שירות הסטרימינג החדש של האחים וורנר, HBO Max, רק הושק לפני מספר שבועות וכבר מתחיל לצמצם את תכניו: הסרט חלף עם הרוח", שנחשב לקלאסיקה הוליוודית אהובה של כל הזמנים, לא יהיה זמין יותר לצפייה בו, עקב ייצוג בעייתי של יחסים שחורים ולבנים.

"'חלף עם הרוח' הוא תוצר של זמנו ומתאר חלק מהדעות הקדומות האתניות והגזעניות שהיו נחלת הכלל בהיסטוריה האמריקאית, למרבה הצער", נמסר בהודעה רשמית של השירות. "התיאורים הגזעניים הללו היו שגויים אז והם שגויים היום, ואנחנו מרגישים שלהשאיר את הכותר הזה באוויר מבלי לגנות את התיאורים הללו יהיה לא אחראי. התיאורים הללו מנוגדים ערכים של וורנר מדיה, אז כשנחזיר את הסרט ל-HBO Max, הוא יחזור עם דיון על הקונטקסט ההיסטורי שלו וגינוי של התיאורים הללו. זאת למרות שהוא יוצג כפי שנוצר במקור, משום שכל דבר אחר יהיה כמו להעמיד פנים שהדעות הללו מעולם לא היו קיימות. אם אנחנו רוצים ליצור עתיד יותר צודק, שוויוני וכוללני, אנחנו חייבים קודם להכיר ולהבין את ההיסטוריה שלנו".

התסריטאי ג'ון רידלי ("12 שנים של עבדות", "פשע אמריקאי") קרא כבר בתחילת שבוע לשירות הסטרימינג להוריד את הסרט משרתיהם, בטענה ש"הוא לא רק נכשל בכל הנוגע לייצוג, זה סרט שמאדיר את הדרום שלפני מלחמת האזרחים. זה סרט שלא רק מתעלם מהזוועות של העבדות, אלא גם מנציח חלק מהסטראוטיפים הכי כואבים של אנשים שחורים".

הסרט שנוצר בשנת 1939 אכן נראה מיושן בעיניים מודרניות, וצרם עוד יותר על רקע אירועי המחאה וההפגנות שנערכו בארה"ב בשבועות האחרונים, שקוראים לשינוי מערכתי ביחס של המשטרה ובתי המשפט לאוכלוסיה האפרו-אמריקאית. "חלף עם הרוח", המבוסס על ספרה של מרגרט מיטשל שיצא 3 שנים לפני עליית הסרט והיה לרב-מכר, מציג את העבדים השחורים בדרום האמריקאי כמי שהיו שמחים על גורלם, ונאמנים לאדוניהם הלבים עד הסוף המר. הסרט אף יוצר רומנטיזציה של הסבל שעוברת דמותה של סקרלט אוהרה (ויויאן לי), לפני במהלך ואחרי מלחמת האזרחים, תוך שהוא מתעלם לחלוטין מהעובדה שמלחמת האזרחים האמריקאית פרצה, בין השאר, בגלל עימות אידאולוגי על מוסד העבדות. ובעוד תנועת הקונפדרציה - מדינות דרום ארה"ב שפרשו מהאיחוד כדי לשמור על זכותן לסחור בעבדים שחורים - מדינות צפון ארה"ב מוצגות בסרט כמסוכנות, ומי שעלולות לשים קץ לתרבות המפוארת של הדרום.

למרות התכנים הבעייתיים שבליבו, קשה לערער על מעמדו של "חלף עם הרוח" בתולדות הקולנוע האמריקאי המסחרי. הסרט מדורג גם היום ברשימות רבות מספרות שמדרגות את הסרטים הטובים ביותר אי פעם, ובשנת צאתו הוא הכניס סכום שמקביל ל-390 מיליון דולרים (ואז הוסיף עליו עוד לא מעט כסף בהוצאות מחודשות לבתי הקולנוע) וזכה ב-8 פרסי אוסקר, בהם פרס הסרט הטוב ביותר, הבמאי הטוב ביותר, השחקנית הטובה ביותר, התסריט הטוב ביותר, הצילום הטוב ביותר, העריכה הטובה ביותר וגם שחקנית המשנה הטובה ביותר.

הפסלון בקטגוריה האחרונה העונק לשחקנית האטי מקדניאל, השחורה הראשונה בהיסטוריה שזכתה באוסקר על תפקיד משחק - זכייה שנחשבת גם היא לבעייתית משום שמקדניאל מגלמת בסרט דמות סטראוטיפית של משרתת שחורה, שכל תכליתה לשרת את גבירתה, סקרלט. באותו טקס אוסקר בו גרף "חלף עם הרוח" את מירב הפרסים, מקדניאל ובן זוגה נאלצו לשבת בשולחן בודד בקצה האולם, בזמן שהיוצרים ושאר חברי הקאסט - כולל הסוכן הלבן של מקדניאל - ישבו באותו שולחן מרכזי. זאת משום שלמלון בו נערך הטקס, מלון האמבסדור בלוס אנג'לס, הייתה מדיניות של איסור כניסה לשחורים, ונאלץ לחרוג ממנה במיוחד בשבילה. כמו כן, לאחר הטקס חגגו כל הכוכבים במועדון שבו לא הייתה כניסה לשחורים, כך שמקדניאל לא הוזמנה. שבועות לפני הטקס, מפיק הסרט הפיץ בדרום ארצות הברית פוסטרים של הסרט מהם נמחקו כל חברי הקאסט השחורים שלו, ואף אחד מהם אף לא הורשה לנכוח בפרמיירה החגיגית.