונית, דם ואיברים פנימיים בכמויות מסחריות. הרמה הגבוהה של ההפקה, האקשן הבלתי פוסק, האפקטים שהופכים כל רגע מדמם לדוחה במיוחד, הופכים את "העצבות" לרכבת הרים קשוחה לצפייה, אם כי מהנה בדרכה לחובבי הז'אנר. 
    "The Sadness" (צילום: Raven Banner Entertainment)
    "העצבות" | צילום: Raven Banner Entertainment

  6. ברברי (Barbarian)

    "ברברי" יצא לבתי הקולנוע בארה"ב לפני שעלה בסטרימינג, ולכן הוא הספיק לעורר שם לא מעט הייפ. אבל כיוון שבארץ הוא עלה בשקט ישירות לדיסני+, ייתכן שחלק מכם אולי פספס אותו בקטלוג. "ברברי" מתמקד בצעירה ששוכרת דירת Airbnb ומגלה שהבית הוא לא בדיוק כפי שדמיינה, ודברים מוזרים מתחילים לקרות. חשוב להבהיר שמומלץ לגשת ל"ברברי" עם כמה שפחות ידע עליו, כי זה רק יגביר את ההנאה. "ברברי" מלא ברגעים מותחים במיוחד ורווי טוויסטים - ברמה שגם חובבי אימה מושבעים יתקשו לנחש מה עומד לקרות - וזה מה שהופך אותו לאחד מסרטי האימה הכי כיפיים שיצאו השנה. לביקורת המלאה.
    מתוך הסרט "ברברי" (צילום: דיסני+, יחסי ציבור)
    "ברברי" | צילום: דיסני+, יחסי ציבור

  7. פרל (Pearl)

    הבמאי טיי ווסט חזר השנה ובגדול לז'אנר האימה ושחרר שני סרטים: "X" ו"פרל". "X" יצא באפריל השנה בבתי הקולנוע בארץ ו"פרל" יצא בארה"ב בספטמבר, אך טרם הגיע לבתי הקולנוע בארץ. "פרל" הוא למעשה פריקוול (סרט המשך שמתרחש כרונולוגית לפני הסרט שיצא לפניו), המתמקד באחת הדמויות מ"X". לשים ברשימה את "פרל" זו רמאות קטנה, מאחר שאי אפשר לראות אותו בלי לראות לפני את "X". ואם "X" היה סלאשר משוגע, אז "פרל" לוקח את זה כמה צעדים קדימה ומספק אוריג'ין סטורי מטורלל ודמות רצחנית לפנתיאון שלא תשכחו בקרוב. ב"פרל" ווסט לוקח אלמנטים מסרטים תמימים וקלאסיים כמו "הקוסם מארץ עוץ" ומעוות אותם לגרסה מטרידה ביותר - והשחקנית מיה גות' מתגלה כאחת ההברקות הכי גדולות בז'אנר האימה בשנים האחרונות (המלצה: להישאר עד סוף כותרות הסיום).
    "פרל" (צילום: Universal Pictures)
    "פרל" | צילום: Universal Pictures

  8. צופה (Watcher)

    לא להתבלבל עם הסדרה "הצופה" של נטפליקס - כאן מדובר בסרט שהוקרן בבכורה בפסטיבל סאנדנס ולא הופץ בארץ. הגבול בין מותחן לאימה יכול לעיתים להיות דק, ו"צופה" בהחלט נמצא שם. סרטה הראשון באורך מלא של הבמאית קלואי אוקונו מצליח להכניס את הצופים ל-96 דקות של חרדה בלתי פוסקת מנקודת מבט נשית שרבות יזדהו איתה. במרכז העלילה עומדת צעירה אמריקאית (מייקה מונרו, "משהו עוקב אחריי"), שעוברת עם בעלה להתגורר בבוקרשט ומתחילה לחשוד שהשכן שמסתכל עליה מהבניין ממול - הוא למעשה רוצח סדרתי (עם חיבה לעריפת ראשים של נשים), שמטיל אימה על השכונה. תחושת האי-שקט, החרדה, והפרנויה שהגיבורה מרגישה ככל שהסרט מתקדם לא זרה לנשים רבות. אך היכולת של הבמאית לתרגם את זה למסך, יחד עם תצוגות המשחק המעולות של השחקנים הראשיים יוצרת סרט מטריד ומותח ביותר. 
    "Watcher" (צילום: Universal Pictures)
    "צופה" | צילום: Universal Pictures

  9. סיסי (Sissy)

    "סיסי" הוקרן השנה בפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, אך לא קיבל הפצה רחבה בקולנוע. הסרט עוקב אחרי ססיליה, משפיענית שפוגשת במקרה את אמה, חברת ילדות שהקשר עמה נותק. בעקבות המפגש המחודש, ססיליה מוזמנת למסיבת הרווקות של אמה בבקתה מרוחקת, אך כשהיא מגיעה לשם היא מגלה שאלכס, בריונית שהציקה לה בילדותה, מוזמנת גם. הסרט הוא קומדיית אימה מדממת במיוחד שלא חוששת להעלות נושאים קשים כמו בריונות ובעיות נפשיות - ולהעביר ביקורת על הזיוף של רשתות חברתיות. היכולת של הבמאית לארוז את כל הדברים הללו לתוך חבילה אחת משעשעת ומבדרת במיוחד הופכת את "סיסי" לסרט שלא כדאי לפספס. 
    "Sissy" (צילום: XYZ Films)
    "סיסי" | צילום: XYZ Films

  10. הטרף (Prey)

    גם "הטרף" יצא בדיסני+ בשקט יחסי, ולכן ייתכן שדילגתם עליו בדפדופים בקטלוג. לכאורה מדובר בעוד סרט המשך לסדרת סרטים מוכרת וממוחזרת, דבר שבהוליווד אוהבים לעשות ברמה שמעייפת רבים ובצדק. אבל "הטרף" הוא הרבה יותר מעוד סרט המשך שנועד "לסחוט" כספים על חשבון סרטים קודמים - הוא למעשה פריקוול לסדרת סרטי "הטורף" משנות ה-80, והוא מתרחש כרונולוגית לפני הסרט הראשון בסדרה. הרבה לפני: בשנת 1719. למי שלא מכיר, "הטורף" היא סדרת סרטים המתמקדת בגזע חייזרי מסוכן ומיומן שמגיע לכדור הארץ וצד בני אדם. "הטרף" מתמקד בנארו, בת השבט קומנצ'י שיוצאת למסע ציד כדי להוכיח את יכולותיה בפני השבט, אך נאלצת להתמודד מול צייד בלתי צפוי מכוכב אחר. הבמאי דן טרכטנברג מצליח גם לכבד את המקור וגם לשדרג אותו עם סיפור מקורי, מותח ועשוי היטב שמובל על ידי שחקנית כריזמטית וכובשת לב. 
    "הטרף" (צילום: באדיבות דיסני+, יחסי ציבור)
    "הטרף" | צילום: באדיבות דיסני+, יחסי ציבור