בשבועות האחרונים החליט מפעל הפיס לחדול מלהעניק פרס כספי לסרטים הזוכים בפסטיבל דוקאביב, זאת בגלל המחאה שהתעוררה בעקבות מתן הפרס לסרט שזכה השנה, "לאה צמל, עורכת דין". סרט העוסק בעורכת דין שהקדישה את חייה להגנה על פלסטינים, חלקם גם הואשמו בפעולות טרור, מול הממסד המשפטי בישראל.

בעקבות הודעת מפעל הפיס, 30 סופרים המועמדים לקבלת פרס ספיר הודיעו היום שאם יזכו, יעבירו חלק מכספי המענק לפסטיבל דוקאביב. במכתב רשמי, כתבו הסופרים כי הם מבקשים להביע מחאה על הניסיון לפגוע בפסטיבל וביוצרי הסרט, וטוענים שכספי מפעל הפיס אינם שייכים לבני אדם פרטיים עם עמדות פוליטיות כאלו או אחרות, אלא לכלל ציבור היוצרים. פרס ספיר מחולק מאז שנת 2000, ומזכה כיום את הסופר שזוכה בו במענק כספי של 150,000 שקלים.

"במשך שנים עשה מפעל הפיס רבות לקידום התרבות בישראל, וללא פניות", נאמר במכתב הסופרים. "כיוון שהחלטתו לבטל את המענק התקבלה מטעמים פוליטיים פסולים, החלטנו להתערב על פי צו מצפוננו ולפעול כך שכספי מפעל הפיס יועברו גם יועברו, בניגוד להחלטתו, למימון המענק. עם זאת, אנו עדיין מקווים שמפעל הפיס יחזור בו משלילת המענק. כמו כן, אם מפעל הפיס יבטל את המענק באופן רטרואקטיבי ליוצרי 'לאה צמל, עורכת דין', נשקול צעדים נוספים".

סופרים רבים חתמו על המכתב ביניהם: אשכול נבו, דרור משעני, מתן חרמוני, נגה אלבלך, נעה ידלין, יערה שחורי ורועי חסן. כזכור, החלטת מפעל הפיס להפסיק את מימון הפרס מגיעה אחרי מחאת המשפחות השכולות כנגד הסרט. נציגי המשפחות השכולות בפורום "בוחרים בחיים", מחו בחודש שעבר מול בית מפעל הפיס בתל אביב ויצאו בדרישה לבטל לאלתר את הענקת הפרס הכספי ליוצרי הסרט, שכן לטענתם הוא מבזה את זכר הנרצחים. נציגי המשפחות השכולות חילקו פלאיירים לעוברים ושבים עליהם נכתב: "אראלה לא צלצלה אליי - ללאה צמל כן", "מפעל הפיס - פרס לטרור" ועוד. כדי להמחיש את מחאתם על ביזוי דם יקריהם, הם שפכו דליים עם צבע אדום בכניסה.