"סלמאן רושדי נותק ממכונת ההנשמה, נושם בכוחות עצמו, מדבר ומתבדח" - כך עדכן אמש (שבת) הסופר הבריטי-אמריקאי עטיש טאסיר. הסוכן של רושדי, אנדרו וויילי, אישר את הפרטים. העדכון על שיפור במצבו של רושדי הגיע יום וחצי לאחר שנדקר באירוע ספרותי במערב מדינת ניו יורק, כשבתחילה דווח כי הוא עלול לאבד את עינו וכי הכבד שלו נפגע קשות.

הדוקר, צעיר מניו ג'רזי בשם האדי מטר, נולד יותר מעשור אחרי שאנשי דת איראניים הציעו פרס למי שייטול את חייו של הסופר הבריטי, אך סקירה של החשבונות שלו ברשתות החברתיות מצביעה על כך שהוא הביע תמיכה במשמרות המהפכה של איראן ובקיצוניות השיעית. במהלך סוף השבוע הוא הובא להארכת מעצר והואשם בניסיון רצח. 

התקיפה של רושדי - שהתרחשה באירוע שבו הוא אמור היה לדבר על ארצות הברית כמקום מקלט לסופרים גולים שנמצאים בסכנה בארצותיהם - הגיעה בזמן שבו רושדי עצמו, וככל הנראה גם סובביו, האמינו שהסכנה לחייו כבר אינה ממשית. רק לפני כשבועיים, הוא אמר למגזין הגרמני Stern, כי הוא מרגיש בטוח, וכי העובדה שפסק ההלכה נגדו יצא בתקופה שלפני הרשתות החברתיות כנראה הצילה אותו. "פתווה היא עניין רציני", אמר, "למזלי לא היה אז אינטרנט ולא היו רשתות חברתיות, האיראנים היו צריכים לשלוח את הפתווה למסגדים בפקס. זה היה עידן אחר. כרגע החיים שלי נורמליים שוב".

סלמאן רושדי ואשתו לשעבר פדמה לקשמי, 2006 (צילום: Robin Platzer/FilmMagic, Getty Images)
סלמאן רושדי ואשתו לשעבר פדמה לקשמי, 2006. היה נשוי ארבע פעמים | צילום: Robin Platzer/FilmMagic, Getty Images

רושדי נרדף על ידי מוסלמים קיצונים מאז יציאת ספרו "פסוקי השטן" ב-1988, בעקבות טענה שעלילת הספר, וגם אחת הדמויות בו, מעליבות את הנביא מוחמד. זמן קצר אחרי שהספר יצא לאור, השלטון האיראני הוציא פסק הלכה (פתווה) הקורא להרוג את רושדי והציע פרס של מיליוני דולרים למי שיצליח במשימה. המשטר התנער בהמשך מהפתווה, אך ארגון איסלאמי פרטי הגדיל את הפרס, ורושדי המשיך לחיות תחת אבטחה כבדה, גם כאשר קיבל מעמד של סופר-סלב ונהג להגיע לאירועים נוצצים (רושדי היה נשוי ארבע פעמים, בין השאר לדוגמנית ומגישת "טופ שף" האמריקאית פדמה לקשמי).  

ירי באוסלו, הרוגים בשריפה בטורקיה: נפגעי הפתווה 

בעוד שרושדי לא נפגע פיזית עד כה, היו אחרים ששילמו בחייהם על חלקם בהפצת הספר "פסוקי השטן" בעולם. הידוע שבהם הוא היטושי איגראשי, המתרגם ליפנית של רושדי, שנרצח במשרדו באוניברסיטת צוקובה ב-1991. ואיגראשי לא היה המתרגם היחיד שסומן כמטרה: כמה ימים לפני הרצח ביפן פרץ גבר חמוש בסכין לדירתו במילאנו של אטורה קפריולו, שתרגם את "פסוקי השטן" לאיטלקית. התוקף ניסה לגרום לקפריולו בן ה-61 לגלות לו היכן רושדי נמצא, וקפריולו נפצע באורח קשה מדקירות בצוואר, בחזה ובידיים, אך שרד. חקירת המשטרה האיטלקית הסתיימה אז ללא מסקנה ברורה שהאירוע קשור לאיומים על רושדי, אולם ההערכה שהתקיפה קשורה לפתווה עדיין רווחת.

ב-1993, מתרגם נוסף, הסופר הטורקי עזיז נסין שפרסם חלקים מהספר "פסוקי השטן" בטורקית בעיתון מקומי, ניצל מהצתה שהתרחשה במלון במזרח טורקיה בזמן ששהה במקום בכנס של אינטלקטואלים חילונים. אף על פי שהקבוצה החמושה שהציתה את האש לא הצליחה להרוג את נסין - 37 בני אדם אחרים נספו בשריפה במלון, רובם באי הכנס. עשרות גברים הורשעו במעורבות בשריפה ונידונו למוות בבית משפט בטורקיה.  

באותה השנה פגעו שלוש יריות במוציא לאור הנורבגי של "פסוקי השטן" בביתו באוסלו. המו"ל, וויליאם ניגרד, התאושש מהפציעה לאחר חודשים של אשפוז והדפיס מהדורה נוספת של הספר על מנת להבהיר שהאלימות לא תעצור אותו. משטרת נורבגיה התמקדה אז - למורת רוחו של הציבור - במניעים אישיים לתקיפה, ולא מסרה פרטים על החשודים שנתפסו. חקירת האירוע התחדשה בשנות ה-2000 בעקבות סרט דוקומנטרי שביקר את החקירה, וב-2018 הוגשו כתבי אישום נגד התוקפים: גבר איראני וגבר שהיה תושב נורבגיה בעבר והיו לו קשרים ללבנון.