בחודש מרץ האחרון, פרסם מפעל הפיס קול קורא להגשת מועמדויות לפרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים ע"ש לנדאו לשנת 2018, כחלק מפעילותו לקידום התרבות, האמנות והמדע. הפרס מחולק לשתי קטגוריות, תחום האמנויות ותחום המדעים והמחקר, ובחודשיים האחרונים הוכרזו שמותיהם של הזוכים בפרס הנחשב שמחולק זו השנה ה-18. הזוכים הם אמנים ומדענים אשר הגיעו להישגים משמעותיים בתחומם בעת האחרונה, ותרמו לקידום תחום פעילותם בישראל.

בכל אחד מהתחומים, נבחרו על ידי צוותי שופטים, ארבעה זוכים, כאשר לכל אחד מהם, אמן או מדען, יעניק מפעל הפיס 150,000 שקל בטקס חגיגי שישודר אצלנו בקשת 12 ביום שלישי ה-18 בדצמבר בשעה 23:15. סך שווי הפרסים השנה עומד על לא פחות מ-1.2 מיליון שקל.

"תמיד הרגשתי שיש לי תפקיד"

חוקרי המדע שזכו בפרס על שהגיעו להישגים ראויים בתחומם ותרמו תרומה רבת ערך לקידום המדע והמחקר הם פרופ' אופירה אילון מאוניברסיטת חיפה ומוסד שמואל נאמן בטכניון, על הישגיה בתחום חקר הקיימות; פרופ' ערן אלינב ממכון ויצמן למדע, על הישגיו בתחום חקר האימונולוגיה; פרופ' איתמר גתי מהאוניברסיטה העברית בירושלים, על הישגיו בתחום חקר החינוך; ופרופ' יורם יום-טוב מאוניברסיטת תל אביב, על הישיגיו בתחום חקר הזואולוגיה.

בגזרת פרסי מפעל הפיס לאמנויות, המוענקים לאמנים וליוצרים על פעילות אמנותית מצטיינת ואיכותית מהתקופה האחרונה שתרמה והשפיעה משמעותית לתרבות ולאמנות בישראל, זכו האמן גיא בן נר מתחום האמנות החזותית, הקולנוען אורי ברבש, המוזיקאי ויוצר הרוק - רמי פורטיס והמשוררת אפרת מישורי בתחום השירה שאף שיתפה אותנו בתחושותיה לאחר ההכרזה על הזכייה.

רמי פורטיס (צילום: שוקה כהן)
רמי פורטיס | צילום: שוקה כהן

"המשמעות היא אדירה", היא מספרת, "קודם כל כי כולנו חולקים את אותה מציאות כלכלית (פחות או יותר) וגם מהבחינה הזאת לפרס הזה יש ערך עצום בכך שהוא מבטא את ההערכה שלו בכסף. תמיד אומרים שלאמנות יש הון סימבולי ושאסור לה להתלכלך ולהתערבב בצרכי היומיום והשאיפות החומריות. זה נכון במובן מסוים כי אמן לא עושה כסף מאמנות והכסף לא מהווה עבורו מוטיבציה, אבל אין ספק שזה משפיע".

מישורי מוסיפה ומתארת את המשמעות של קבלת הפרס אחרי שנים רבות של עשייה. "מעבר לפן הכספי, הזכייה בפרס נותנת הרגשה נפלאה כי היא גם מתקפת את העשייה שלי לאורך השנים. זה מגדיל ומגדל אותי ונותן לי תחושה של בית ושייכות. אין תחליף לתחושה ששומעים אותך, רואים אותך ומכירים בך ובמה שעשית במשך שנים שלא על מנת לקבל פרס. היום אני יכולה לקבל את הפרס ולהגיד שאני עומדת מאחוריו אחרי החיים שחייתי. הרגשתי גוף של עשייה, אחרי שאני פעילה פה כבר שלושים שנה ועשיתי כמה דברים רציניים וחשובים. תמיד הרגשתי שיש לי תפקיד, לא ג'וב אלא תפקיד תרבותי שאני ממלאת. כיף לדעת שלא רק אני הרגשתי את זה".

"אמנות ומדע הם לא לשם קבלת פרס"

ואם הגעתם עד לכאן והתפלאתם איך לא שמעתם עליו עד עכשיו, כדאי שתדעו כי למי שמסתובב בתוך קהילת האמנים והמדענים, פרס מפעל הפיס מוכר וידוע כפרס נחשב וייחודי בנוף. ודאי יש מבינכם כאלה שירימו גבה לגבי החיבור בין התחומים שנראים לכאורה כל כך שונים ומנוגדים. אך למעשה, אם תבחנו את הדברים לעומק תגלו כי מדובר בתחומים מאוד דומים המהווים שני עמודי תווך של חיינו התרבותיים. בכל זאת, גם מדען וגם אמן נדרשים למקוריות, השראה ותהליך עבודה שמביא לגילוי ויצירת משהו חדש, יש מאין.

"פרס מפעל הפיס ע"ש לנדאו בא להוקיר את הישגי הזוכים שבחרו במצוינות כדרך חיים ואת תרומתם החשובה לחברה בישראל", מסביר רו"ח אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס, "אמנות ומדע הם לא לשם קבלת פרס, ועדיין קבלת פרס מהווה הכרה באמנותו ואומנותו של האדם העוסק במלאכה. מפעל הפיס ימשיך במשנה מרץ לתמוך באמנים ובמדענים באשר הם גם על ידי פרסים וגם בחיי היום יום".