"דיאטלנד", שמספר את סיפורה של "תות" - אלישה קטל בת ה-30 ששוקלת מעל ל-135 ק"ג ורוב חייה נסובים סביב מראה והרצון לאכול לעומת הניסיון להילחם ברעב - נדמה למראית עין כרב מכר תמים. אך מאז יציאתו, הספר זכה לביקורות ושבחים רבים ואף לתואר "ספר השנה של אמזון". יתרה מכך, לאחרונה נודע כי גם יהפוך לסדרת דרמה ברשת AMC בהשתתפותה של ג'וליאנה מרגוליס ("האישה הטובה").

תות משתדלת להיראות כמה שפחות בפרהסיה. יש לה מסלול קבוע ואורח חיים ברור ומוגדר, שכולל ספירת קלוריות, היצמדות נוקשה לתפריט קבוע והמון הלקאה עצמית. היא מתארת את ילדותה על הציר בין רצון שיכירו אותה ויחבבו אותה, ולהרגיש שייכת לבין הרצון להתחבא, להיעלם, לחדול.

"אמא, תסתכלי עלי רגע. אני נראית שמנה עם המכנסיים האלה?"

"'את נראית טוב,' הרגיעה אותה אמא שלה. האֵם הייתה שמנה כמוני. היא ראתה שאני מסתכלת עליה והסבה את מבטה. כשלמדתי באוניברסיטה היו השותפות שלי לחדר - ארבע בחורות רזות שכולן היו חברות שלי - שואלות בלי הפסקה, 'אני נראית שמנה?' ממש כמו הנערה. לפעמים הן הפנו את השאלה אלי ולא שמו לב, או שאולי לא היה להן אכפת, שכשהן שואלות 'אני נראית שמנה?' הן שואלות למעשה, 'אני נראית כמוך?'. הנחת המוצא היתה שאף אחת לא רוצה להיראות כמוני, גם אני לא". (עמ' 148).

תות עובדת במגזין יופי לנשים ומשמשת ככותבת צללים, המספקת מענה לבנות עשרה ולשאלות ולתהיות שלהן על עצמן במדור בשם "קיטי היקרה". תות, שלא מועסקת ממשרדי החברה (כנראה בשל היותה אישה בעלת משקל עודף), מוצאת עצמה עונה על אלפי מיילים שנשלחים אליה כל יום ומדגישים את חוסר הביטחון העצמי, הערעור והצורך להיות מקובלת על ידי החברה של אותן אלפי טינאייג'ריות. המילים שנשפכות לתיבת הדואר של תות כמו מתארות תת-מודע חברתי עצום ופועם, המאיים להתפרץ בכל רגע, שמסמל את הבעייתיות ואת החולי של החברה המערבית בעיסוק האובססיבי במראה. ווקר כותבת בבהירות ובכנות מדהימה, ומצליחה להעביר את המסרים החתרניים והחד-פעמיים שלה בתוך טקסטים שעלולים תחילה לבלבל את הקורא, אך לאחר מכן, עם התבהרותם, מוכיחים את הרעיונות העמוקים השזורים בתוכם. כך מתוארים בליל המילים במכתבים למדור "קיטי היקרה":

"למה כל הדוגמניות בעיתון שלך הן בחורות רזות הן הכי מאושרות אני יישאר כל החיים סתם פרה שמנה ככה הוא אמר לי אחרי השיעור ולמרות זאת הוא מוצא חן בעיני ואני יודעת שזה פסיכי כי הוא כזה מגעיל אלי אבל אני וחברה שלי רוצות להיפטר מהנקודות האדומות הדוחות שיש לנו על הידיים אז את יכולה לעזור לי בבקשה כי הרגליים שלי נראות שמנות בבגד ים אז אולי כדאי שאני יפרוש מהנבחרת שחייה כי מה אני יעשה אם אף אחד לא יזמין אותי לנשף רק הבן דוד שלי הזמין אותי ללכת איתו אבל זה לא גילוי עריות כי לא כולם אוהבים בנות ג'ינג'יות שם למטה אבל זה נורא סקסי המורה להיסטוריה אמר לי כשלבשתי את החולצה הסגולה הצמודה אז הוא סוטה ועכשיו אני מפחדת שאני ישמין בחופש כי מה אני יעשה אם לא יהיה לי כסף לניתוח אף בחור לא יתחיל איתי עם כזה אף זה ברור". (עמ' 24-25)

היא מבצעת הפרדה בין שתי הדמויות המניעות את חייה: תות ואלישה. תות היא אותה אישה שמנה, דחויה ונכשלת שמוכנה לעשות הכל, כולל לפגוע בעצמה, על מנת להפוך לאלישה הרזה, ולמעשה מרגישה שהחיים שלה בתור אישה שמנה הם לא החיים שלה, שהיא חיה בהמתנה. היא סובלת מדיכאון ומטופלת בכדורים נגד דיכאון מאז ימיה באוניברסיטה, ולא מכירה את החיים ללא התחבאות, ללא דיאטות וללא שנאה עצמית.

אך אז אישה שמתחילה לעקוב אחריה משנה הכל. היא מביאה לה את "הרפתקאות בדיאטלנד" - ספר שנכתב על ידי בתה של כוהנת דיאטות מהוללת וחושף את הנרטיבים האכזריים והנוראיים שמזינים את תעשיית הדיאטות. דיבור מכוון על אכילה כמעשה רע, התייחסות לדיאטה כאל דת, אל אכילה כחטא. במובן זה, ווקר מציבה מראה המשקפת את היחס של החברה המערבית לרזון ולדיאטות כתפיסות דתיות. 

במקביל, ארגון טרור עלום בשם "ג'ניפר" מתחיל לנקוט בפעולות ואמצעים אלימים כנגד אנסים: גופות מתעופפות מגשרים, חיסולים ממוקדים יוצאים לפועל, וכמוהם גם איומים על גברים בעלי כוח המואשמים במעשי אונס ופדופיליה. העולם מתחיל לרעוד אל נוכח ג'ניפר. אך מי היא אותה ג'ניפר? ומה עומד ביסודות אותו ארגון? בנקודה זו עלילת הספר עוברת טוויסט רציני ואנו מתרחקים מסיפורה של תות ועוברים אל פנטזיית נקם וריקליימינג על גופן של נשים.

יש משהו מאד חד-פעמי בלקרוא פנטזיית נקם של נשים בחברה גברית ו-ווקר אף מודה כי כשכתבה את הספר היא שאבה השראה מהיצירה "מועדון קרב". אין לי ספק שאולי לא כולם יתחברו לנרטיב מסוג זה, אבל דווקא היציאה לאור שלו כעת, נוכח חשיפת פרשויות אונס מרובות בארץ ובעולם, היא אחד המומנטים המדויקים. "דיאטלנד" מצליח לעלות לדיון את היחס לנשים ולמיניות, אך בעיקר את היחס של החברה לנשים שלא עונות לתבנית ולתכתיבים החברתיים - לנשים שמנות. הספר חושף את המוסר הכפול שיש מול נשים, את הדרישות הבלתי אפשרויות של תדמית היופי המערבי ואת המחירים הקשים שנשים נאלצות לשלם. ווקר מפנה מקום ודורשת עבור תות ועבור הנשים באשר הן צדק - והיא אכן מצליחה להשיג אותו בספרה.

דיאטלנד, סארי ווקר, תרגום מאנגלית: טל ארצי. הוצאה לאור: מטר, 350 עמ'.

Selfie in Santa Fe to show off my new glasses!

A post shared by Sarai Walker (@saraiwalkerauthor) on

mako תרבות בפייסבוק