פרס רפפורט לאמנות מוענק מדי שנה לשני אמנים, אמן בכיר ואמן צעיר ומבטיח, המתגוררים ופועלים בישראל. מדובר באחד מפרסי האמנות הנחשבים בישראל, ובעבר זכו בו שמות גדולים כמו נורית דוד, דוד ריב ויאיר גרבוז; השנה, זכו בפרס היוקרתי האמניות חנאן אבו-חוסיין ומריה סאלח מחאמיד, כאשר שווי הפרסים לאמניות הזוכות הוא על סך 140,000 דולר.

חנאן אבו-חוסיין היא זוכת פרס רפפורט השנתי לאמנית בכירה. היא נולדה ב-1972 באום אל-פחם, וכיום היא חיה ויוצרת בירושלים. אבו-חוסיין השלימה תואר ראשון באמנות בבצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב, ותואר שני בתולדות האמנות באוניברסיטה העברית, ירושלים. יצירתה זכתה להכרה בדמות פרסים רבים, והיא הציגה תערוכות יחיד והשתתפה בתערוכות קבוצתיות בארץ ובעולם. אבו-חוסיין אף עוסקת בחינוך - היא מרצה במכללת שנקר ובסמינר הקיבוצים, ומובילה פרויקטים אמנותיים שעיקרם שיתוף פעולה ערבי-יהודי במזרח ירושלים.

עבודה של חנאן אבו-חוסיין (צילום: אירה פרוחורובה, יחסי ציבור)
עבודה של חנאן אבו-חוסיין | צילום: אירה פרוחורובה, יחסי ציבור

בנימוקי השופטות לזכייתה של אבו-חוסיין נכתב: "ההתמודדות עם החזיתות השונות בחייה, ביצירתה ובעבודתה החינוכית, באה לידי ביטוי באמנותה ובמאבקה לשינוי של תבניות-עומק חברתיות ומגדריות". על יצירותיה נכתב כי "גוף העבודות שלה עומד בסימן הריבוי. לעומת אתוס הצמצום המודרניסטי שרווח באמנות המקומית, עבודתה מציבה גודש, עודפוּת וחזרה, שבאמצעותם היא מנסחת עמדה אמנותית ותרבותית מובהקת". במיצביה רחבי היריעה עושה אבו-חוסיין שימוש במגוון רב של חומרים ובמדיומים שונים – החל מפיסול וציור ועד לווידאו וסאונד; לפי השופטות, "החופש התחבירי מהותי ליצירתה הדיאלוגית, המעלה שאלות בוערות הנוגעות לכל מי שזהותו הרב-ממדית נתונה לכפייה וצמצום".

מריה סאלח מחאמיד היא זוכת פרס רפפורט השנתי לאמנית מבטיחה. היא נולדה ב-1990 באום אל-פחם, וכיום היא חיה ויוצרת בעין-מאהל. סאלח מחאמיד היא בוגרת מכללת אורנים לחינוך והוראה, והיא הציגה תערוכות יחיד במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, בבית האמנים ירושלים, בגלריה מאיה ובגלריה לאמנות אום אל-פחם. על עבודתה זכתה בשנים האחרונות במספר פרסים.

עבודה של מריה סאלח מחאמיד (צילום: לנה גומון, יחסי ציבור)
עבודה של מריה סאלח מחאמיד | צילום: לנה גומון, יחסי ציבור

סאלח מחאמיד מציירת על פי רוב בגירי פחם, הד לעיר הולדתה אום אל-פחם (אֵם הפחם), ומשתמשת בבדים כמצע ליצירותיה. היא מותירה על פני השטח עקבות של פעולת הגוף על הבד, כגון טביעות רגליה וכפות ידיה. השפה האמנותית שלה סמלית, ומורכבת מדפוסים ארכיטיפיים קדומים כגון דמות האם, וסמלים אישיים ותרבותיים כמו סוסים או מצלמות אבטחה. בנימוקי השופטות לזכייתה של מחאמיד נכתב: "סיפורי הבדים הנטווים בעבודתה של סאלח מחאמיד אינם בדיה, הם נטועים בחייה האישיים ובחיי משפחתה, ובמגילות בד ארוכות הנפרשׂות על רצפת הסטודיו. מיצבי הציור שיצרה החל בראשית דרכה האמנותית מרחיבים את הגבולות של פורמט הציור, תוחמים מרחב של השתהות, ומאפשרים לצופים להיטמע במראות היברידיים דמויי חלום, המהווים בה-בעת עדות מפוכחת למציאות פוליטית וחברתית שסועה ומורכבת".

הפרס לאמנית בכירה כולל 35,000 דולר שיוענקו לאמנית עצמה, והפרס לאמנית מבטיחה עומד על 15,000 דולר שיוענקו לזוכה. שתי האמניות הנבחרות אף יזכו למימון תערוכת יחיד במוזיאון תל אביב לאמנות, המלווה בקטלוג, כאשר סך מימון התערוכות לזוכות השנה יעמוד על 90,000 דולר. בנוסף, כל אמנית זוכה בפרס תתרום את אחת מעבודותיה לאוסף רות וברוך רפפורט לאמנות הישראלית. 

חבר השופטות בוועדת פרס רפפורט לשנת 2023 כולל את טניה כהן-עוזיאלי, מירה לפידות, דלית מתתיהו, עירית רפפורט, רבקה סקר, דרורה דומיני ועדי גולדנר.