האם אפשר לביים סרט קולנוע ללא מאור עיניים? הבמאי הבריטי אדם מורס, שסרטו "Lucid" יוקרן במסגרת פסטיבל הקולנוע הבינלאומי באדינבורו, מקווה להוכיח לעולם שכן. מורס בן ה-28 חשף לאחרונה בראיון כי אובחן לפני תשע שנים במצב רפואי נדיר בשם Leber’s Hereditary Optic Neuropathy - נוירופתיה אופטית תורשתית על שם לרבר, שגורמת לשדה הראייה ההיקפי של העין להצטמצם יותר ויותר, וכיום מבחינת החוק הוא נחשב אדם עיוור. מורס, לעומת זאת, לא חשף את מצבו הרפואי בפני כל חברי הקאסט והצוות של הסרט לפני הצילומים, מה שגרם לחלק מהם כמובן להיות מופתעים לחלוטין.

השחקן בילי זיין למשל, שמגלם בסרט שכן תמהוני אשר משכנע נער להשתתף בטכנולוגיית טיפול ניסיונית בשם חלימה צלולה, גילה רק כמה ימים לאחר שהחלו הצילומים. "סיפרתי לו יומיים אחרי שהתחלנו לצלם", אומר מורס, "והוא לא האמין לי, אז הייתי חייב להראות לו תעודה רשמית שמוכיחה שאני עיוור. הוא היה בשוק, אבל היחסים בינינו התחזקו אחרי זה. הוא שאל אותי מה עבר עלי עד כה, והוא החל לרחוש לי יותר כבוד, בתור אמן ובתור גבר".

מורס מספר שכתב את התסריט לסרט באמצעות תוכנת קורא מסך, ושינן בעל פה את מבנה הסטים כדי לא ליפול. במהלך הצילומים הוא השתמש במוניטור צמוד בגודל 60 אינץ' כדי לעקוב אחר ההתרחשויות, וסמך על הצלם שישמש לו כעיניים. "השוטים כולם היו במוח שלי בכל מקרה, ויש לי מספיק יכולת ראייה כדי לראות את העולם, פשוט בדרך שלי. כשהפיד של המצלמה מוקרן במוניטור אז כן, אני צריך להתקרב מאוד כדי לעצב את הפריימים", הוא אומר. עוזרי הצלם שהופקדו על הזזת המוניטור, לטענתו, בטח חשבו שהוא במאי עם אגו נפוח שרוצה לראות את העבודה שלו על מסך ענק.

מורס אף מספר שלא גילה למשקיעים של הסרט על מצבו הרפואי, כדי לא לסכן את הפרויקט כולו, משום שחשש כי ברגע שמישהו מהם יגלה הם יעצרו את הזרמת הכספים. "בכל פעם שהייתי הולך לישיבות הייתי נתקל בדברים, ובכל פעם שמישהו היה מראה משהו בטלפון שלו הייתי חייב להעמיד פנים שאני רואה על מה כולם מסתכלים. המשקיע העיקרי, לטענתו של מורס, למד על העיוורון רק לאחר הקרנת המבחן של הסרט. "סיפרתי לו במהלך ארוחת ערב, והוא עוד היה בהתרגשות מההקרנה ולכן לקח את זה יפה".

למרות כל החרדה, אומר מורס, זה היה שווה את זה. "אם אני יכול לעזור לאחרים למצוא את הביטחון בעצמם ולהאמין בחלומות שלהם, אז הכל אפשרי".