עשרות אלפי סטודנטים לעתיד יוצאים כל שנה למסע החיפושים אחר המטמון האבוד של עולם העבודה: תואר מעניין שבסופו מרוויחים הרבה כסף. תארים עם שמות מפוצצים, כמו הנדסת ביו-טכנולוגיה, מדעי המוח או יחסים בינלאומיים, מושכים כל שנה אלפי סטודנטים שאפתניים אל מדורי ההרשמה של האוניברסיטאות. גם חוגים חדשים ואופנתיים, כמו לימודי בעלי חיים או תיירות ומלונאות מאותתים: מקצוע ייחודי מעניין לפניך. מאחורי השמות האלה מסתתר לפעמים ניסיון נואש של אוניברסיטאות ומכללות למשוך אליהן כמה שיותר סטודנטים שמגלים רק במהלך הלימודים שמאחורי הכותרת מסתתר תואר תאורטי ויבש, שלא יקדם אותם, ואולי אפילו יעכב אותם במרוץ.  שאלנו עשרות סטודנטים ובוגרי תארים שונים מה הם היו רוצים לדעת לפני שהתחילו ללמוד. התשובות לא הכי מעודדות – בסופו של דבר יש הרבה מאוד חוגים מעניינים שמתאימים רק למי שרוצה לקריירה אקדמית, ומעט מאוד מקצועות אמיתיים. כמעט כל הבוגרים שדיברנו איתם היו מבואסים מתנאי ההעסקה בשנים הראשונות שאחרי הלימודים, והדגישו שגם אם המקצוע נשמע לכם יוקרתי ומכניס תצטרכו לקרוע את עצמכם בעבודה ולבלוט מעל אחרים בתחום, להחזיק בקשרים המתאימים ולעסוק בהרבה פוליטיקה כדי להרוויח. החדשות הטובות? יש בכל זאת כמה מקצועות שתוכלו להתפרנס מהם בכבוד, אם רק תתאזרו בסבלנות. 

 

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? במנהל עסקים לא לומדים לנהל עסקים. זה תואר בקצת מכל דבר: כלכלה, חשבונאות, משפט וסטטיסטיקה. בחלק מהמוסדות תוכלו להתנסות בקורס מעשי.
צריך תואר שני? אם אתם רוצים להתקדם לעמדות ניהול בכירות, תואר שני יועיל לכם אחרי שתרכשו קצת ניסיון פרקטי. התואר הראשון פחות חשוב.
ומה עושים עם זה? בעקרון בתי ההשקעות, חברות ביטוח ובנקים קולטים בוגרי מנהל עסקים, שם השכר ההתחלתי ינוע לרוב בין 6,000  ל-7,000 שקל, אבל התואר הפך לכה אופנתי ונפוץ, שהמון בוגרים פשוט לא מצליחים למצוא עבודה. גם אם עיניכם נשואות אל עבר עסק משלכם התואר לא ינחיל לכם את היכולות והכישורים לכך.
השורה התחתונה: רוצים להיות מנהלים בכירים? לכו על תואר שני. רוצים לפתוח עסק? מה שחשוב הוא הניסיון.

תקשורת: כי לא התקבלתם לגל"צ

דנקנר בביהמ"ש: "הופתעתי" (צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90, חדשות)
הוא לא למד מנהל עסקים. נוחי דנקנר | צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90, חדשות

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? בעיקר תכנים תאורטיים.
אוניברסיטה או מכללה? במכללות תוכלו גם לרכוש מעט ניסיון מעשי.
צריך תואר שני?
כדי לעבוד בתקשורת לא באמת צריך גם את התואר ראשון.
השורה התחתונה: אם לא שירתתם בגל"צ או במחנה, יכול להיות שמרצה בחוג לתקשורת יזהה אצלכם כשרון ויפתח לכם דלת אל העבודה הראשונה בתקשורת, שבה תרוויחו 4,000-5,000 שקל. מעבר לזה - התחום מבוסס כמעט ורק על ניסיון וקשרים, ויכול להיות שעדיף להשקיע בהם.
ועוד משהו שכדאי לדעת: אם בחרתם תקשורת כדאי לשלב תואר נוסף, כמו משפטים למשל.

פסיכולוגיה: מלחמת 11 השנים

אפריל אוניל
אפריל אוניל

כמה זמן? שלוש שנים לתואר הראשון. עוד 7-8 שנות לימודים והתמחות יעברו עד שתהפכו לפסיכולוגים.
מה לומדים? מעט מאוד על נפש האדם והרבה תיאוריות יבשות, סטטיסטיקה ושיטות מחקר.
במה עובדים אחרי התואר הראשון? לא תצאו עם מקצוע. גם כאן שילוב עם תואר נוסף יועיל.
צריך תואר שני? כדי להיות פסיכולוג קליני – או חינוכי, או ארגוני – חייבים תואר שני, אבל תנאי הקבלה נוקשים מאוד ורק אחוז זעיר מהמועמדים מתקבלים.
התמחות? התמחות בפסיכולוגיה קלינית נמשכת ארבע שנים במשרה חלקית, בשכר חודשי של 3,000 – 2,500 שקל.
ומה עושים עם זה? אחרי התמחות ירוויח פסיכולוג כ-3,000-3,500 שקל לחצי משרה במוסדות הציבורים. בקליניקה פרטית מנגד, הוא יוכל להתחיל מ-250-300 שקלים ל-50 דקות. 
השורה התחתונה: מהתואר הראשון לא תצאו פסיכולוגים. אבל אם לשם אתם שואפים – קחו בחשבון שפסיכולוג מתחיל להרוויח כסף בגיל 40, ותתכוננו לישיבה ממושכת על הטוסיק.
ועוד משהו שכדאי לדעת: אם להיות מטפלים זה הייעוד שלכם, בדקו גם מסלולים אחרים, כמו עבודה סוציאלית קלינית או טיפול באמנויות.

 

לימודי מזרח אסיה: סין היא העתיד, אבטלה היא ההווה

מה נותן כל תואר - הפסיכולוגית ג'ניפר מלפי מהסופרנוס  (צילום: באדיבות יס)
מה שכן, ייצא לכם להכיר טיפוסים מעניינים. ג'ניפר מלפי מהסופרנוס | צילום: באדיבות יס

כמה זמן? שלוש שנים.
איפה? בעיקר באוניברסיטאות.
מה לומדים? היסטוריה של מדינות מזרח אסיה, פוליטיקה, כלכלה ותרבות, אבל הכלי החשוב ביותר שתלמדו הוא השפות – סינית ויפנית ברמה בסיסית.
ומה עושים עם זה? נוסעים לנסות את מזלכם בסין או במדינות האזור בניסיון למצוא עבודה בחברות הגדולות. אלא שרוב הבוגרים נתקלים בקשיי הסתגלות קשים, מגלים שקשה למצוא שם עבודה טובה וחוזרים לארץ.
השורה התחתונה: סין היא אולי העתיד, אבל לא ההווה. לפחות לא כשאתה גר במזה"ת.

 

מדעי המדינה: לא מקבלים דרכון דיפלומטי בסוף

שנגחאי, סין, צילומים פנורמיים (צילום: AirPano)
בהצלחה. שנגחאי | צילום: AirPano

כמה זמן? שלוש שנים. לפעמים ייקראו לזה "פוליטיקה וממשל" ולפעמים "יחסים בינלאומיים". בגדול זה כמעט אותו דבר.
מה לומדים? בעיקר תאוריה, הגות ורעיונות. במכללות תוכלו גם להתמחות בדיפלומטיה, מזרח תיכון, מדיניות וכדומה.
צריך תואר שני? אם אתם נורא רוצים להתקבל לקורס צוערים זה יכול לעזור.
השורה התחתונה: כן, המוכשרים והמקושרים שבין הבוגרים יוכלו להשתלב במשרד החוץ, במשרד הביטחון, בארגונים בינלאומיים וכעוזרים בכנסת – אבל למען האמת, רובם יוכלו גם עם תואר אחר. זה תואר מעניין יחסית, אבל שום דבר לא מובטח לכם, ורוב הבוגרים מגלים בסוף התואר שאין יותר מדי מה לעשות איתו.
ועוד משהו שכדאי לדעת: תתחילו לצבור ניסיון כבר בזמן הלימודים, גם אם בהתנדבות.

 

אדריכלות: משימה בלתי אפשרית

"אבו מאזן התיש את כולם". ליברמן (צילום: AP)
אפשר להגיע לאו"ם גם בלי. אביגדור ליברמן | צילום: AP

אורך התואר: חמש שנים.
מה לומדים? לב התואר הוא שיעורי הסטודיו – שם מתרגלים תכנון מעשי של מבנים. תלמדו גם הנדסה, פיזיקה וקורסי בחירה, ובשנה האחרונה תתכננו פרויקט משלכם. הלימודים מעניינים אך אינטנסיביים מאוד, והרבה סטודנטים לאדריכלות לא נוהגים לישון לפני הגשות, או בכלל.
סטאז': התמחות בת שלוש שנים אצל אדריכל המורשה לאמן. בפועל, ההתמחות אורכת לרוב זמן רב הרבה יותר (כ-6 שנים) וככל שאתם רחוקים מתל אביב – כך תתקשו יותר למצוא אחת כזאת. השכר יעמוד על 4,500-6,500 שקל.
ומה עושים עם זה? אם סיימתם התמחות ועברתם את מבחני הרישוי בכתב ובע"פ המתקיימים פעם בשנה תוכלו להתחיל לעבוד בשכר של כ-8,000 שקלים. כדי להצליח בענף תצטרכו להצטיין, אך גם להחזיק בקשרים הנכונים.
צריך תואר שני? אין צורך.
השורה התחתונה: אדריכל הוא מקצוע עם אפיל הורס – גם אמן וגם מהנדס. אבל להיות אדריכל מצליח בארץ זאת משימה כמעט בלתי אפשרית, וכדאי לקחת את זה בחשבון כשיוצאים למסע הארוך הזה.

כלכלה: חפשו איפה הכסף

הסוכן הופעל בתחנה המרכזית, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הייתה לך עבודה אחת. התחנה המרכזית החדשה בתל אביב | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? לימודי תאוריה ובסיס במתמטיקה, סטטיסטיקה וכלכלה.
ומה עושים עם זה? מתחילים במוקדי ובדלפקי השירות ובתפקידי תפעול ושירות בבתי השקעות, בבנקים ובגופים פרטיים. השכר הראשוני נע בין 5,000 ל-7,000 שקל.
סטאז': לרוב לא נדרש, אלא אם תחליטו להתמקצע בתחום ניהול ההשקעות או בתחום הייעוץ פנסיוני, אז  תדרשו לעבור מבחני רישיון מטעם משרד האוצר וסטאז' של חצי שנה. תואר בחשבונאות או במנהל עסקים יסייע לכם בקבלת פטורים מחלק מהמבחנים האלה.
צריך תואר שני? לא, אך מומלץ למי ששואף להתקדם לתפקידים הבכירים.
השורה התחתונה: לא תצאו עם מקצוע ביד, אבל תוכלו להתחיל לחפש את דרככם בתחום.

סוציולוגיה ואנתרופולוגיה / מדעי ההתנהגות: בתור התחלה זה לגיטימי

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? תאוריות על החברה האנושית, והישראלית בעיקר, וגם סטטיסטיקה ושיטות מחקר. קורסי הבחירה יעסקו בקרימינולוגיה, מגדר ועוד.
ומה עושים עם זה? מקצוע זה לא, והרבה בוגרים מנסים להשתלב בתחומים כמו משאבי אנוש, הדרכה ורווחה. השכר ההתחלתי במקצועות האלה עומד על כ-5500 שקל בממוצע. אחרי שנתיים ניסיון הוא יכול להגיע ל-7000 או קצת יותר, אבל שם זה בדרך כלל נתקע.
צריך תואר שני? כדי להתקדם ולהתפתח כדאי לעשות תואר שני במשהו אחר – רבים פונים לייעוץ ארגוני, התנהגות ארגונית, משאבי אנוש או מנהל עסקים.
השורה התחתונה: תואר מעניין ופותח אופקים, אבל לרוב הוא לא יסייע לכם בהמשך הדרך, ואתם עלולים למצוא את עצמכם שוב די מהר על ספסל הלימודים. אם החלטתם ללכת על זה כדאי לשלב חוג נוסף, ולהמשיך גם לתואר שני.

הנדסת חשמל: לא מה שהיה פעם

כמה זמן: ארבע שנים.
מה לומדים? תאוריה. את תהליך ההתמקצעות תעברו רק כשתתחילו לעבוד בתחום.
ומה עושים עם זה? בעיקר עובדים בהיי טק, וגם בתעשיות הביטחוניות, בחברת החשמל, במשרד הביטחון ובצה"ל. מהנדס מתחיל מרוויח בין 12-18 אלף, ותיק יכול להגיע ל-40 אלף שקל בחודש.
צריך תואר שני? לא. רוב המעסיקים יעדיפו ניסיון תעסוקתי.
השורה התחתונה: תוכלו למצוא עבודה בשכר גבוה ואמא שלכם תוכל לומר שיש לה בן/בת מהנדס/ת. עם זאת, לאחרונה הביקוש למהנדסי חשמל בענף ההייטק יורד, בעוד הביקוש למתכנתים עולה.

חשבונאות: משתלם ומבאס באותה מידה

כמה זמן? שלוש שנים, פלוס שנה רביעית רשות, שמעניקה פטור מחלק ממבחני ההסמכה ומכינה את הסטודנט למבחני המועצה האחרונים. שנה נוספת כזאת תעלה לכם עוד 20,000-25,000 שקלים. וזה לא הכל! יש גם שנתיים התמחות.
אוניברסיטה או מכללה? תואר מאוניברסיטה שווה יותר.
מה לומדים? כלכלה, מימון, חשבונאות ניהולית וקורסים מעשיים יותר בחשבונאות פיננסית ובביקורת.
ומה עושים עם זה? במשרד רו"ח שכרכם ינוע בין 7,000 ל-8,000 ש"ח לרו"ח מתחיל. במחלקת הכספים של חברה השכר יתחיל בכ-10,000 שקלים וימשיך לטפס.
סטאז'? כדי להיות רואה חשבון צריך לעשות שנתיים התמחות במשרד רואי חשבון, או במחלקת הכספים של אחת מהחברות המאושרות ע״י מועצת רואי חשבון, אבל אין מקום לכולם, ומי שלא מצטיין ולמד באוניברסיטה יכול לחפש התמחות חודשים ארוכים אחרי שסיים את התואר. אחרי שצליחו למצוא כזאת, השכר ינוע לרוב בין 4,000-5,500 שקל.
צריך תואר שני? לא, אבל התחרות קשה והוא יכול להוסיף נקודות.
השורה התחתונה: אם מספרים עושים לכם את זה תוכלו לצאת עם מקצוע רווחי, אך תחרותי מאוד וכולל גם תקופות של עבודה עד השעות הקטנות של הלילה.

מדעי המוח: זה לא מה שאתם חושבים

לפיד. "חשוב שגברים יידעו ששינו את כללי המשחק" (צילום: פלאש 90, הדס פרוש)
בהצלחה עם זה. יאיר לפיד | צילום: פלאש 90, הדס פרוש

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? ביולוגיה, פסיכולוגיה, מדעי המחשב, כימיה ומקצועות תיאורטיים נוספים, וגם מעט התנסויות במחקרים ובמעבדה.
ומה עושים עם זה? כמעט תמיד התואר ישמש ללימודי המשך ומחקר במדעי המוח או פסיכולוגיה, או לחלופין יהיה קרש קפיצה לתוכנית הארבע שנתית ברפואה. לכאורה בוגרי התואר יוכלו לעבוד כעובדים זוטרים בחברות תרופות וביוטק, אבל לרובם יהיה קשה מאוד למצוא עבודה.
צריך תואר שני? כן. כדי לעסוק בחקר המוח יש להמשיך למסלול לדוקטורט (המסלולים הישירים לבוגרי התואר הראשון אורכים כארבע שנים), או לפחות ללמוד לתואר שני (שאורכו שנתיים). למסלולים אלה מתקבלים תלמידים מצטיינים (ציונים 85-90 ומעלה). עיקר המשרות בענף הביוטק ובאקדמיה מיועדות לבוגרי לימודי דוקטורט ופוסט דוקטורט.
שורה תחתונה: זה נשמע כמו תואר מרתק ויוקרתי באחד מתחומי המחקר החמים ביותר, אבל אם אתם לא מתכננים קריירה אקדמית ארוכה התואר הזה לא ייתן לכם הרבה בחיפוש עבודה.

הנדסת תעשייה וניהול: הנה הכסף

כמה זמן? ארבע שנים.
מה לומדים? גם כאן לומדים קצת מכל דבר. בשנתיים ראשונות תלמדו הנדסה, מתמטיקה, פיזיקה ועוד. אחר כך תלמדו חשבונאות וכלכלה, ובהמשך תבחרו בין מסלול של מערכות מידע ומסלול תפעול וייצור.
ומה עושים עם זה? לא, זה לא מקצוע מוגדר, אבל לגיטימי להגיש קורות לחיים למשרות לתפקידי אנליסטים, מנהלי פרויקטים או מנהלי מוצר בחברות, עבודה בתחום ההטמעה והיישום של מערכות מידע ועבודה בחברות ייעוץ. השכר התחלתי ינוע לרוב בין 8,000 ל-10,000 שקל. עם זאת, הליך הקבלה לעבודה מוקפד מאוד וכולל מבחנים מול מחשב, סימולציות, דינמיקה קבוצתית וראיונות אישיים.
צריך תואר שני? לא בהכרח. כמו בהרבה מקצועות אחרים – הכי חשוב הניסיון.
השורה התחתונה: תואר טוב מאוד לאנשים עם חשיבה ריאלית שלא רוצים לצמצם את האפשרויות שלהם לתחומים ספציפיים.
ועוד משהו שכדאי לדעת: כדי לשפר את עמדת הפתיחה שלכם - מומלץ מאוד להתחיל להשתלב בעבודה כבר כסטודנטים.

חינוך: רק במכללה

ללכת שבי אחריו
מתוך הסרט "ללכת שבי אחריו"

אורך התואר: שלוש שנים. 
אוניברסיטה או מכללה? שימו לב, ההבדל מהותי: תואר ראשון בחינוך לא כולל תעודת הוראה, ובוגריו לא יכולים לעבוד כמורים. כדי לעשות את זה הם יצטרכו ללמוד עוד שנה, ולעשות עוד שנה סטאז' – חמש שנים בסך הכל. הלימודים במכללה נמשכים שלוש שנים, ואחרי שנת סטאז' מקבלים תעודת הוראה.
מה לומדים? באוניברסיטה תלמדו הרבה פסיכולוגיה, שיטות מחקר, שיטות למידה והדרכה וקורסים ממוקדים לפי מגמה.
ומה עושים עם זה? הרבה מבוגרי האוניברסיטה ממשיכים ישירות לתואר שני, ועד אז עובדים בשילוב ילדים בחינוך מיוחד וכדומה.
צריך תואר שני? ניתן להמשיך לתואר שני בייעוץ חינוכי או בניהול מערכות חינוך, אבל תצטרכו בדרך כלל ניסיון כתנאי קבלה.
השורה תחתונה: אוניברסיטה נשמע יותר יפה, אבל אם אתם רוצים להיות מורים, לכו למכללה.

מדעי הרפואה: כבר עדיף רפואה

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? כימיה, ביולוגיה ופיזיקה.
ומה עושים עם זה? תואר במדעי הרפואה מבטיח לכאורה אפשרות לעסוק במחקר רפואי, בלי לטפל בחולים. אבל האמת היא שתואר ראשון לא יספיק, ולרוב הבוגרים ממשיכים לתארים מתקדמים או לתכנית הארבע שנתית ברפואה.
השורה התחתונה: זו עוד דוגמה למשהו שנשמע כמו תואר מעשי, אבל הוא לא. התכוננו למסלול ארוך ומפרך.

רפואה: אתם יודעים מי אתם

כמה זמן? שבע שנים.
מה לומדים? שלוש שנים של תואר ראשון במדעי הרפואה: כימיה, ביולוגיה, פיזיולוגיה ועוד שלוש שנים נוספות שתבלו בלימודים קליניים ומעשיים בבתי החולים.
סטאז': במהלך שנת הסטאז' תרוויחו בערך 7500-9000 שקל נטו לחודש, אלא שהסכום הזה כולל תורניות של כ-24 שעות עבודה רצופה כמעט והשכר המחושב לפנסיה הוא שכר הבסיס הקרוב לשכר מינימום.
ומה עושים עם זה? אחרי שעברתם את כל מבחני הגמר, עבודת הגמר ואת הסטאז', הוספתם לשמכם את התואר דוקטור וקיבלתם רישיון –  תקוו שתתקבלו להתמחות שרציתם. אז תתחילו תקופת התמחות בת 4.5-7 שנים בשכר של 11,000-16,000 שקלים נטו.
השורה תחתונה: ייקח המון שנים עד שתרוויחו משהו, וכשלחברים שלכם יהיו בתים וילדים אתם עדיין תהיו סטודנטים, אבל אם אתם רוצים להיות רופאים שום דבר שנגיד לא ישנה את דעתכם – יש מעט מקצועות מאתגרים ומספקים כל כך.

קולנוע: חיוני, לא מבטיח כלום

מה נותן כל תואר - אדפטיישן  (צילום: באדיבות יס)
הפיצ'ר שלכם עוד רחוק. "אדפטיישן" | צילום: באדיבות יס

כמה זמן? 3-4.5 שנים, תלוי איפה.
אוניברסיטה או מכללה? אפשר כך או כך. בבתי הספר הייחודים לקולנוע, כמו סם שפיגל, תצאו עם תעודה.
מה לומדים? ניתן לבחור בין מסלול תסריטאות ומסלול הפקה, ועיקר הלימודים יורכבו מהתנסות מעשית בתחום. באוניברסיטה תוכלו להישאר באזור הנוחות שלכם וללכת על מסלול עיוני.
במה עובדים אחרי התואר? החלום הגדול לעשות סרט איכותי ומצליח לרוב מתחלף (לפחות זמנית) בעבודות קצת פחות שאפתניות, כמו עבודה כעורכי וידאו ועבודות זוטרות בתעשיית הטלוויזיה והפרסומות. חלק מהבוגרים גם ימצאו עבודה ככותבים, במאים, עורכים, צלמים, אנשי תאורה ועוד. כעובדי פרילאנס בענף ההפקות הם ירוויחו 500-2,500 שקל ליום (אבל לא תמיד תהיה להם עבודה) ובמשרות קבועות הם יתחילו משכר של 5,000-8,000 שקל.
צריך תואר שני? חסר חשיבות.
השורה התחתונה: אם אתם חולמים לעשות סרטים התואר ממש לא יבטיח לכם את זה, אבל הוא בהחלט ייתן לכם את הכלים.
ועוד משהו שכדאי לדעת: שכר הלימוד בבתי הספר לקולנוע הוא כ-16 אלף שקל. בנוסף, תצטרכו להוציא עוד המון כסף על ההפקות עצמן.

פיזיקה: להתחתן עם האוניברסיטה

מה נותן כל תואר - בחזרה לעתיד (צילום: באדיבות יס)
אם יש לכם תשוקה למדע טהור, לכו על זה. מתוך "בחזרה לעתיד" | צילום: באדיבות יס

אורך התואר: שלוש-ארבע שנים קשות.
איפה? באוניברסיטאות, בטכניון ובחלק מהמכללות.
מה לומדים? את מקצועות היסוד והמבואות, היכרות עם עולם המושגים והבעיות של הפיזיקה וקורסי בחירה ממוקדים יותר.
ומה עושים עם זה? פיזיקה היא בעיקרה עבודה מחקרית, ואם אתם לא מתכוונים להמשיך לתואר שני יהיה לכם קשה למצוא עבודה בתחום. במהלך לימודי התואר השני במוסדות המרכזיים תוכלו להתפרנס ממלגת מחקר וממשכורת כמתרגלים, שילוב שיכול להגיע לסכום של 4,000-8,000 שקלים נטו.
ומה עושים עם זה אחרי תואר שני? עכשיו אתם מדברים. אחרי התואר הראשון, ובטח אחרי דוקטורט, תוכלו לעבוד בתפקידי מחקר בסיסי, אלגורימיקה, הייטק, בתעשיות הביטחוניות, בשוק ההון, בחברות מכשור רפואי ועוד. שכר התחלתי של בוגר תואר שני ינוע לרוב בין 17 ל-23 אלף שקל.
השורה התחתונה: מדובר במסלול קשה וארוך, שמתאים למי שהמדע והמחקר הם בנפשו. אם זה לא בראש שלכם – לכו על הנדסה.

הנדסה ביו-רפואית: אמא שלכם מתלהבת כי היא לא מבינה מה זה

כמה זמן? ארבע שנים.
איפה? בטכניון, באוניברסיטאות ובכמה מהמכללות.
מה לומדים? השנתיים הראשונות דומות לכל תואר אחר בהנדסה. אחריהן תלמדו קורסים מעט ספציפיים יותר ובסוף התואר תדרשו לפרויקט גמר.
ומה עושים עם זה? תוכלו לעבוד כמהנדסים במחלקת הפיתוח של חברה ביו-רפואית. עם זאת, רבים מבוגרי התואר פונים בסופו של יום לעבוד כמהנדסים בחברות הייטק, ומשלימים את פערי הידע של הנדסת חשמל בעצמם. המשכורות במקצוע מתחילות מ-10-11 אלף שקל ברוטו ועם השנים ממשיכות לעלות.
צריך תואר שני? לא הכרחי. העיקר הוא הניסיון.
השורה התחתונה: אם תלכו על הנדסת חשמל ותתמקדו בתואר השני בהנדסת ביו-רפואה אפשרויות התעסוקה שלכם יהיו רחבות יותר.

ספרות: עדיף בתור חוג שני

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? יש כל מיני מסלולים – ספרות עברית, ספרות אנגלית, ספרות כללית, כתיבה ספרותית ועוד. בנוסף, בחלק מהאוניברסיטאות מציעים גם מסלול של כתיבה יוצרת שמציע הדרכה בכתיבה ספרותית.
ומה עושים עם זה? שום עבודה לא מצריכה תואר ראשון בספרות. רבים מבוגרי התואר מוצאים את עצמם בענפי התקשורת והפרסום, בתרגום או בכתיבה עסקית. הרבה מהם שואפים לכתוב ספר משלהם או להיות עורכים ספרותיים, אבל הצעות העבודה הרווחיות יותר טמונות דווקא בתרגום מסחרי - נניח, לתרגם תיאורי מוצרים בקטלוג.
השורה התחתונה: התואר ירחיב את ההשכלה שלכם משמעותית, אבל מומלץ לשלב את הלימודים עם חוג נוסף או עם לימוד שפות זרות.

מדעי המחשב: אם אתם כבר יודעים לתכנת, עזבו

מה נותן כל תואר - הרשת החברתית (צילום: באדיבות יס)
תכנית ב' טובה למקרה שלא תקימו את פייסבוק. מתוך "הרשת החברתית" | צילום: באדיבות יס

כמה זמן? שלוש שנים.
איפה? אוניברסיטאות ומכללות. אם התקבלתם לאוניברסיטה זה בהחלט עדיף.
מה לומדים? מתמטיקה ומבואות במדעי המחשב, ותכנות. באוניברסיטאות שמים דגש רב יותר על התאוריה, ובמכללות תלמדו לרוב יותר עבודה מעשית.
ומה עושים עם זה? עובדים כמתכנתים בחברות הייטק בשכר התחלתי שנע לרוב בין 12-18 אלף שקל.
צריך תואר שני? לא הכרחי. הניסיון משחק תפקיד משמעותי הרבה יותר.
השורה התחתונה: בהייטק התואר הוא לא קדוש, וניסיון חשוב יותר. אם תרצו מאוד תוכלו ללמד את עצמכם בבית את שפות התכנות. עדיין, מקומות עבודה רבים יעדיפו תואר, ויעריכו מאוד תואר מהטכניון.

עבודה סוציאלית: יכול להיות יותר גרוע

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? מבואות ותאוריה, ובהמשך עבודה מעשית, במהלכה תשובצו לגוף ספציפי, כמו בתי סוהר, לשכות לשירותים חברתיים או מוסדות ילדים ונוער.
ומה עושים עם זה? עובד סוציאלי יכול לעבוד בעמותות, לשכות רווחה, פנימיות ועוד. השכר ההתחלתי הוא בין 5000 ל-7000 שקלים, אבל הוא לא עולה הרבה מעבר לכך, וכמעט כל העבודות הן במשרה חלקית.
סטאז': פקידות סעד ידרשו לשנת הכשרה לתפקיד בבית הספר לעובדים בשירותים החברתיים של משרד הרווחה.
תואר שני: ניתן להגיע למשרות בכירות גם ללא תואר שני, אבל התואר יפתח בפניכם אפשרויות חדשות, כמו טיפול במרפאות בריאות הנפש למשל. לתואר שני נדרשות בדרך כלל שנתיים של ניסיון בעבודה או ממוצע ציונים גבוה בתואר הראשון.
השורה התחתונה: מדובר בחוג עם יחסי ציבור רעים, אבל אם הייעוד שלכם הוא לעזור לאנשים החלשים ביותר בחברה, כמעט לכל תפקיד בעמותות או במערכת הציבורית יעדיפו עובד סוציאלי.

מוזיקה: תארזו מזוודות

מירי מסיקה - שתדע (צילום: גורן ליובונצ'יץ)
הצילומים לא בסילבוס. מירי מסיקה | צילום: גורן ליובונצ'יץ

כמה זמן? ארבע שנים.
איפה? "רימון" פונה בעיקר למי שמעוניין לעסוק במוסיקה פופולרית או ג'אז, ואפשר ללכת על מסלול עם תעודת הוראה של מכללת לוינסקי. האקדמיות למוזיקה בתל אביב ובירושלים מתאימות יותר למוזיקה קלאסית.
מה לומדים? קורסים כלליים, כמו פיתוח שמיעה ותולדות המוזיקה, לצד קורסים המותאמים למגמה אותה בחרתם - ביצוע (שירה או נגינה), ניצוח או קומפוזיציה.
ומה עושים עם זה?  מי שלא מצליח לפלס את דרכו בשואוביז הסבוך והצפוף עובד בעיקר בהוראה. התזמורות המעטות בארץ יכולות לקלוט מעט מאוד מבצעים ומנצחים, ורבים נודדים לחו"ל.
צריך תואר שני? לא חובה, לפחות לא בארץ.
שורה תחתונה? כדאי שיהיה לכם מקור הכנסה נוסף.

בי.איי כללי: כי אין לכם משהו יותר טוב לעשות

כמה זמן? שלוש שנים.
איפה? באוניברסיטאות ובחלק מהמכללות.
מה לומדים? התואר דומה לכל תואר במדעי החברה או הרוח, ואת הקורסים תוכלו לבחור בדרך כלל בעיקר מתוך הפקולטות האלה.
ומה עושים עם זה? יש עבודות שלא מבקשות תואר ספציפי אבל דורשות תואר ראשון כתנאי קבלה. בשביל אלה זה מספיק טוב.
תואר שני: רק בשביל הבדיחה "הוא עושה תואר שני בבי.איי כללי".
שורה תחתונה:
נכון, בי.איי כללי ממש לא ייתן לכם מקצוע, אבל בניגוד לחוגים אחרים הוא מרחיב אופקים, ויאפשר לכם לטעום מעולמות ידע שונים ולחפש את עצמכם.

ביולוגיה: זה שזה נשמע ריאלי לא אומר שיש מה לעשות עם זה

ג'ורג' קוסטנזה
לא ביולוגי ימי. ג'ורג' קוסטנזה

משך הלימודים: שלוש שנים.
מה לומדים? מוסדות הלימוד מציעים מסלולים שונים: ביו-טכנלוגיה, ביוכימיה מולקולארית, ביולוגיה ימית ועוד. רובם מתמקדים בשנה הראשונה במקצועות הבסיס - כימיה, מתמטיקה, פיזיקה, סטטיסטיקה ויסודות הביולוגיה. לכך נוספים מעט שיעורי מעבדה מעשיים וקורסים המתמקדים בתחום הנבחר, כמו אקולוגיה.
ומה עושים עם זה? בוגרי ביולוגיה הם מהקוטרים שבאקדמאים: הם חשבו שהם יהיו מדענים, אבל תוך כדי התואר הם מבינים שאין המון עבודה במעבדות, וגם עבודה במעבדות זה לא פיקניק. עובדי מעבדה רפואית נדרשים לעבור מבחן רישוי של משרד הבריאות וסטאז' בן חצי שנה בשכר של 5,500 ברוטו, ולעיתים פחות. יש כאלה שמצליחים להשתלב בחברות תרופות וביוטק בשכר של 7,000-8,000 אלף שקלים.
צריך תואר שני? מומלץ. תואר שני או שלישי יציע לכם משכורת טובות יותר ויאפשר לכם גם להשתלב בצוותי מחקר ופיתוח של חברות פרטיות או ממשלתיות.  
השורה התחתונה: כנראה שתצליחו למצוא משהו גם עם תואר ראשון, אבל תארים מתקדמים יפתחו בפניכם אפשרויות יותר טובות.

עיצוב גרפי: נמצא מקצוע מבוקש לטיפוסים אמנותיים

משך התואר: ארבע שנים.
איפה? בתי הספר הגבוהים והנחשבים הם שנקר ובצלאל, אבל יש עוד המון מכללות לא רעות.
מה לומדים? בעיקר קורסים מעשיים לצד יסודות האומנות והעיצוב. במהלך התואר תבחרו מסלול: מדיה, אינטרנט או פרינט.
ומה עושים עם זה? הדבר החשוב ביותר שתצאו איתו מהתואר הוא תיק עבודות שיעזור לכם להתקבל לעבודה כמעצבים גרפים. במשרדי פרסום ובפרינט השכר ההתחלתי יעמוד על 4,000-6,000. בהייטק (עיצוב אפליקציות או אתרים למשל) השכר ההתחלתי הוא כבר 7,000-8,500 שקלים שיכולים לתפוח לסכומים יפים יותר עם השנים. תוכלו גם להיות עצמאים ולפתוח סטודיו משלכם.
השורה התחתונה: התואר אינטנסיבי, וצריך לפתח עור עבה בשביל לעבור את ביקורת העבודות ולהוציא הרבה כסף על חומרים, אבל בסופו תוכלו להצטרף למעגל העבודה בתחום יצירתי ומגוון עם ביקוש לעובדים.

משחק: אף אחד לא מבטיח לכם לסיים

אבולוציה

כמה זמן? 3 שנים.
איפה? בתי הספר למשחק היוקרתיים הם ניסן נתיב, יורם לוינשטיין, סמינר הקיבוצים ובית צבי. האוניברסיטאות נחשבות פחות. השנה נפתח גם מסלול להכשרת שחקנים בן ארבע שנים באוניברסיטת ת"א.

כמה עולה? בבתי הספר למשחק – כ-17,000 שקלים בשנה. באוניברסיטאות שכר לימוד אוניברסיטאי.
מה לומדים? לימודי תאטרון עיוניים, ולימודי משחק, פיתוח קול וכדומה. באוניברסיטאות תתנסו גם בבימוי, הפקה והלבשה במסגרת הפקות של תלמידי התואר השני. בבתי הספר למשחק הלימודים אינטנסיביים, קשים וביקורתיים מאוד, הדרישות גבוהות והנוכחות חובה, כך שקשה לעבוד בזמן הלימודים.
ומה עושים עם זה? התואר או לימודי המשחק לא יבטיחו לכם עבודה, הם רק יעזרו לכם להבין טוב יותר את רזי המקצוע, לשפר את כישורי המשחק ואולי גם ליצור את הקשרים הדרושים כדי להתברג בתחום. בתיאטראות שחקנים מתחילים יעבדו לרוב בשכר מינימום. מחוץ להם הם יעבדו בשכר נמוך אפילו יותר.
השורה התחתונה: הלימודים יתנו לכם כלים, אבל ההתרוצצות בין אודישנים והפוליטיקה הם כבר עליכם.
ועוד משהו שכדאי לדעת: לימודי המשחק הם לימודים מנפים, ובסוף כל שנה יישקלו מחדש אם אתם מספיק טובים כדי להמשיך. כמו ריאליטי, רק בלי תהילה.

מדעי בעלי החיים: לא וטרינריה. אפילו לא ממש קרוב

כמה זמן? שלוש שנים.
איפה? בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ברחובות. 
מה לומדים? ביולוגיה, עם דגש על הזווית החקלאית. בשנתיים הראשונות בעיקר מבואות (מתמטיקה, כימיה, פיזיקה וכדומה). בהמשך מתנסים במעבדות.
עבודה אחרי התואר? רבים ניגשים ללימודים בשאיפה להמשיך ללימודי ווטרינריה באותה הפקולטה. אפשר גם להמשיך למחקר, להוציא תעודת הוראה או להשתלב בחברת תרופות.
דרוש תואר שני? מי שרוצה להיות וטרינר חייב להמשיך ללימודים מתקדמים. הפקולטה ברחובות היא היחידה בישראל שמכשירה סטודנטים לתואר דוקטור ללימודים וטרינרים. לכן, בשל מגבלת המקום – רק מצטייני תואר ראשון מתחומי מדעי בעלי החיים, רפואה וביולוגיה מתקבלים. הלימודים לתואר וטרינר נמשכים ארבע שנים נוספות.
התמחות: לא הכרחי, אבל יש צורך במבחני הסמכה של משרד הבריאות.
השורה התחתונה: התואר קורץ לאוהבי בעלי החיים, אבל אם המטרה היא להפוך לוטרינר מדובר במסלול כמעט בלתי אפשרי, וכדאי לקחת בחשבון אפשרות של לימודים בחו"ל.

היסטוריה: עדיף בתור חוג שני, ושהחוג הראשון לא יהיה ספרות

מה נותן כל תואר - האחות ג'קי (צילום: צילום מסך)
סיעוד = דרכון זר. האחות ג'קי | צילום: צילום מסך

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? קורסים בסיסיים על העת העתיקה, ימי הביניים והעת החדשה. לאחר מכן מתמקדים במגמות, כמו רומא העתיקה או היסטוריה של ארה"ב.
ומה עושים עם זה? תואר שני. כמו בכל חוגי מדעי הרוח, אין משרות שדורשות תואר בהיסטוריה. אם אתם לא בעניין של מחקר היסטורי, ניתן להמשיך לתעודת הוראה, לחפש עבודה בתחום העיתונות ולעיתים גם להשתלב במכוני מחקר.
שורה תחתונה: התואר יעניק לכם יכולות שימושיות וידע חשוב, אבל כדאי ללמוד אותו בשילוב עם חוג אחר.

סיעוד: הנה הדרכון הזר שחיפשתם

_OBJ

כמה זמן? ארבע שנים.
מה לומדים? אנטומיה, פרמקולוגיה, אבחון פתולוגיות ועוד. בנוסף, בשנה השנייה או השלישית תתחילו התנסות קלינית בבתי חולים. 
במה עובדים אחרי התואר? אחרי שתעברו את בחינות הרישוי מטעם משרד הבריאות תוכלו לעבוד כאחים ואחיות מוסמכים במחלקה פנימית, אורולוגית וכו'. כעבור שנה תוכלו לצאת להתמחות בת יום-יומיים בשבוע בתחום ספציפי כמו חדרי ניתוח, אונקולוגיה וחדרי מיון. השכר ההתחלתי שלכם יעמוד על כ-8,000 שקלים נטו, כולל משמרות לילה ושבתות. שכר הבסיס נמוך מזה, והוא המחושב לצרכי פנסיה.
צריך תואר שני? לא חובה, אבל כדאי כדי להתקדם ולשפר את תנאי השכר.
השורה התחתונה: סיעוד הפך בשנים האחרונות לקריירה שנייה נפוצה: אין בזה כסף, אבל יש בטחון תעסוקתי, הדרישה לאחים ואחיות גדולה מאוד כמעט בכל מדינה בעולם, וסביר להניח שתמיד תהיה לכם פרנסה, גם בחו"ל. אם אתם בעלי כישורים בולטים ייתכן שגם תקבלו מלגה כדי שתלמדו את המקצוע. אבל לפני שאתם נגשים לתחום, זכרו – שמדובר בעבודה תובענית מאוד פיזית ונפשית.

ניהול תיירות ומלונאות: לא יחסוך לכם את העבודה כפקידי קבלה

כמה זמן? שלוש שנים.
מה לומדים? בעיקר ניהול, עם זיקה לענף התיירות: קורסים ריאליים, כמו כלכלה, והומניים, כמו סוציולוגיה של התיירות, וגם כמה קורסים חריגים בנוף האקדמי, כמו קורס בנושא יין וקורס על הקמה ותפעול מסעדות. בנוסף, ניתן לבחור בקורס שיוציא אתכם לעבודה מעשית בתשלום של כ-26 שקלים לשעה במלון.
ומה עושים עם זה? בענף התיירות מחפשים כוח אדם אקדמי, שיעלה את הרמה בתחום. נהוג להתחיל לעבוד מלמטה כדי להכיר את התחום מ"יד ראשונה" – פקידי בקבלה, מלצרים וכו' בשכר התחלתי של כ-7000 שקל, ולטפס בסולם התפקידים.
צריך תואר שני? לא, וגם התואר הראשון לא הכרחי.
השורה התחתונה: תואר במלונאות הוא דוגמה מעולה לתהליך האקדמיזציה שעובר היום על מקצועות רבים, שפעם התבססו על רכישת ניסיון ולמידה תוך כדי עבודה. בהחלט תוכלו לעבוד בתחום גם בלי התואר, אבל הלימודים יעניקו לכם יתרון.

עיצוב אופנה: רק אם אתם מספר 1 בכיתה

משך הלימודים: ארבע שנים.
איפה? שנקר ובצלאל הם בתי הספר היוקרתיים והנחשקים, ותהליך הקבלה אליהם ארוך וקשה. יש עוד בתי ספר ומכללות, שמציעים לימודי תעודה.
כמה עולה? כמו שכר לימוד אוניברסיטאי, אבל את החומרים לפרויקטים שתגישו תצטרכו לקנות בעצמכם, ואיכות הבדים תהיה כעומק הכיס.
מה לומדים? מדעי הטקסטיל, תולדות האומנות, איור אופנה, קורסי בחירה באומנות ועוד. הקורסים המרכזיים יעסקו בעיצוב אופנה מסוגים שונים (בגדי ילדים, שמלות כלה וכו') ובסוף התואר תגישו פרויקט גמר.
ומה עושים עם זה? מתוך עשרות הבוגרים שיוצאים מכל בית ספר מדי שנה, רק בודדים יצליחו למצב את עצמם כמעצבים עצמאיים שמתפרנסים מעבודתם. שאר הבוגרים יתחרו על תפקידי מעצבים בחברות מסחריות כמו קסטרו ורנואר ויתחילו לעבוד בשכר קרוב למינימום. גם כאן היכולת להתברג בעבודה לא תלויה בכישרון שלכם בלבד, אלא בשאלה אם יש לכם את הקשרים הנכונים בענף.
סטאז': לא חובה. ניתן לעשות סטאז' בין השנה השנייה והשלישית בתואר תמורת מימון חלק משכר הלימוד. סטאז'ים יוקרתיים בחו"ל הם לרוב ללא תשלום כלל.
השורה התחתונה: התואר יפתח את הכישרון הטבעי שלכם, אבל אם לא תהיו בין המצטיינים בכיתה ותרקמו את הקשרים הנכונים – תאלצו לחפש עבודה אחרת.

משפטים: כי יכול להיות שזה המקצוע האמיתי האחרון

_OBJ

כמה זמן? שלוש וחצי שנים + שנה קשה מאוד של התמחות בשכר נמוך, ומבחן הסמכה מאתגר.
איפה? באוניברסיטאות ובחלק מהמכללות. אם התקבלתם לאוניברסיטה – חד משמעית עדיף מבחינת מקומות העבודה.
מה לומדים? בעיקר חוקים, פסקי דין וניתוחם. פרקטיקה לומדים כמעט ורק בהתמחות.
צריך תואר שני? לא. לעורך דין טוב מספיק תואר ראשון.
השורה התחתונה: עו"ד מתחיל ירוויח בין 7,000 ל-12 אלף שקל, והשמים הם הגבול; גם בהרבה מקצועות אחרים ידע משפטי הוא יתרון.
ועוד משהו שכדאי לדעת: אמא שלכם תהיה מרוצה וגם לכם יהיה מקצוע, אבל תתכוננו לצאת מהמשרד בחושך כל יום.

לכל כתבות המגזין