משפטה של העיתונאית הפיליפינית מריה רסה הכה גלים בתקשורת ברחבי העולם כשאמל קלוני, עורכת הדין לזכויות אדם ואשתו של השחקן ההוליוודי ג'ורג' קלוני, קיבלה את הטיפול בתיק המשפטי. כעת היא מגנה את החלטת בית המשפט להרשיע את העיתונאית זוכת פרס הנובל בהוצאת דיבה, וצוותה המשפטי קורא לנשיא החדש "לעצור את הרקבון" בממשלתו ולחדול מתקיפת עיתונאים.

רסה, שזכתה בשנה שעברה בפרס נובל לשלום על תרומתה לחופש הביטוי במדינתה, הואשמה והורשעה בהוצאת דיבה בעקבות מאמר שפורסם באתר ראפלר אותו הקימה, שטען לשחיתות בבית המשפט העליון. זוהי הרשעה אחת מתוך שורה ארוכה של תיקים משפטיים בהם נאבקת העיתונאית בשנים האחרונות, והיא עצמה אמרה כי היא מייחסת את ההרשעה לסדרת התפתחויות מדאיגות בנושא חופש העיתונות בארצה בשלושת השבועות האחרונים.

הערעור שהגישו עורכי דינה של רסה על פסק הדין נדחה בשבוע שעבר ועונש המאסר המרבי להרשעותיה הוארך ליותר משש שנים. קלוני, ממובילות צוות היועצים הבינלאומי הפועל עבור רסה, אמרה כי את עבודתה העיתונאית "צריך לחגוג – ולא לזרוק אותה לכלא", והוסיפה כי במהלך המשפט רסה "נחשבה אשמה עד שהוכחה חפותה - ואז נמנעה ממנה האפשרות להוכיח את חפותה".

התקשורת העצמאית בפיליפינים נמצאת תחת לחצים רבים מאז כהונתו של ראש הממשלה הקודם, רודריגו דוטרטה. ימים ספורים לפני שעזב את תפקידו הורו הרשויות על סגירת האתר ראפלר בשל טענה לפיה כלי התקשורת הפר הגבלות על בעלות זרה בתקשורת - טענה שברפלר מכחישים. על אף שהתחלף השלטון במאי האחרון לא צופים העיתונאים שיפור משמעותי במצבם שכן ראש הממשלה הנכנס הוא פרדיננד מרקוס ג'וניור, בנו של הדיקטטור לשעבר פרדיננד מרקוס, הידוע לשמצה בכך שבתקופת כהונתו סגר את כל כלי התקשורת העצמאיים במדינה. קלוני קוראת לממשלתו החדשה של מרקוס הבן "להראות לעולם שהיא חזקה מספיק כדי לעמוד במבחנים ולאפשר עיתונות חופשית".

"אני מקווה שבית המשפט העליון בפיליפינים יעשה כעת את הדבר הנכון - וישיב את המחויבות החוקתית של המדינה לחופש הביטוי", אמרה קלוני, שהיא וצוותה המשפטי מתכוננים לערעור נוסף שיגישו, הפעם לבית המשפט העליון. קלוני היא עורכת דין מוכרת ומוערכת העוסקת בזכויות אדם ודין בינלאומי. בין השאר, היא ייצגה את מייסד ויקליקס ג'וליאן אסאנג' ואת נדיה מוראד, הנאבקת למען זכויות היזידים מול דאע"ש. 

"למרות ההתקפות המתמשכות הללו מכל הצדדים, נמשיך לעשות את עבודתנו", אמרה רסה. "עיתונאות עצמאית בפיליפינים נחוצה עכשיו יותר מתמיד".