גבולות האמנות המודרנית נמתחים מדי יום, מאז שמרסל דושאן הציב משתנה במוזיאון והתייחס אליה כאל יצירת אמנות. השבוע הם נמתחו עוד קצת - ומספר אנשים כעסו על כך יותר מאשר התרשמו. מוזיאון קונסטן לאמנות מודרנית באלבורג שבדנמרק הזמין מהאמן ינס האנינג יצירה, עליה שילם לו 84 אלף דולר, רק כדי לגלות במעמד המשלוח שהאנינג העביר להם שני קנבסים לבנים וריקים. ל"יצירה" האנינג קראו "קח את הכסף וברח" , כפי שהוא עשה בדיוק.

האנינג מתמקד ביצירותיו בחוסר-שוויון ובכוח, והתבקש לשחזר שתי יצירות עבר שלו: באחת הציג רישומי בנק שמייצגים את הכנסתו של האזרח הדני הממוצע, ובשנייה עשה זאת באמצעות שטרות של יורו כדי לייצג את הכנסתו של האוסטרי הממוצע. המוזיאון התכוון להציג את שחזורי היצירות האלו במסגרת תערוכה בשם "Work It Out", שמתארת את מקומו של האמן בשוק העבודה.

"יומיים לפני שנפתחה התערוכה, האנינג שלח לנו מייל ובו אמר שהוא שלח לנו עבודה חדשה", אמר לעיתון הגרדיאן לאסה אנדרסון, מנהל המוזיאון. "אנחנו לא מוזיאון עשיר, ועלינו לשקול בזהירות איך אנחנו מוציאים את כספנו. אנחנו לא מבזבזים יותר כסף משאנחנו יכולים להרשות לעצמנו". 

קנבס ריק, דנמרק 2021 (צילום: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/AFP, Getty Images)
"עלינו לשקול בזהירות איך אנחנו מוציאים את כספנו". היצירה "קח את הכסף וברח" | צילום: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/AFP, Getty Images

"יצירת האמנות היא העובדה שלקחתי להם את הכסף, אמר האנינג לתכנית הרדיו "P1 Morgan". "זו אינה גניבה, זוהי הפרת חוזה, והפרת החוזה היא חלק מהעבודה". האנינג מספר שהגה את הרעיון במחאה על היחס העלוב שזכה לו בעקבות היכללותו בתערוכה, שדרשה ממנו, לכאורה, לשלם 4,000 דולרים כדי לדמיין מחדש את שתי יצירותיו הקודמות. בהצהרה לתקשורת ששחרר, האנינג כתב כי "'קח את הכסף וברח' שואל מה הם זכויותיהם של אמנים ומה הם תנאי העבודה שלהם, במטרה לבסס נורמות הוגנות כחלק מתעשיית האמנות". 

לפי האנינג, יצירתו אינה רלוונטית רק לאלו שנמצאים בעולם האמנות. "אני מעודד אנשים אחרים שנמצאים בתנאי עבודה אומללים כמו שלי לעשות את אותו הדבר", הסביר. "אם הם נמצאים באיזו עבודה מחורבנת, לא מקבלים כסף ומתבקשים לשלם כדי ללכת לעבודה, קחו את הכסף ועופו". על כך, אמר אנדרסון: "ינס ידוע בשל אמנותו הקונספטואלית והאקטיביסטית, ובשל המגע ההומוריסטי שלה. וזה מה שהוא נתן לנו - אבל הוא גם נתן לנו שיחת השכמה, משום שעכשיו כולם תוהים: 'לאן נעלם הכסף?'". אנדרסון אמר שלפי החוזה שהאנינג חתם עם המוזיאון, על האמן להחזיר את הכסף עד ינואר. "אני מאמין שיעשה זאת. הוא אמן מכובד. אבל אם לא יחזיר את הכסף, ניאלץ להגיש נגדו תלונה".