אירופה סערה אתמול בעקבות הנחיתה שנכפתה על טיסת ריינאייר מאתונה לווילנה - נחיתה שנכפתה בנוסף להזנקת מטוס קרב מסוג מיג-29 שילווה את נחיתת מטוס הנוסעים דווקא במינסק. הסיבה להנחתה הייתה, על פניו, חשד לפצצה במטוס, אולם במהרה התגלה כי נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, הוא זה שציווה להנחית את מטוס ריינאייר בצו מיידי, בגלל אחד הנוסעים שבטיסה - העיתונאי והפעיל החברתי רומן פרוסטביץ', ששב מכנס שנערך ביוון אל ביתו בליטא. לוקשנקו, שמושל בבלארוס מאז 1994 ומנהיג בה משטר סמכותני, המקדש את הציות לשלטון ומעניש את מתנגדיו. למעשה, רבים מיריביו הפוליטיים של לוקשנקו, שמכונה "הדיקטטור האחרון באירופה" נעצרו ונאסרו בעקבות מעורבותם במחאה.

אל מול אלה ניצבים פרוסטביץ' וצוות הקולגות האנונימיים ברובם שלו, שמפעילים את אחד מגופי התקשורת העצמאיים והחופשיים ביותר בבלארוס, ושמנסים לנפץ את חומת חוסר-הידע שמקיפה את בלארוס, שכלי התקשורת בה מונחים מפורשות לדווח על הנעשה במדינה באופן לא ביקורתי. הוא החל לטפח את תודעתו עוד בנערותו, וכבר כתלמיד תיכון עזר לארגן הפגנות נגד משטרו של לוקשנקו. הוא עזר בניהולה של קבוצה פופולרית ברשת החברית VK (שנחשבת לפייסבוק של דוברי הרוסית) שפעלה להפלת משטרו של לוקשנקו. למרות שלא היה בעל הכשרה או השכלה אקדמית, הוא הועסק כעיתונאי במספר כלי תקשורת בלארוסיים בהם תחנות רדיו "חופשיות" (כלומר, כאלה שאינן מצייתות לחוקי הצנזוקה הנוקשים במדינה). במשך תקופה קצרה הוא לימד עיתונות באוניברסיטת מינסק, והתפרנס גם מצילום עיתונאי.

רומן פרוטסביץ' (צילום: AP Photo/Sergei Grits)
פרוטסביץ' בהפגנה נגד השלטון הבלארוסי ב-2017 | צילום: AP Photo/Sergei Grits

וכך, בגיל 26 בלבד, פרוסטביץ' נחשב כבר לאחד הקולות הבולטים ביותר בקריאות להדחת לוקשנקו. פרוסטביץ' ייסד את NEXTA - נכטה. "מישהו", בבלארוסית - ערוץ טלגרם פופולרי שבו מתפרסמות ידיעות לא מצונזרות, מועדים לאירועי מחאה נגד השלטון וכן תיעוד של האלימות המשטרתית שפרוסטביץ' ומפגינים נוספים ספגו וסופגים בהפגנות הנ"ל. NEXTA נוסד תחילה כערוץ יוטיוב שנאלץ להיסגר עקב טענות בדבר הפרת זכויות יוצרים. פרוסטביץ' ושותפו, סטיבן סבטלוב, פנו במקום זאת לאפליקציית המסרים טלגרם. טלגרם התגלתה כנוחה ויעילה יותר להפצת מידע (בזכות ההצפנה שמופעלת בה), וכן כפלטפורמה טובה יותר לניהול דיונים ולארגון של אירועי מחאה נגד המשטר הבלארוסי.

לאורך שנות פעילותו, צבר ערוץ הטלגרם כמיליון מנויים - בהם משתתפים פעילים בזירה החברתית והפוליטית בבלארוס וגם אזרחים מהשורה שמודאגים מאמינות המידע שמגיעה אליהם באמצעות כלי התקשורת המסורתיים כמו הטלוויזיה והרדיו. פרוסטביץ' כיהן גם כעורך בפועל של NEXTA, מלאכה ממנה פרש לפני כשנה, ואותה ממלא כיום צוות של מתנדבים, הממוקמים בכל בוורשה שבפולין. NEXTA ממשיך להתנהל גם היום ככלי תקשורת מחתרתי למחצה, המחויב בראש ובראשונה לקהל קוראיו. במקרים מסוימים, תחושת הגרילה וההתנהלות העצמאית של NEXTA הובילו גם לדיווחים שגויים, בהם דיווח על מפגין שנהרג על ידי כוחות הביטחון, לכאורה, במהלך הפגנה.

פרוסטביץ' עצמו פרש מהעבודה ב-NEXTA, ומועסק כיום בגוף תקשורת עצמאי נוסף בשם בלמווה (Belamova), שמופעל גם הוא באמצעות טלגרם, ושנוהל לפני כן על ידי מתנגד נוסף למשטר לוקשנקו - הבלוגר איחר לוסיק, שנעצר בחודש יוני בשנה שעברה על ידי המשטרה, ושמוכר כיום כאחד האסירים הפוליטיים הכלואים בבלארוס. בראיון שנערך בשנה שעברה עם הניו יורק טיימס, הסביר פרוסטביץ' - שנמלט מבלארוס לפני כשנתיים וחי כיום בליטא - את משנתו, ואמר בין השאר "אנחנו עיתונאים, אבל אנחנו חייבים לעשות משהו מעבר", הסביר, "לא נשאר אף אחד. מנהיגי האופוזציה - בכלא".

פרוטסביץ' הוגדר על ידי הקג"ב כטרוריסט, ובין האישומים שעומדים נגדו בבלארוס נמנים ארגון מהומות, "הפצת שנאה חברתית" והתנהגות פרועה ואם יורשע, הוא עלול לרצות עונש מאסר של יותר מ-12 שנים. אולם חזונו של פרוסטביץ' בדבר תקשורת שקופה והוגנת יותר בבלארוס ממשיך, ונוסעים באותה טיסת ריינאייר דיווחו כי ראו את העיתונאי מוסר את הציוד שלו, כולל טלפון ומחשב נייד, לקולגה שטסה עמו. מעשיו של לוקשנקו עוררו עליו את זעמה של הקהילה הבינלאומית, והורדת המטוס מהאוויר גונתה אמש על ידי שר החוץ האמריקני, שר החוץ הבריטי ושורה של בכירים באיחוד האירופי, שבלארוס איננה חברה בו.