"הכתר": הייצוג הבולט ביותר של המלכה בתרבות הפופולרית

למרות שמשפחת המלוכה הבריטית סיפקה לא מעט נרטיבים עסיסיים בשנים האחרונות (מספיק להזכיר את השם מייגן מרקל), יוצר "הכתר" של נטפליקס פיטר מורגן מעדיף לעסוק בעבר. הוא מתמקד באירועים היסטוריים שהמרחק מהם רב מספיק בשביל לקבל פרספקטיבה מלאה של ההשפעה שלהם על משפחת המלוכה, מוסד המלוכה והאוכלוסיה הבריטית.

אליזבת' של "הכתר" היא ללא ספק הייצוג הבולט ביותר של המלכה בתרבות הפופולרית, ולו רק בזכות ההיקף של הסדרה, שמלווה אותה עוד מצעירותה. קלייר פוי ואוליביה קולמן מגלמות את המלכה בנקודות זמן שונות (בעונה החמישית של הסדרה, תגלם אותה אימלדה סטונטון ("אחוזת דאונטון"), כשהפונקציה העלילתית של אליזבת' בסדרה ברורה - בעוד כל שאר בני המשפחה מורדים בכתר בשלב כזה או אחר, היא זו שמייצגת את השליחות הלאומית, הדתית וההיסטורית בנשיאה של הכתר, ומזכירה להם כל הזמן בתקיפות ובאצילות שלא מדובר באחריות שאפשר פשוט להתנער ממנה.

בעוד "הכתר" לא מחויבת לאמת מוחלטת, והדיאלוגים בה בעיקרם פיקטיביים, היא כן מנסה לדייק בתיאור האירועים ההיסטוריים. אחד הפרקים הזכורים ביותר בהקשר הזה הוא הפרק שמתאר את התמודדותה של אליזבת' עם אסון אברפן - מפולת הפחם הטראגית שהתרחשה בוויילס בשנת 1966 - שגבה מחיר כבד ביותר: 116 ילדים ו-28 מבוגרים איבדו את חייהם. כשהמלכה הגיעה לבקר את משפחות הקורבנות, ההלם הכביד עליה והיא לא הצליחה להביע מספיק אמפתיה. הרגע הזה, שאליזבת' עצמה אמרה שהוא היחיד בקריירה המלכותית שלה שהיא מתחרטת עליו, השפיע על האופן בו היא התנהלה כמלכה מאותו רגע ואילך. אז סדרה דוקומנטרית היא לא - אבל "הכתר" בהחלט יכולה לספק הצצה חלקית לאמת של בית המלוכה ולאישיות המורכבת והמרתקת של אליזבת' השנייה.

הכתר, עונה 3 (צילום: יח"צ באדיבות Netflix)
אוליביה קולמן בתור המלכה אליזבת' השנייה ב"הכתר" | צילום: יח"צ באדיבות Netflix

"המלכה": הלן מירן מגלמת את אליזבת' השנייה בהופעה מורכבת ומטלטלת

הסרט עטור השבחים בכיכובה של הלן מירן זיכה אותה בפרס האוסקר לשחקנית הטובה ביותר בשנת 2006, ועוקב אחר השתלשלות האירועים בימים לאחר מותה של הנסיכה דיאנה. הסרט נכנס לקרביים של ההתמודדות הרגשית והמקצועית של המלכה עם המוות, לצד חילוקי הדעות שלה עם טוני בלייר בשאלה האם מדובר בטרגדיה אישית ופרטית של המשפחה, או באירוע בעל משמעות לאומית שיש להגיב עליו. ממש כמו "הכתר", גם כאן התסריט של פיטר מורגן לא מחויב למציאות, ורוקם בדיה סבירה מסביב לאירועים היסטוריים אמיתיים. המלכה אליזבת' של הלן מירן היא אולי לא בהכרח ייצוג אמין ומדויק של המלכה, אבל שמור לו מקום משמעותי בפנתיאון הדמויות האייקוניות על המסך, בזכות הופעה מורכבת ומטלטלת של השחקנית.

הלן מירן, מתוך הסרט "המלכה" (צילום: Pathé Distribution, צילום מסך)
הלן מירן בתור המלכה אליזבת' השנייה בסרט "המלכה" | צילום: Pathé Distribution, צילום מסך

"ג'ורג' הצעיר": פארודיה שמציגה גרסה חצופה ומצחיקה של המלכה

אי אפשר שלא להתייחס לגרסת האנימציה הסאטירית של המלכה ב"ג'ורג' הצעיר" - סדרה של HBO Max באווירת "איש משפחה" שעוקבת אחר מעלליו של הנסיך ג'ורג' הצעיר, ומציגה את שאר בני משפחת המלוכה כקריקטורות - על כל המשתמע מכך. בואו נגיד שאם למשפחת המלוכה לא היה מעט הומור עצמי, הסדרה הזאת כנראה הייתה נגנזת. אחרי ששידורה של "ג'ורג' הצעיר" נדחתה בכחודשיים בעקבות מותו של הנסיך פיליפ, הסדרה עלתה למסך ביולי 2021 והציגה גרסה חצופה ביותר של המלכה. בגרסת האנימציה, אליזבת' היא קשוחה, נובחת על סובביה ובעיקר על קמילה, ישנה עם אקדח ולא חוששת לנבל את הפה או לסטור לצוות המשרתים. התוצאה היא פארודיה מוחלטת שכנראה רחוקה מהמציאות - אבל בכל זאת מצחיקה.

מתוך "ג'ורג' הצעיר" (צילום: WarnerMedia Direct, צילום מסך)
הגרסה המצוירת והקריקטורית של המלכה אליזבת' השנייה ב"ג'ורג' הצעיר" | צילום: WarnerMedia Direct, צילום מסך

סרט פתיחת המשחקים האולימפיים, עם ג'יימס בונד: אופיום להמונים

בצעד מאוד לא אופייני לה, המלכה הסכימה להופיע בתור עצמה בסרט קצר בבימויו של דני בויל ובכיכובו של דניאל קרייג בתפקיד בונד, עבור פתיחת המשחקים האולימפיים בלונדון ב-2012. הסרט הקצר, "Happy and Glorious" שמו, לא בדיוק מצטיין בגזרת העלילה - בונד מגיע לארמון לקחת את המלכה לאירוע פתיחת המשחקים האולימפיים, וכפילים של השניים צונחים לאירוע מהליקופטר. אבל ההופעה המפתיעה של המלכה עשתה בדיוק את מה שהיא הייתה צריכה לעשות - אופיום להמונים. אפשר לבקר את המונרכיה, אבל קצת קשה לשנוא מלכה זורמת שניחנה בחוש הומור עצמי, בעיקר כשהסרט מספק הצצה נאה לכלבי הקורגי המתוקים שלה. וול פלייד, אליזבת'.

המלכה אליזבת' השנייה מככבת בסרט קצר עם דניאל קרייג (צילום: Olympics, צילום מסך)
המלכה אליזבת' השנייה ודניאל קרייג ב"Happy and Glorious" | צילום: Olympics, צילום מסך

"יציאה מלכותית": רום-קום על ערב פרוע אמיתי של אליזבת' בת ה-19

תוהים איך המלכה הייתה כטינאייג'רית? הקומדיה הרומנטית הקלילה הזאת אמנם כוללת הרבה מאוד דמויות וקווי עלילה פיקטיביים לחלוטין, אבל מבוססת על אירוע אמיתי. ב-1945, כשהמלכה הייתה בת 19 ואחותה מרגרט בת 15, השתיים הצליחו לצאת מהארמון לחגיגות יום הניצחון יחד עם קבוצה גדולה של חברים, וחזרו בשעה אחת בלילה. זה נשמע כמו בילוי די שגרתי, אבל זה לא המצב כשמדובר בטוענות לכתר. אין שום סיבה לחפש דיוק היסטורי בסרט הזה, אבל הוא דרך טראשית במובן הטוב של המילה להעביר את הזמן, ותופס לא רע את ההבדלים האמיתיים בין צמד האחיות - האחת אצילית ואחראית והשנייה שובבה ואמיצה.

מתוך "יציאה מלכותית" (צילום: Lionsgate, צילום מסך)
בל פאולי ושרה גאדון בתור הנסיכה מרגרט והמלכה אליזבת' השנייה ב"יציאה מלכותית" | צילום: Lionsgate, צילום מסך