ישראל נפרדת מענק תרבות: השחקן, הבדרן, הבמאי, התסריטאי, הקולנוען והרב אורי זוהר הלך לעולמו היום (חמישי) בגיל 86. איש התרבות שחזר בתשובה הניח אחריו אישה, אליה שוסטר, ושבעה ילדים. מסע הלוויה של הרב אורי זוהר ייצא היום בשעה 16:00 מביתו ברחוב זיכרון יעקב בירושלים אל בית העלמין בגבעת שאול. כזכור, בשעה זו ייערך גם מצעד הגאווה בעיר.

ראש הממשלה, נפתלי בנט: "ברוך דיין האמת. התעצבתי מאוד לשמוע על פטירתו של הרב אורי זוהר זצ"ל. אורי היה חלק בלתי נפרד מהישראליות על כל גווניה, צבר שורשי וקוצני עם עולם רוח ענק ולב יהודי פועם. גדול במשחק, גדול בתרבות וגדול בתורה. תלמיד חכם שקירב לבבות בדרכי נועם. יהי זכרו ברוך".

נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד גם הוא: "הצטערתי לשמוע על לכתו מעימנו של איש התרבות והתורה, הרב אורי זוהר. יוצר גדול, ממעצבי הקולנוע הישראלי, שהרים תרומה חשובה לנכסיה התרבותיים והרוחניים של מדינת ישראל – תרומה שלא תישכח. יהי זכרו ברוך".

איתמר זוהר, בנו של אורי זוהר: "האדם הזה היה כל עולמי. הוא היה כל מה שיש לי ברוח. זה רק ממנו. הוא אדם שצחק בפנים לכל מה שמכיל חומר. עניין אותו רק דבר אחד. האהבה הגדולה שלי כלפיו, כי הוא מילא את העולם בהבנה וברוח. מילים רק יקלקלו את זה. אני מזועזע ואני עצוב כל כך. זאת אבדה גדולה. החושך כל כך גדול ובלתי נסבל. אני מתגעגע אליו ושבור. הוא היה החיים שלי ואני עצוב על לכתו. קראנו לו 'הרב', וזה היה כינוי הומוריסטי. הוא הכיר את שני העולמות, ואנשים ראו אדם שספוג באמת".

אריה דרעי התבשר על מותו של זוהר בזמן עדותו בוועדה לחקירת האסון במירון. הוא ביקש לעצור לרגע ואמר: "סליחה, אני מקבל כאן הודעות אין-סופיות. נפטר ידידי הטוב אורי זוהר".

שחקן, במאי וזמר

זוהר נולד בשם אורי ז'אדק בנובמבר 1935 בתל אביב. הוא שירת בלהקת הנח"ל, ואחרי שחרורו היה ממקימי להקת "בצל ירוק". בשנים אלה שיחק זוהר בתיאטרון והיה לבדרן מבוקש שנהג לאלתר על הבמה. השאלה שהפכה למזוהה יותר מכול עם אלתוריו של זוהר הייתה "אני יפה?" הוא אף ניסה את כוחו בשירה וביצע את "שיר הפטנטים" ואת "החופש בבית הבראה", שהפך ללהיט. את השיר הזה הוא ביצע עם אילנה רובינא, אשתו באותה תקופה. השניים התגרשו לאחר שנתיים.

מסוף שנות ה-50 שיחק זוהר בסרטי קולנוע – עד חזרתו בתשובה. הוא השתתף כשחקן בסרטים "עמוד האש" (1959), "חולות לוהטים", "חור בלבנה", "המניע לרצח", "סבינה", "עליזה מזרחי", "שבלול", "מציצים", "הבלש האמיץ שוורץ", "עיניים גדולות", ו"הצילו את המציל", סרטו האחרון.

כשאורי פגש את איינשטיין. ארכיון (צילום: באדיבות יונייטד קינג)
צילום: באדיבות יונייטד קינג
אחרי שנים: אורי זוהר שב לקולנוע (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

זוהר היה לא רק שחקן אלא גם מפיק, במאי ותסריטאי מוערך. הוא ביים את הסרטים "שלושה ימים וילד" (התסריט נכתב עם דן בן-אמוץ, אמציה חיוני ודוד גורפינקל ב-1967), "כל ממזר מלך" (יחד עם אלי תבור), ו"עיניים גדולות" (עם יעקב שבתאי). בסרט "מציצים", שהפך למזוהה עימו אולי יותר מכול מפעלותיו, גילם זוהר את דמותו של גוטה ההולל, לצד תפקידו כבמאי ותסריטאי הסרט.

אורי זוהר (צילום: פלאש 90)
אורי זוהר | צילום: פלאש 90

החזרה בתשובה שהדהימה את עולם התרבות

זוהר היה גם הבמאי של תוכנית המערכונים המיתולוגית "לול" ומנהיגה של החבורה. במערכונים שיצרה החבורה בתחילת שנות ה-70: "חידון התנ"ך"; "לה מרמור מאת פרלש" – שבו אב ובנו מוחים על ביטול שידור משחק הכדורגל לטובת אופרה, בהרס מכשיר הטלוויזיה; ומערכון העולים החדשים, שבו לעג כל עולה לזה שעלה ארצה אחריו. עוד הגיש והנחה תוכניות כגון "זה הסוד שלי".

אורי זוהר (צילום: חדשות 12)
אורי זוהר | צילום: חדשות 12

בשנת 1976 זכה זוהר בפרס ישראל לקולנוע, אולם הוא סירב לקבלו – על רקע תהליך החזרה בתשובה שעבר, שהדהים את העולם החילוני. הוא החל להופיע בציציות ובכיפה בעקבות פגישתו עם הרב יצחק שלמה זילברמן, למד בישיבה והוסמך לרבנות. הבמאי השתמש בניסיון הקולנועי שצבר כשביים את תשדירי הבחירות של מפלגת ש"ס. הוא אף עמד בראש המערכת החינוכית של ארגון "לב לאחים", ועודד רישום של ילדים מסורתיים למערכת החינוך החרדית.

אורי זוהר בריאיון לסיון רהב מאיר (צילום: חדשות 12)
אורי זוהר בריאיון לסיון רהב מאיר | צילום: חדשות 12

שני בניו הבוגרים של זוהר, אפרים-פישל ושלום, נישאו לשתי בנותיו של חברו הטוב אריק איינשטיין, שירי ויסמין. לשניים 18 נכדים ושישה נינים משותפים. כשאיינשטיין נפטר בסוף שנת 2013 נפרד ממנו בדמעות זוהר, המבוגר ממנו בארבע שנים: "אתה אמרת – 'הלכת לי, חבר', והינה, אתה הלכת קודם" (דיבר על תגובתו של איינשטיין על החזרה של ידידו זוהר בתשובה).

"ראו שהוא הולך ודועך"

דוד לוי, שכנו של הרב זוהר: "בתקופה האחרונה הוא הרגיש לא טוב, ראו שהוא הולך ודועך. אתמול בלילה הוא הגיע לתפילת ערבית, ובדרך כלל הוא נשאר לאחר מכן לשיעור. הפעם הוא אמר לאשתו 'לילה טוב' ולא הצליח להישאר לשיעור. בכל יום בשעה שלוש לפנות בוקר קם אורי זוהר לתפילה, ואלא שהפעם הוא לא יצא. בבוקר מצאו אותו ועשו בו החייאה, אבל לצערנו נאלצו לקבוע את מותו".

אורי זוהר (צילום: כאן תאגיד השידור הישראלי)
אורי זוהר | צילום: כאן תאגיד השידור הישראלי
אורי זוהר (צילום: משרד התרבות והספורט/שירות הסרטים הישראלי)
אורי זוהר | צילום: משרד התרבות והספורט/שירות הסרטים הישראלי

דודי שקלאר, החובש שעשה את ההחייאה לאורי זוהר, סיפר: "אשתו הזעיקה את כוחות ההצלה, ואני הגעתי לביתו של הרב זוהר בשעה 9:40. עשינו לו החייאה במשך יותר משעה, ולבסוף נאלצנו לקבוע את מותו".

שר התרבות והספורט חילי טרופר ספד לזוהר: "עצב רב על מותו של הרב אורי זוהר ז"ל. הרב היה מגדולי היוצרים בישראל ואבן יסוד בתרבות הישראלית. לאורך השנים היה זוהר ממעצבי הקולנוע הישראלי, וסרטיו הפכו לנכסי צאן ברזל, אשר נכנסו לכל בית ובית. היו בו שנינות, הומור ויצירתיות יוצאי דופן, ויצירותיו ומורשתו יישארו איתנו. תנחומים למשפחתו, אשתו וילדיו, יהי זכרו ברוך".

הרב אורי זוהר ואריה דרעי (צילום: MILNER MOSHE, לשכת העיתונות הממשלתית)
צילום: MILNER MOSHE, לשכת העיתונות הממשלתית
הרב אורי זוהר ואריה דרעי (צילום: MILNER MOSHE, לשכת העיתונות הממשלתית)
צילום: MILNER MOSHE, לשכת העיתונות הממשלתית

יהודה, הנהג של אורי בתקופה האחרונה: "הוא היה מדבר רק על דברי תורה. הבוקר שמעתי על מותו. צער כבד על מותו. בתקופה האחרונה הוא היה בסדר. הוא היה אדם שמח שנותן אהבה ותקווה. חי בצנעה".

דוד, שכן של זוהר במשך 25 שנים: "הבן אדם היה קם עם הנץ החמה ללימודי תורה בפשטות. תמיד היה מאיר פנים לכל אחד וקיבל את כולם – חילונים וחרדים כאחד".