עקב הקורונה, אירועי תרבות רבים התקיימו במתכונת וירטואלית - אבל פסטיבל דוקאביב נגב לא היה אחד מהם: הנהלת הפסטיבל, יחד עם מועצת ירוחם, החליטה לחכות בסבלנות עד שיבוא הרגע בו יוכלו תושבי האזור להתאחד שוב סביב הקולנוע הדוקומנטרי, פנים מול פנים. הרגע הזה הגיע: אחרי הפוגה של שנתיים, הפסטיבל חוזר היום (ראשון) בכל הכוח – ויתקיים בין התאריכים 5-7 בדצמבר בירוחם, בערד ומצפה רמון. הכניסה לכל הסרטים והפעילויות תהיה חינמית לחלוטין. "התגעגענו", אומרת מנכ"לית דוקאביב, גליה בדור, בשיחה עם mako. "חיכינו מאוד לפסטיבל, שזוהי שנתו השביעית, ואנחנו באים עם ציפיות גדולות שיבוא קהל ושיהנה ממה שאנחנו יכולים לתת לו".

בפסטיבל יוקרנו סרטים דוקומנטריים מהארץ ומהעולם, מספרת בדור, ביניהם גם כמה מהסרטים היותר מדוברים של השנה – דוגמת "אגדת חורבן", "מחברות שחורות" ו"ענת גוב, על החיים ועל המוות". אבל לא רק: פסטיבל דוקאביב נגב ייפתח דווקא בהקרנה של סרטים פחות מוכרים, שנוצרו במסגרת פרויקט ייחודי שנותן במה ליוצרים מהאזור. "אנחנו פותחים את הפסטיבל היום עם פרויקט שנקרא 'מראות', שיציג ארבעה סרטים מקוריים שאנחנו מפיקים במיוחד לאירוע", מספרת בדור. "אלה במאים לא מקצועיים, אנשים מהמקום, מירוחם, שבליווי של הבמאי ניר דבורצ'ין יצרו סרטים קצרים ומקצועיים על החיים שלהם. זו פיסה יפה מרגשת משמעותית של ירוחם, הסרטים משקפים את החיים העשירים והקהילתיים של התושבים, וזה בעצם האירוע המרגש והפותח של הפסטיבל". זו הפעם השישית בה פסטיבל דוקאביב נגב מעודד יצירה מקומית במסגרת פרויקט כזה.

הסרטים המקוריים, אומרת בדור, "עוסקים בדמויות מפתח בירוחם ובמצפה רמון". בטי בן שימול יצרה את הסרט "רחמה" על סבתה בת ה-96, רחמה, רגע לפני שיהיה עליה להיפרד ממנה. שירה לשם יצרה את הסרט "בגדים בנגב" על חנות הבגדים החברתית בגדים בנגב - חנות יד שנייה שהוקמה על ידי אילנה חנוך לפני 30 שנה ומהווה נקודת מפגש בין אוכלוסיות שונות. לאה שקדיאל יצרה את הסרט "מצפן משלו" על משה לנזמן, דמות מוכרת בירוחם, שהקים לפני כ-40 שנה את המערך הפסיכולוגי טיפולי לגיל הרך הראשון בעיר. סרט נוסף, "ירדנה בעלי חיים" שמו, עוסק במלאכית בעלי החיים מפינת החי במצפה רמון. "הסרטים מתארים הן את הדור החדש והן את הדור הוותיק", מסבירה בדור. "בתור מישהי שהפיקה סרטים בעבר אני יכולה להגיד לך שככל שהסרט הוא יותר אישי, ככה הוא יותר אוניברסלי - אז אני חושבת שכל אחד ואחת יוכלו להתחבר".

"בגדים בנגב", דוקאביב נגב בירוחם (צילום: אורי לוי,  יח"צ)
מתוך הסרט "בגדים בנגב" | צילום: אורי לוי, יח"צ

ביומו האחרון של הפסטיבל, יתקיימו גם הקרנות לכל המשפחה והקרנות מיוחדות לתלמידים בירוחם, "מכיתה ד' ועד י"ב". "אנחנו לא פוסחים על אף חלק מהאוכלוסיה - כל אחד יוכל לראות סרטים, מילדים צעירים ועד לאנשים מבוגרים", מבהירה בדור. לצד הקולנוע שלשמו התכנסנו, פסטיבל דוקאביב נגב מציע למבקריו גם מפגשים עם יוצרים וכיתת אמן לנוער עם הראפר איזי שיספר על סצנת ההיפ הופ בארץ ועל תהליך הכתיבה והיצירה כפי שהוא חווה אותו.

דוקאביב נגב הוא שלוחה של פסטיבל דוקאביב - פסטיבל הקולנוע הגדול בתל אביב והיחיד בארץ המוקדש לקולנוע דוקומנטרי. ההחלטה של עמותת דוקאביב החליטה להתרחב גם אל מעבר למרכז הארץ ולקיים מדי שנה גם פסטיבלי קולנוע בפריפריה (פסטיבל נוסף מתקיים במעלות תרשיחא) שורשה באג'נדה לפיה הקולנוע לא שייך רק לאנשי תל אביב הבורגנית. "האנשים שגרים בירוחם והסביבה צמאים לתרבות לא פחות מכל אזור אחר בארץ, ובטח לא פחות מאנשים שגרים במרכז. הפסטיבל הוא חגיגה של קולנוע דוקומנטרי שגם נוגע לחיים האישיים שלהם, אבל גם פותח אותם לעולמות חדשים מעבר לים". עם זאת, מסבירה בדור, לא מתקיימת במסגרת הפסטיבל התייחסות ישירה להבדלים שבין מרכז לפריפריה או לאפליה ולקיפוח: "אנחנו לחלוטין רואים את הפריפריה כמרכז של עצמם. אנחנו לא מדברים על ירוחם ביחס לתל אביב. כל פסטיבל, אנחנו מתייחסים אליו כמרכז של עצמו - מה ישרת את המקומיים, איזה סרטים מתאימים להם, מה יכול לעניין אותם. אני רואה גם את ירוחם כמרכז". 

הסטיגמה הכה מצערת שהודבקה על אנשי הפריפריה וטרם נתלשה מהם אולי תגרום לכם לחשוב שתושבי ירוחם לא מראים עניין וחצי עניין באירועי הפסטיבל - אבל בדור מספרת שהמצב הפוך לחלוטין. "הם כבר מכירים את הפסטיבל. הפוסטרים של הסרטים תלויים כרגע ברחבי ירוחם ואנשים רואים ומזהים ונרגשים לקראת האירוע: זו חגיגה". אחת מהסיבות בגללן הפסטיבל מתקבל באהבה גדולה בקרב תושבי העיר היא העובדה שחלקם לוקחים חלק פעיל בתכנון שלו. "תוכנית הפסטיבל נבנית יחד עם צוות מירוחם. הם שותפים אמיתיים לעשייה הזו, זה לא שאנחנו בונים תוכנית וזורקים עליהם כמה סרטים: היצירה המקומית מקבלת ביטוי". האירוע כמובן רלוונטי יותר לתושבי המקום, אבל תושבי כל הארץ מוזמנים לבקר בו: "אנחנו בהחלט מכוונים את הפסטיבל קודם כל לירוחם לתושבי הנגב והסביבה ולכן אנחנו מביאים את הקולנוע אליהם, כדי שהם יבואו לראות. אבל כולם מוזמנים. יש חשיבות רבה לכך שאנשים ממרכז הארץ יכירו את האזור היפהפה הזה".

כל הפרטים באתר הפסטיבל: www.docaviv.co.il