הישג לקולנוע הישראלי: סרטו החדש של הבמאי אסף סבן, "המשלחת", התקבל לפסטיבל ברלין ה-73 ויתמודד על פרס "דב הקריסטל". הפסטיבל שיערך בין התאריכים 16-25 בפברואר, נחשב לאחד משלושת הפסטיבלי הקולנוע החשובים בעולם (יחד עם פסטיבל קאן ופסטיבל ונציה).  "המשלחת" הוא הסרט הישראלי היחיד שהתקבל לאחת המסגרות הרשמיות השנה בפסטיבל, ויתמודד במסגרת התחרותית והוותיקה "Generation" המוקדשת לסיפורי התבגרות ובני נוער". בנוסף, בפסטיבל ברלין יוקרן לראשונה הסרט "גולדה" של הבמאי הישראלי גיא נתיב, בכיכובה של הלן מירן.

הסרט, בו מככבים יואב בבלי, נעמי הררי, לב לייב לוין, עזרא דגן, ואלמה דישי, מספר על שלושה תלמידי תיכון, חברי ילדות, שיוצאים עם משלחת בית הספר למסע אל אתרי השואה בפולין. הם נרגשים לקחת חלק בחוויית ההתבגרות האולטימטיבית של הנוער הישראלי. בין מחנות ההשמדה לאתרי הזיכרון, הם עוברים מסע אישי משלהם, מתמודדים עם פחדים וחוגגים את הנעורים, שיבואו פתע אל סופם.

הלן מירן בדמותה של גולדה מאיר (צילום: גספר וולף)
"גולדה" בכיכובה של הלן מירן. יוצג לראשונה בפסטיבל ברלין | צילום: גספר וולף

"'המשלחת' הוא סרט התבגרות על חוויה מוזרה ומיוחדת, שעברתי בעצמי בתור נער, ומשותפת לכל כך הרבה של אנשים שגדלו והתחנכו במדינה הזו" אמר סבן והוסיף: "אני מתרגש ביותר שהמסע לפולין של המשלחת הזו צפוי לצאת לדרך בקרוב ולפגוש את הקהל. העובדה שזה הולך לקרות דווקא בברלין, הופכת את המסע הזה בין העבר להווה למורכב ומרגש במיוחד".

"אנחנו גאים שאחרי עשר שנות עבודה על התסריט וגיוס המימון, ואחרי מהמורות של צילומי סרט בתקופת מגפת הקורונה, הצלחנו להשלים את הסרט המורכב הזה שהוא קופרודוקציה עם פולין וגרמני",  הצהירו מפיקי הסרט אורית זמיר ויואב רועה. "זה סרט מענג אך עם זאת גם מעלה סוגיות הנוגעות למניעים החינוכיים להוצאת משלחות של בני נוער לפולין. זהו סרט רלוונטי דווקא כיוון שבתקופה האחרונה בוטלו המשלחות בגלל מחלוקות פוליטיות עם פולין"

סבן מגיע אל הסרט הזה לאחר הצלחתו של סרט הביכורים שלו, "בית בגליל", סרט עצמאי שצולם בזמן שחיכה לתשובות מקרנות הקולנוע לגבי "המשלחת". הסרט זכה לביקורת נלהבות ולהצלחה בבתי הקולנוע, וכעת יוצא סבן עם מה שאמור היה להיות סרטו הראשון. רועה וזמיר עומדים גם מאחורי הפקת הסרט הדוקומנטרי "שני ילדים ביום", אשר עומד כעת במוקד של מחלוקת קשה בין היוצרים לשר התרבות מיקי זוהר, שמאיים לבטל בדיעבד את תמיכת קרן הקולנוע בסרט בגלל עיסוקו במעצרי קטינים בשטחים. "מגמת ההשתקה וההפחדה יכולה לגלוש לכל סרט שהם יחליטו שלא בא להם טוב. ההחלטה לשלוט על המידע ועל תוכן שמופץ לאזרחים, לקוח מחוברת ההפעלה של איך מקימים דיקטטורה", הסבירו המפיקים.