יעקב (יענקל'ה) אגמון, מנכ"ל תאטרון "הבימה" לשעבר וזוכה פרס מפעל חיים בטקס פרסי התאטרון, הלך היום לעולמו בגיל 91. אגמון היה מפיק ובמאי, עורך בעיתונות, שדרן רדיו, סופר ומנהל אמנותי, שהיה חתום על כמה מההפקות החשובות בתולדות התאטרון בישראל, ועזר במידה רבה לעצב את מראהו ואופיו של התאטרון המודרני בארץ.

אגמון נולד בפולין ב-1929, ועלה לישראל כחבר בתנועת הנוער של השומר הצעיר. בגיל 22 כבר היה בעל משרה במגבית היהודית המאוחדת - מפעל גיוס כספים למען ההתיישבות היהודית בישראל, שפעל בעיקר בקרב הקהילות היהודיות בארצות הברית - וב-1958 עזר לארגן ולהפיק את חגיגות העשור לישראל. מאפייני החגיגות האלה, שכללו במות בידור ברחבי הארץ ושיגור זיקוקי די-נור, התקבעו ברבות השנים וניתן לראות אותם בחגיגות יום העצמאות בימינו. באותה השנה הפך אגמון גם למנכל תאטרון "הקאמרי", ובמהלך כהונתו הועלו בתאטרון הפקות בעלות חשיבות אמנותית ופוליטית, בהן "בית הבובות", "מרי סטוארט" ו"כנרת, כנרת" מאת נתן אלתרמן. ב-1964 הקים את תאטרון "בימות", שנחשב לתאטרון חדשני ונסיוני יותר, והועלו בו הפקות מאת ניסים אלוני, וכן ערבי שירה ובידור, בהם הופעותיה הראשונות של חוה אלברשטיין (אותן גם ביים), מופע הבידור המצליח "איש חסיד היה" וההצגה המוזיקלית "בוסתן ספרדי" - גם היא בבימויה של אגמון.

"בימות" נסגר ב-1977, ושנה לאחר מכן עזר אגמון להקים גם את תאטרון "בית ליסין", שפעיל עד היום. אגמון ייסד את פסטיבל "תאטרונטו", כיהן כמנכ"ל חגיגות ה-40 לישראל וכן כמנכ"ל פסטיבל עכו לתאטרון. אל "הבימה" הגיע אגמון באמצע שנות ה-90, כחלק מתכנית לשיפור מצבו האמנותי והכלכלי של התאטרון הלאומי. בתקופת עבודתו ב"הבימה" הועלו בו הצגות מצליחות רבות, אולם הוא לא הצליח לפתור את המשבר הכלכלי ש"הבימה" היה נתון בו, והתמודד עם אישומים, בהם גם כאלה שהופיעו בדו"ח מיוחד של מבקר המדינה, על הענקת טובות לעצמו ולבת זוגו, השחקנית גילה אלמגור. בנוסף, ב-2005 התלוננה מזכירתו לשעבר של אגמון וטענה כי הטריד אותה מינית וניסה לכפות עליה לקיים עמו יחסי מין. הטענות הוכחשו על ידי אגמון באופן נמרץ, ושנה לאחר מכן התיק נגדו נסגר עקב חוסר ראיות.

במקביל, טיפח אגמון קריירה ענפה ברדיו, והנחה במשך יותר מ-50 שנה את תכנית השיח "שאלות אישיות" בתחנת גלי צה"ל, בה השיב לשאלות המאזינים במגוון נושאים. בנוסף, הנחה את תכניות הרדיו "בירה ומצב רוח" ו"השעה ה-25", ואף הנחה בטלוויזיה את תכנית האירוח "עלי כותרת".

אגמון נשוי לשחקנית גילה אלמגור, ולשניים שני ילדים. לאחר מותו ספדה לו אלמגור ואמרה: "הלב מתפוצץ. צר לי. איש שתרם ועשה כל כך הרבה בעבור התרבות בארץ ראה איך משליכים את התרבות כאילו הייתה פיסת אשפה, זה נורא כאב לו". 

הזוג הראשון של התיאטרון פותח הכל (צילום: החדשות)
אגמון ואלמגור ב-2018 | צילום: החדשות

מתאטרון "הבימה" נמסר: "התאטרון הלאומי 'הבימה' עוטה אבל על מותו של יעקב אגמון שכיהן כמנכ"ל התיאטרון בין השנים 1995-2005 ובעלה של שחקנית 'הבימה' הדגולה גילה אלמגור אגמון, שתיבדל לחיים ארוכים. יעקב אגמון קיבל על עצמו בשנת 1995 את המושכות של ניהול התיאטרון הלאומי לאחר משבר כלכלי ואמנותי גדול. ההלוויה תתקיים מחר - יום חמישי - בשעה 12.00 בצהריים בבית העלמין בקיבוץ שפיים".

משר התרבות והספורט חילי טרופר נמסר: "הצטערתי לשמוע על מותו של יעקב אגמון ז"ל, ענק תרבות ישראלי ומבכירי עולם התיאטרון. יעקב, זוכה פרס מפעל חיים בטקס פרסי התיאטרון הישראלי ומנכ"ל תיאטרון הבימה לשעבר, היה בין גדולי המפיקים והבמאים בישראל. עשרות יצירותיו ייזכרו לדורות והשפעתו על התרבות בישראל תלווה אותנו שנים רבות. ליבי עם גילה אלמגור אגמון ובני המשפחה על לכתו. יהי זכרו ברוך."