"חקור היטב את מדע האמנות. חקור את אמנות המדע - כך תגיע להבנה מלאה", את הדברים האלה אמר לפני מאות שנים אחד מגדולי המדענים והאמנים פורצי הדרך שידעה האנושות – לאונרדו דה וינצ'י. בחזונו הוא שירטט חברת מופת - תאוות ידע, המשלבת בין עולמות התוכן, מדע ואמנות, שהיו יקרים ושווי ערך עבורו. בחלוף השנים, שינו המדע והאמנות את פניהם עד בלי היכר, כשחלק מהשינוי זקוף לזכותו של דה וינצ'י עצמו, אולם נדמה כי למרות הכל חסרות לעיתים קרובות הדוגמאות לשילוב יוצא הדופן, שבין שני עולמות הפלא הללו.

בית הספר בסיס (צילום: יונתן בלום)
עלי רונן, מנכ"לית בית ספר בסיס לאמנות | צילום: יונתן בלום

"הקשר ההדוק בין אמנות למדע תפס מקום משמעותי בעבודתו של דה וינצ'י, והוא היה אמן בעצם שילובם. אמנים מחפשים כל העת נתיבים נוספים - הגדרות חדשות, ובוחרים במודע או שלא באמצעיים הטכנולוגיים", מסבירה מנכ"לית בית ספר בסיס לאמנות ותרבות, עלי רונן, שהמוסד שבראשו היא עומדת פרש תחת חסותו את פרויקט הגיקון ארט. הפרויקט מאפשר לראשונה בישראל לשלב בין אמנים לגיקים בעלי הכשרה טכנולוגית. "בסופו של דבר מדובר באנשים שליבת עבודתם משותפת - יצירתיות".

"המטרה שלנו היא לעוף הכי רחוק שאפשר"

פרויקט בסיס גיקון ארט שיחול בסוף חודש פברואר יפגיש את הסטודנטים והאמנים מבית ספר בסיס לאמנות עם צוותים טכנולוגיים של מיזם הגיקון הישראלי המושתת על מתנדבים מכל קשת ההייטק והמדע. במסגרת שיתוף הפעולה המיוחד, יצרו הקבוצות ביומיים אינטנסיביים של עבודה מסביב לשעון מייצגים חדשניים וייחודיים שמאחוריהם עומד רעיון מרהיב ומשעשע. "המטרה שלנו היא לעוף הכי רחוק שאפשר - לקחת את שיא הקדמה הטכנולוגית וליישם אותה לצרכי הנאה, כיף וחשיבה מחוץ לקופסה", מספר שחר זריהן, אחד ממארגני בסיס גיקון ארט. "מהבחינה הזאת מפגש בין אמנים לגיקים הוא המפגש הכי מעניין ומפרה שיכול להיות", הוא מוסיף.

בית הספר בסיס (צילום: יונתן בלום)
אייל הרשקו ושחר זריהן. מציגים את הפרויקט | צילום: יונתן בלום

"קשה לי להעביר במילים את ההרגשה של כניסה לאולם ענק שבו 200 אנשים, מנותקים מכל מה שקורה בחוץ, שמוצאים את עצמם פתאום קודחים מסמר בשתיים בלילה, עם חצי כוס בירה ביד", הוא מחייך. "מהאנרגיה ששוררת מסביב, מהאלתור ומהמפגש הארעי נולדו כבר חברות שעשו אקזיט של מיליוני דולרים", הוא מבהיר בהתייחסו למפגשים קודמים של המיזם.      

בסיומו של סוף השבוע שיוקדש כולו לבניית המייצגים של בסיס גיקון ארט יפתח המתחם לקהל הרחב שיזכה להתרשם מפירות שיתוף הפעולה. "בין הדברים שהוצגו על ידינו כבר בעבר ניתן למנות מכונה שחותכת פיתה לרבעים ומגישה אותה חמה ומרוחה בחומוס או סירה לוכדת פוקימונים, המחוברת למכשיר הסמארטפון. הסירה הזאת כבשה את לב הקהל בעיצומו של טירוף הפוקימונים בקיץ שעבר".

יריית הפתיחה במקום האידיאלי למפגש

בבית הספר בסיס לאמנות, נרשמה השבוע התרגשות כאשר הוצג בפני תלמידי בית הספר הפרויקט החלוצי. הפרויקט הוצג על ידי מארגני המיזם, אייל הרשקו ושחר זריהן. מבנהו החדש של בית הספר, שעוצב באופן ייחודי ומותאם לצרכי תלמידיו והונגש להוראה של האמנות הפלסטית, נדמה כמקום האידאלי למפגש המפרה ומשכר החושים שמנסים יוצריו להשיג.

"בית ספר בסיס מלמד אמנות ומכשיר את הלומדים בו כך שיוכלו להיות אמנים עצמאיים ופעילים מיד עם סיום לימודיהם", מבהירה מנכ"לית המוסד, עלי רונן. "לרשותו של כל תלמיד סטודיו אישי, והנחייה צמודה מאחד המורים. לוח השנה של בית הספר שונה גם הוא ממה שמקובל באקדמיה - הלימודים קשים והישגיים מאוד על אף שהתלמידים לא נדרשים כלל למבחנים וציונים".

גם תלמידי בסיס לאמנות, שחלקם למדו כבר במוסדות לימוד אחרים, שמחים מאוד על החופש היצירתי שניתן להם מתוך אג'נדה סדורה. "אני ממש זוכרת את ההתרגשות שאחזה בי שהגעתי לראשונה לבסיס לאמנות", נזכרת מאיה שוהם, תלמידת שנה ב', בת 24. "זה היה אפילו בעוצמות גדולות יותר ממה שקיוויתי. אני חושבת שזה אחד המקומות הכי חדשניים שנושאים בשורה של אלטרנטיבה שמתמקדת בימינו", היא מבהירה ומדגישה, "מתרחשת כאן למידה עמוקה, למידה טהורה לשם הלמידה ולא לשם התואר או הטייטל".

בית הספר בסיס (צילום: יונתן בלום)
בית הספר בסיס לאמנות. מתחילים לחשוב על רעיונות | צילום: יונתן בלום

הפרויקט של בסיס גיקון ארט, לדעתה, יהווה שיא בהתממשות החזון של בית הספר ויקנה ללוקחים בו חלק הזדמנות משמעותית ליישם את הידע שלהם בעולם האמיתי. "אני מבטיחה שאהיה עסוקה מאוד בלחשוב על רעיון מגניב שממנו נבנה מיצג בלתי רגיל". 

>> להרשמה לבסיס גיקון ארט
>> לפרטים נוספים על בית הספר בסיס