אתמול (שלישי) נפתח פסטיבל הקולנוע ה-77 בקאן, מהאירועים החשובים ביותר בעולם הקולנוע. הפסטיבל יתקיים השנה על רקע המלחמה בעזה והמלחמה המתמשכת באוקראינה, והמארגנים צופים הפגנות פוליטיות - אבל עושים הכל כדי שהתמונות בפסטיבל היוקרתי יהיו שונות מאלה שראינו במאלמו באירוויזיון.

העיר קאן אסרה מראש הפגנות בסביבת הפסטיבל, שיימשך 11 ימים. כמו כן, הפסטיבל שכר אבטחה פרטית שתשמור על השופטים, ובהם אווה גרין ולילי גלדסטון, כדי למנוע מפעילים פוליטיים להתקרב אליהם. בפסטיבל הצרפתי גם לא ישתפו פעולה עם חלוקת סיכות שמראות תמיכה בפלסטינים, ולא עם סיכות צהובות הקוראות לשחרור 132 חטופים ישראלים משבי חמאס.

"השנה החלטנו לארח פסטיבל ללא פולמוסים, כדי לוודא שהאינטרס העיקרי של כולנו, קולנוע, מתקיים. אם יש ויכוחים חריפים ודעות שונות - זה לא נוגע לנו", אמר מנהל הפסטיבל תיירי פרמו במסיבת העיתונאים שפתחה את האירועים.

ההצהרה הזו של פרמו לא מנעה מאנשים שקשורים לפסטיבל להביע את דעתם. עומר סי, מהכוכבים הגדולים של הקולנוע הצרפתי ואחד מהשופטים בקאן השנה, העלה פוסט לאינסטגרם שקורא להפסקת אש קבועה בצירוף ההאשטאג AllEyesOnRafah#: "אין דבר שמצדיק הרג ילדים, בעזה או בכל מקום אחר. נבחרי הציבור שלנו חייבים לפעול עכשיו כדי להציל חיים ולקדם אותנו לעתיד של חופש, צדק, כבוד ושלום לכולם".

View this post on Instagram

A post shared by Omar Sy (@omarsyofficial)

בעוד שהשנה אין סרטים ישראליים במסגרות הרשמיות בקאן, גם הפעם יארח הפסטיבל את הביתן הישראלי. שר התרבות והספורט מיקי זוהר הכריז על פתיחתו, בסימן סרטים ישראליים מעוטף עזה. "פתיחת הביתן בעת המלחמה משקפת את החוסן הישראלי ואת המחויבות הישראלית לבנות גשרים של תרבות ודיאלוג בין-לאומי גם בזמנים מאתגרים. במיוחד בתקופה מורכבת זו עלינו להגביר את הקולות המקדמים את הנרטיב הישראלי. לראשונה נחשוף בביתן סרטים ישראליים, שישקפו את המציאות הבלתי נתפסת שחיו בה תושבי העוטף לפני 7 באוקטובר", מסר השר זוהר.

הביתן הישראלי בפסטיבל קאן (צילום: משרד התרבות והספורט)
הביתן הישראלי בפסטיבל קאן | צילום: משרד התרבות והספורט

בביתן, שנפתח אתמול ויהיה פתוח עד 21 במאי, יוצגו סרטים ישראליים של יוצרות ויוצרים ממכללת ספיר בשדרות, אשר יחשפו את המציאות של תושבי העוטף. בין היתר, מהן ההשלכות של חשיפה ממושכת לאירועים טראומטיים על ילדי העוטף, מהן ההשלכות שנלוות למגורים במקום שבו מתקיימת שגרת חירום ועוד. כל הסרטים צולמו לפני השבת השחורה.

לאחר הקרנת הסרטים יתקיים שיח בהובלת הבמאית מיכל לביא, שסרטה מוצג בביתן ושגיסה עמרי מירן חטוף בעזה. נוסף על הקרנות הסרטים, יתקיימו בביתן פאנלים בין-לאומיים בנושא "גיוון בקולנוע" ופאנל נשים, שבו ישתתפו הנשים שמנהלות את תחום הקולנוע במדינות בעימות. עוד יתקיימו אירועים ומפגשים עם אנשי תעשיית הקולנוע, שמטרתם לקדם דיאלוג ושיתופי פעולה בין-לאומיים. 

הביתן הישראלי בפסטיבל קאן (צילום: משרד התרבות והספורט)
הביתן הישראלי בפסטיבל קאן | צילום: משרד התרבות והספורט

בישראל כמובן חוששים מ"שידור חוזר" של האירוויזיון ומכך שהאירוע הנוצץ עלול להפוך לבמה להפגנות נוספות על השטיח האדום או במקומות אחרים. אסנת בוקופצר, שמובילה את הצוות הישראלי בפסטיבל, מגיעה אליו כבר יותר מ-40 שנה אך השנה מודאגת מההשתתפות. "אנחנו כאן בשביל סרטים ופתוחים לדיאלוג", אמרה ל"טלגרף" הבריטי.

בקאן, כאמור, עושים הכל כדי להימנע מסיטואציה דומה לזו שראינו בסוף השבוע במאלמו - כולל תגבור האבטחה בפסטיבל. "השנה, היו לנו 15 תדרוכים ביטחוניים לעומת ארבעה או חמישה בשנה שעברה, אז אני יכול להגיד לכם שזה עניין רציני מאוד", אמר המזכיר הכללי של הפסטיבל, פרנסואה דזרוס. "יש לנו גם מצלמות המופעלות על ידי בינה מלאכותית ברחבי הפסטיבל, והתחלנו גם להשתמש בשערי בטיחות חדשים של בינה מלאכותית, המאפשרים לבאי הפסטיבל לעבור את האבטחה מהר יותר מבלי לבקש מהמבקרים לרוקן את הכיסים ולהראות את התיקים שלהם".

מלבד המלחמות בעזה ובאוקראינה, בקאן יצטרכו להתמודד עם אירוע נוסף שצפוי להכות גלים – ההבטחה לפרסום "רשימה נפיצה" של עשרה גברים בתעשיית הקולנוע הצרפתית שפגעו בנשים. פרסום הרשימה מגיע על רקע האשמות נגד ז'ראר דפרדייה, שנעצר בחשד שתקף שתי נשים, והקרנת הסרט הקצר של השחקנית הצרפתייה-יהודייה ג'ודית גודרש, Moi Aussi ("גם אני"), המתמקד בעדויות אישיות של נשים בתעשיית הקולנוע הצרפתית שנפלו קורבן לניצול מיני.

נשיאת חבר השופטים בקאן גרטה גרוויג נשאלה על תנועת #MeToo בצרפת, שמפגרת הרבה אחרי אחותה הגדולה מהוליווד, וענתה: "אני חושבת שאנשים בקהילת הקולנוע שמספרים את הסיפור שלהם ומנסים לשנות דברים זה טוב. ראיתי שינוי מהותי בתעשיית הקולנוע האמריקאית ואני חושבת שחשוב שנמשיך להרחיב את השיח הזה. זה רק מזיז דברים לכיון הנכון".

ומה עם קולנוע? בתחרות הרשמית ישתתפו השנה 19 סרטים. אחרי "מסכנים שכאלה", יורגוס לנטימוס יגיע לפסטיבל עם Kinds of Kindness בכיכובם של אמה סטון, ווילם דפו וג'סי פלמונס; פול פול שריידר יקרין בתחרות את Oh, Candada, העוקב אחר עריק אמריקאי שבורח לקנדה כדי להימנע מגיוס למלחמת וייטנאם, ובו מככבים ג'ייקוב אלורדי, אומה תורמן וריצ'רד גיר; ופרנסיס פורד קופולה יציג את "מגלופוליס", הפרויקט השאפתני שעליו הוא עובד כבר 40 שנה ואותו מימן באופן עצמאי.