אתמול (ד') פתח את שעריו "אנו" - מוזיאון העם היהודי, לאחר עשר שנות תכנון וארבע שנות בנייה. עם 7,000 מטר רבוע, שלוש קומות וארבעה אגפים שונים, זהו למעשה המוזיאון היהודי הגדול והמקיף בעולם.

סיפורו של העם היהודי מקושר באופן אינטואיטיבי לאסונות, אבל המוזיאון החדש מבקש לתקן את הרושם הזה, ולהזכיר שלצד הקשיים אפשר למצוא גם שפע של הישגים, יצירה, גאונות ויזמות. "כל אומה ראויה למקום אשר מספר את סיפורה ומעניק לאנשיה גאווה במי שהם, במורשתם ובשורשיהם", אמרה אירינה נבזלין, יו"ר דירקטוריון המוזיאון ונשיאת קרן נדב. "זוהי זכות גדולה לקחת חלק בטרנספורמציה של המוסד הזה, המהווה כעת את המוזיאון היהודי הגדול ביותר בעולם. המוזיאון ישמש אותנו כמגדלור לזהות ולתרבות היהודית, ולחגיגת ההיסטוריה והעתיד הייחודים שלנו". מיצגי ותערוכות המוזיאון משקפים בין השאר את התבלטות העשייה היהודית, אשר השפיעה בצורה אדירה על האנושות בתחומים רבים - אמנות, משפט, פוליטיקה, אופנה, ספרות, מדעים מדויקים, ערכים ומוסר ועוד.

המוזיאון ממוקם בקמפוס אוניברסיטת תל אביב, ואם זה מצלצל לכם מוכר, אתם צודקים: מדובר למעשה בהשקה מחודשת של מוזיאון בית התפוצות. השם החדש "אנו" נבחר כדי לתת ביטוי למגוון הצבעוני של האמונות והדעות, המגיעות מספקטרום רחב של רקעים ושורשים. חזון המותג הוא להפוך את הזהות היהודית למושא לגאווה ומקור לעוצמה פנימית בקרב כל חלקי העם היהודי ברחבי העולם, ולחזק את תחושת השייכות מתוך עיסוק בזהות יהודית. "מעולם לא היה חשוב יותר להבליט את מה שקושר אותנו יחד כעם: ההיסטוריה שלנו, התרבות, הערכים ותחושת השייכות", אמר דן תדמור, מנכ"ל המוזיאון. "המוזיאון החדש שלנו מייצג את מה שניתן להשיג דרך סבלנות, התמדה ותשוקה". 

הגיטרה של לאונרד כהן, מוזיאון העם היהודי (צילום: שחר וזיו כץ,  יח"צ)
הגיטרה של לאונרד כהן במוזיאון העם היהודי | צילום: שחר וזיו כץ, יח"צ

"אנו" מכיל שלוש קומות, המאורגנות לפי נושאים. הקומה השלישית, המכונה "הפסיפס", עוסקת בימינו אנו, ומציגה את התרומה העצומה של היהודים בתקופה המודרנית לתרבות האנושית. הקומה השנייה, "המסע", מגוללת את סיפורו המתמשך של העם היהודי, מהעת העתיקה ועד ימינו. הקומה הראשונה, "היסודות", עוסקת באדנים הראשיים עליהם מבוססת היהדות - כולל השבת, הברית, לוח השנה העברי, וכמובן התנ"ך. בנוסף, ישנה במוזיאון גלריה של בתי כנסת בשם "הללויה!", ואוסף אמנות בשם "אוסף נבזלין", המתמקד באמנים ממוצא יהודי. 

בין המוצגים במוזיאון ניתן למצוא את הצווארון הרקום מגלימת שופטת בית המשפט העליון האמריקאי רות ביידר גינסבורג; התסריט המקורי של "אודיסאה בחלל" של סטנלי קובריק; והגיטרות של לאונרד כהן וג'ין סימונס. בנוסף, המוזיאון כולל מיצגים אינטראקטיביים, בהם יוכלו המבקרים "לבשל" ולגלות מסורות והמצאות במטבח היהודי עם שפים מפורסמים; ליצור שירים חדשים בעזרת מיקס של קטעים של מוזיקאים יהודים מכל הז‘אנרים; וגם לברר האם הם קשורים משפחתית ליהודים מפורסמים.

אוסף עבודות האמנות של המוזיאון כולל יצירות של דיאן ארבוס, אלפרד שטיגליץ, אנדרה קרטס, כריסטיאן בולטנסקי, דור גז, יוסי ברגר ועוד. מאחורי מיצגי האינטראקטיב, רצועות המוזיקה המקוריות והסרטים עומדים יוצרים ויוצרות מכל קשת התרבות והאמנות בישראל, ביניהם: רן טל, דוד אופק, אבידע לבני, דפנה לוין, אדם סנדרסון, קובי פרג', קרן מור, דינה סנדרסון, יפתח קליין, שאנן סטריט, שי צברי, תומר יוסף, לנה רוונקו, ירמי פינקוס ואסף חנוכה.