תערוכת צלמי עיתונות
צילום של גלעד קוולרצ'יק

התערוכה השנתית של צילומי העיתונות "עדות מקומית", ולצידה התערוכה העולמית world press photo, היא אירוע משמעותי בעולם של מדיה נעלמת. העיתונות המודפסת, "הפרינט" בלשון אנשי המקצוע, מחשבת את קיצה לאחור ויחד עימה בא הקץ גם על עידן "הרגע המכריע". צילומי סטילס מקצועיים, תיעודיים, שהתקבעו בתודעת הקהל כתמונות איקוניות המייצגות אירועים, זמנים, מצבים ותופעות, הולכים ומפנים את מקומם לשטף בלתי ממוין של תמונות הגודשות את התודעה מכל עבר.

כל מכשיר סלולרי שלוף, כל מצלמת בקרה ברחוב וכל סרטון יוטיוב ערוך, מקצועני ומשובח, בוסרי וכשרוני או חובבני וירוד ממש - כולם נכנסים למכבש התרבות החזותית האכזרית, עם ערוצי המידע האלקטרוניים והדיגיטליים שהפכו למפלצת שאינה יודעת שובעה.

גם הקהל, שבעבר היה מורכב ממגזרים מגזרים - תרבותיים, לאומיים, גאוגרפיים - הפך למקשה אחת של המון גלובלי החשוף לכול. הכול זורם, מובן או לא מובן, נתון בהקשר או תלוש לחלוטין. הכול ויראלי, וירטואלי, מדבק, מודבק, ערוך ומניפולטיבי או רגעי אמת שבהם "לא נגענו" הוא הציון לשבח האותנטיות.

תערוכת צלמי עיתונות
צילום של אביר סולטן, EPA

על רקע כל אלה, התערוכה העולמית, שמציגה את הצילום העיתונאי המקצועי כמדיום מכונן, כסמן איכות וכסוגה מבודלת מהשטף הכללי, מקבלת משנה תוקף וחשיבות. התערוכה העולמית מתקיימת בארץ זו השנה התשיעית, פרי יוזמתה של דנה וולפיילר-ללקין. את התערוכה, המוצגת במוזיאון ארץ-ישראל ברמת אביב, אצרה השנה מורן שוב.

היא מסננת עבורנו רגעים משמעותיים (אולי לא את כולם, אבל הרי באמת, אי אפשר להכיל ה-כ-ו-ל), מעניקה מבט נוסף לרגעים אנושיים ולנופים קרובים ורחוקים. מתעדת תרבות וחוסר תרבות, מלחמה ואהבה. נותנת עוד מעט אוויר לנשימה לפרינט הגווע, למסורת העריכה, ההיררכיה האיכותית וסינון המידע בידיהם של אנשי מקצוע.

התערוכה מוצגת עד ה-19 בינואר. מחר (ה', 3.1) יתקיים שיח גלריה וסיור בתערוכה עם האוצרת בשעה 18:00. בשעה 20:00 ייערך מפגש עם צלמים המספרים על עבודתם.

 מוזיאון ארץ ישראל, תל-אביב, רח' חיים לבנון 2, רמת-אביב. א'-ד' 10:00-16:00, ה' 10:00-22:00, ו' 10:00-14:00, שבת 10:00-22:00. 42 שקל