הוליווד, למקרה שלא שמעתם, עדיין מושבתת, וריס ווית'רספון החליטה לנצל את השיממון ולאוורר כמה אלבומי תמונות ישנים. אחת התמונות, אותה ווית'רספון גם העלתה לחשבון האינסטגרם שלה, הציגה אותה ואת השחקן פול ראד במה שנראה כמו צילום סלפי. רק שהשנה הייתה 1996, שנתיים לפני שיתוף הפעולה הראשון בין השניים בסרט "משלוח לילי", וספק אם מישהו מהנוכחים ידע מה המשמעות של המושג.

ווית'רספון, כאמור, העלתה בפני 24 מיליון עוקביה את התמונה מלפני רבע מאה, ותהתה: "חכו רגע... פול ראד ואני עשינו 'סלפי' בשנת 1996?". ולמרות שכמה מעוקביה של השחקנית, בהם האופה ושופטת הריאליטי קנדס נלסון (מ"Sugar Rush" של נטפליקס) מיהרו להשיב בחיוב ולהגיד שכן, ווית'רספון וראד אכן המציאו את הסלפי בשנת 1996 - אין מנוס מלצאת לתחקיר קצר בנושא.

View this post on Instagram

Wait a second... did #PaulRudd and I take the 'Selfie' in 1996?

A post shared by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on

נתחיל מהמונח עצמו. לפי בדיקה אינטרנטית של האתר Mashable, השימוש האינטסטגרמי הראשון במילה "סלפי" נעשה ב-27 בינואר 2011, היום הראשון בו ניתן היה להשתמש בתיוגים באפליקציה, כאשר המשתמשת ג'ין לי העלתה צילום עצמי והפכה לראשונה שמשתמשת בהאשטאג Selfie#. לגבי המונח הכללי, ארכיונים אינטרנטיים שונים עוד מתחילת שנות האלפיים מצביעים על מופעים שונים של המושג בהקשר דומה. אבל ההשערה של ווית'רספון לא נוגעת לביטוי אלא לעצם צורת הצילום, ולשם כך נצטרך לחזור עוד קצת אחורה.

כמו כל ויכוח טוב על מרכיב משמעותי בפולקלור, גם בגזרת הסלפי לא ברור מי היה הראשון שבחר לצלם את עצמו, שנים לפני שהאמצעי יהפוך לשימושי ביותר עבור מאות מיליונים. בכתבה של ה-BBC משנת 2013, זמן בו היה עדיין צורך להסביר לאנשים במה מדובר, נטען כי הסלפי הראשון צולם כבר בשנת 1839 על ידי רוברט קורנליוס, אך לפי חוקרים שונים, בהם היסטוריון שהביע את דעתו בנושא במסגרת הכתבה, ייתכן בהחלט שקורנליוס נעזר באחד מחבריו או עוזריו בעת הצילום, ועל כן קשה להכתיר את התמונה כסלפי הראשון.

View this post on Instagram

I  my new Anthro sweater

A post shared by Jennifer Lee (she/her) (@jennlee) on

ועדיין, החלל בין קורנליוס לווית'רספון איננו ריק. קחו למשל את הדוכסית אנסטסיה ניקולאייבנה, שכבר בשנת 1914 צילמה את עצמה - אך עם מניפולציה מסוימת, שכן עדשת המצלמה לא כוונה אל פניה, אלא אל המראה מולה היא ניצבה. גם האסטרונאוט באז אולדרין צילם סלפי משלו עוד בשנת 1966, במה שהוא באופן די ודאי הסלפי הראשון שצולם בחלל. המקרה היחיד בו הסלפי של ווית'רספון וראד יכול היה להיות היסטורי הוא אם התמונה צולמה במצלמה דיגיטלית - שם לא ברור עד הסוף מה היה הסלפי הראשון, מאחר שהמכשירים הקטנים והקלים הפכו לנפוצים כמעט בכל בית - אבל בהתחשב בשנה בה הוא צולם ממש לא בטוח שזה המקרה. 

ואם כבר תמונות משנות ה-90 ומסעות היסטוריים, יש עוד דבר אחד שמעסיק את הגולשים בתמונה הזו של השחקנים: העובדה ששניהם, וראד במיוחד, לא הזדקנו ולו במעט בשנים שחלפו מאז. הצילום של ווית'רספון זכה, ולא בפעם הראשונה, לתהודה בזכות הדמיון המשמעותי בינה לבין בתה אווה, שגילה היום זהה לגילה של אמה בעת הצילום - ובמקרה של ראד בן ה-51, אין כבר מה להוסיף. כפי שאחת המגיבות ניסחה זאת, "זו ההוכחה הרשמית לכך שלפול ראד באמת יש מכונת זמן".