האינטרנט הוא מקום מוזר. הוא אמנם הוכיח את עצמו כמקור מידע גדול יותר מכל ספריה בהיסטוריה, ומצד שני, אפשר בקלות להפיץ באמצעותו פייק ניוז ולגרום לנזק משמעותי. עם זאת, לפעמים מיתוסים מופצים ברחבי הרשת בצורה מכוונת ומודעת לעצמה, כבדיחה או כהטרלה – כזו שרבים משתתפים בה. אחרים, לעומת זאת, מתחרפנים ולא מבינים אם מדובר באמת או בשקר. זה בדיוק המקרה של הסרט "גונצ'רוב" שאותו ביים כביכול הבמאי האגדי מרטין סקורסזה; הסרט הפך למדובר ברחבי המרשתת – כשבעצם, הוא מעולם לא היה קיים. אז למה האינטרנט מתאבסס על סרט שהוא לא יותר מאשר המצאה מוחלטת? תכף נסביר, אבל קודם כל נצלול לסיפור של "גונצ'רוב".

"גונצ'רוב", כך לפי האינטרנט, הוא אחד מסרטיו המוקדמים של סקורסזה: הוא יצא ב-1973 וכיכבו בו כמה מהשחקנים הקבועים שמזוהים עם סרטיו של הבמאי – רוברט דה נירו, אל פאצ'ינו והארווי קייטל. לפי האינטרנט, הסרט לא זכה בזמנו למסע יחסי ציבור משמעותי, והגיע לאולמות הקולנוע בלי הרבה רעש מסביבו. יש שטענו שהוא בכלל לא הגיע למסכים. אגב, גולש אחד - בעל שם המשתמש inthefallofasparrow - הסביר שהסרט מבוסס על טרילוגיית ספרים, אבל שלא ברור על איזו.

דה נירו מגלם לכאורה את הדמות הראשית – גונצ'רוב – בעל דיסקוטק לשעבר שמגיע לנאפולי לאחר נפילת ברית המועצות, ושם מצטרף למאפיה. הוא מוצא את עצמו יוצר קשר עם אנדריי "הבנקאי" דדאנו, אותו מגלם קייטל (לכאורה, לכאורה); לפי התקצירים שמסתובבים ברשת, בין השניים יש לא מעט מתח מיני. בינתיים, אשתו של גונצ'רוב, קטיה (סיביל שפרד), לא מרוצה – והיא גם מתמודדת עם מותו של אביה, ומכניסה לחייה אישה מסתורית בשם סופיה. עוד דמויות בולטות בסרט: ולרי מיכאילוב, הדמות של ג'ין הקמן, ומריו אמברוסיני, אותו מגלם אל פצ'ינו. הסרט, כביכול, זכה לשבחים (אם כי בהחלט לא היה שובר קופות), ואף התווסף לקריטריון קולקשן, אוסף הסרטים הגדולים בעולם.

"גונצ'רוב", סרטו הלא-קיים של מרטין סקורסזה (צילום: beelzeebub, tumblr)
הפוסטר המזויף של "גונצ'רוב", מעשה ידיו של משתמש הטאמבלר beelzeebub | צילום: beelzeebub, tumblr

אז למה לא שמעתם על הסרט הזה קודם לכן? ובכן כי, כאמור, הוא לא קיים: מעולם לא יצא סרט של סקורסזה ששמו "גונצ'רוב", ואף סרט בשם זה לא נכנס לשלבי הפקה ובוטל במהלכם. מעולם לא נכתב תסריט או אפילו טריטמנט (פירוט של הסצנות שיופיעו בסרט). בקיצור, הסרט הוא מיתוס אינטרנטי. מדובר בבדיחה פנימית של גולשי טאמבלר שפשוט יצאה מכלל שליטה; רמת ההתלהבות סביב הסרט המדומיין, כמו גם העלילה המושקעת שנכתבה לו, הפוסטרים המזויפים שיצרו עבורו והבלוגים בעניינו, הם שגרמו לאאוטסיידרים לתהות אם מדובר בסרט אמיתי. אז איך הכל התחיל?

לפני כמה שנים, משתמש טאמבלר שיתף תמונה של מגפיים שרכש באינטרנט. הוא הסב את תשומת ליבם של הגולשים האחרים למשהו מוזר: על לשונית המגפיים, הייתה תפורה תווית שעליה פרטים על הסרט "גונצ'רוב" בבימויו של מרטין סקורסזה. "סרט המאפיה הגדול ביותר שנעשה אי פעם", כך נכתב על התווית ההיא, בתרגום חופשי. "מרטין סקורסזה מציג: 'גונצ'רוב'. בהפקת דומניקו פרוקצ'י (מפיק קולנוע אמיתי, שג"מ). סרט של מתאו JWHJ0715 על המאפיה של נאפולי". כפי שכתב הגולש שפרסם את תמונת המגף: "קניתי את המגפיים האלה באינטרנט, ובמקום שם המותג על התווית – כתוב שם השם של מה שנראה כמו סרט לא קיים של מרטין סקורסזה??? מה לעזאזל".

איך התחיל הסיפור של "גונצ'רוב" (צילום: tumblr)
המגף המוזר שהתחיל את הסיפור של "גונצ'רוב" | צילום: tumblr

המיתוס של "גונצ'רוב" התפוצץ ברשת רק ב-2020, כשגולש אחד הגיב על הפוסט ההוא וכתב: "האידיוט הזה לא צפה ב'גונצ'רוב'". כמובן שה"אידיוט" הזה לא צפה – הוא לא יכול היה; התגובה הזו הייתה אמורה להיות מצחיקה. אבל אז, גולש טאמבלר אחר – בעל שם המשתמש beelzeebub - החליט לקחת את כל הסיפור צעד אחד קדימה, ויצר פוסטר מזויף-אך-אמין למדי של "גונצ'רוב". אז, הפך הסרט המומצא לסרט "קיים", אם תרצו. לא רק שיצרו לו פוסטר מזויף, אלא גם שיר נושא ואפילו משחק וידאו.

הקהיליה של טאמבלר החליטה לשחק את המשחק, ומי שלא היה חלק מהבדיחה – או, לצורך העניין, מי שאינו משתמש טאמבלר - לא הבין מה רוצים ממנו. אגב, מדובר בתופעה מוכרת כשמדברים על טאמבלר: רק לאחרונה, כמה ממשתמשי הרשת החברתית העמידו פנים שב"שודדי הקאריביים" הוצגו גירושים של זוג גייז – שאחד מהם הוא ג'ק ספארו – וכולם זרמו עם זה.

בשבוע האחרון, חזר הסרט "גונצ'רוב" להעסיק את הרשת – והפעם, גם מרטין סקורסזה בכבודו ובעצמו התייחס לתופעה. אבל לא נקדים את המאוחר: לפני הבמאי, טאמבלר הצטרפה להטרלה (לא המשתמשים שלה, אלא הרשת החברתית עצמה). בחשבון הרשמי של טאמבלר בטוויטר פורסם לפני כשבוע הציוץ הבא: "'גונצ'רוב' הקדים את זמנו והתרומה שלו לקולנוע לא תסולא בפז. זה נדיר שסרט מספר כל כך הרבה סיפורים מגוונים שעדיין קשורים זה בזה. קשה להאמין שכל כך מעט אנשים צפו בו".

הסרט המומצא זכה להתייחסות גם בכתבות של הניו יורק טיימס ושל הגרדיאן. מגזין פורבס, מצידו, הציע תיאוריה לפיה התווית שעל המגף בכלל אמורה הייתה לכלול התייחסות לסרט אחר: "גומורה" מ-2008, סרטו של הבמאי מתאו גארונה. 

ואז הגיע הרגע. שנים אחרי ש"גונצ'רוב" עלה לראשונה לתודעה הציבורית, פרנצ'סקה סקורסזה - לא אחרת מאשר הבת של הבמאי - התייחסה לתופעה, וגררה איתה גם את אבא שלה. בסרטון טיקטוק שפרסמה ביום שישי האחרון, בת ה-23 סיפרה שהיא שלחה לאביה את הכתבה שפורסמה בניו יורק טיימס, ושאלה אם הוא מעודכן בסנסציה האינטרנטית שהיא "גונצ'רוב". "כן, עשיתי את הסרט הזה לפני שנים", כתב סקורסזה, במופת של הומור בדיוק כמו שהוא יודע.

@francescascorsese #stitch with @nadow3ll #greenscreen #martinscorsese #goncharof ♬ original sound - Francesca