הדרך ללגליזציה ארוכה ומפותלת. נציג הרשימה המשותפת בוועדת הקנאביס בכנסת היום, ח"כ אוסאמה סעדי, הבהיר את עמדתה של מפלגתו בנוגע ללגליזציה בכלל ולחוק הקנאביס הרפואי העומד כעת על הפרק, בפרט. "אני לא יכול, עם החברה הערבית היום להכניס את זה, לבני נוער ולצעירים",  אמר חבר הכנסת.

ועדת הקנאביס, בראשותה של ח"כ שרן השכל, נפתחה היום (ה-13 בדצמבר) בעיקר בדברי פתיחה חגיגיים ובאיחולי הצלחה, אבל לצד תמיכתם של מרבית הנוכחים בוועדה (ביניהם גם ח"כ רם שפע ושר הבריאות ניצן הורוביץ), נכח גם הנציג של הרשימה המשותפת, שהביע דעה נחרצת לכיוון השני.

"מי ששומע את הדברים (דעות החברים בוועדת הקנאביס) - זה הפחד שלנו, זה החשש שלנו, שאתם רוצים להגיע למצב של לגליזציה" אמר ח"כ סעדי. "ואנחנו מתנגדים לזה. אמרתם שזה פתרון ביניים, והיעד הוא להגיע למצב של לגליזציה וצריכה עצמית, מה שיושבת הראש (שרן השכל) לא הצליחה, וזה לא עבר וזה נפל, אז עוקפים את זה. הפעם פה על-ידי קנאביס רפואי.

ואתה אמרת, אדוני השר (הורוביץ), שאנחנו מכבדים אותך ומשתפים פעולה ועובדים ביחד, אמרת שזה מסורבל ומקשה ומגביל. ככה זה צריך להיות, כי זו באמת תרופה לאנשים שזקוקים לה. אנחנו לא רוצים שהחוק יאפשר לכל בית מרקחת לרשום את זה ושעוד מעט כל רופא יוכל לרשום את זה. פיקוח על מחירים? תעשו פיקוח, מישהו מונע לעשות פיקוח על מחירים? זה התפקיד שלכם! אבל לבוא ולעקוף את זה? זה עדיין מוגדר כסם מסוכן. זה בספר החוקים".

"זו עבירה. אתם רוצים לבטל את זה? אם יש לכם רוב, בבקשה. אבל אני הייתי רוצה שהכיסא הפנוי משמאלי (מושבו של ח"כ מנסור עבאס, שנעדר מהוועדה) שיבוא וישמע מה הלך הרוח, ואם הוא יעביר את זה – על אחריותו. אני לא יכול, עם החברה הערבית היום,עם כל המגיפה שאנחנו ביחד נלחמים בה, להכניס את זה, לבני נוער ולצעירים".

"לבי עם המטופלים שכואבים וצריך לתת להם את התרופות", סיכם ח"כ סעדי את דבריו. "זה התפקיד של משרד הבריאות. אם יש בעיה בפיקוח זה תפקיד של משרד הבריאות. לכן זו העמדה שלנו, מכיוון שאנחנו יודעים שזה שלב ביניים ואנחנו יודעים לאן מובילים אותנו – לגליזציה. זה מה שחסר לנו בחברה הערבית עכשיו".

התגובה של השכל

בסיום דבריו של סעדי, פנתה אליו יו"ר הוועדה, ח"כ שרן השכל, והבהירה: "הוועדה הזו דנה בעניין רפואת הקנאביס בלבד (ולא בלגליזציה). הייתי שמחה אם הדברים היו נאמרים על ידי הרשימה המשותפת גם לפני הבחירות, משום שבפאנלים שאני הגעתי אליהם שהיו בהם חברים מהרשימה המשותפת ,הרשימה המשותפת הודיעה שהיא תומכת. בסופו של דבר זו הטעיה ציבורית. אז הדברים האלו היו צריכים לעבור גם כשאתם משתתפים בפאנלים ומבטיחים הבטחות לציבור שלכם".

"לעניין הנושא של החברה הערבית", המשיכה ח"כ השכל, "אפשר לעצום עיניים ואפשר לטמון את הראש בחול. אבל בסופו של דבר, כפי שיש שימוש בקרב בני נוער ומבוגרים בחברה היהודית, כך יש גם בחברה הערבית. אני יודעת שמנסים להתעלם מזה".

"אם בקרב היהודים, יש אולי נגיד 10% שנפתחים להם תיקים פליליים, בקרב הערבים יש 20% שנפתחים להם תיקים פליליים. אתה יודע למה? כי בדרך-כלל יש קצת יותר משטרה באזור הזה, וקצת יותר מעכבים ופתאום תופסים. עניין האי-הפללה, כשאנחנו לא מעבירים אותו, אנחנו קודם כל פוגעים באוכלוסייה שלכם. היום פותחים להם תיקים פליליים גם על שימוש בקנאביס והורסים להם את החיים. את יודע שאפילו נהג אוטובוס הוא לאו יוכל להיות בעתיד? אתה יודע שאפילו לאמץ ילד הוא לא יוכל עם תיק פלילי? אז על מה? על עבירה כזו אתה הורס למישהו מהחברה שלך את כל החיים? חשוב לתת על זה דגש, זה קורה גם אצלנו וזה קורה לא פחות אצלכם".

"ולעניין הרפואי: המחלות לא פוסחות על אף מגזר ועל אף דת. ולצערי אותם אתגרים ואותם תשלומים שמשלמים גם בחברה היהודית משלמים גם בחברה הערבית. וכשאנחנו מטפלים בנושא הקנאביס כאן, אנחנו מטפלים בו בשביל כל החברה הישראלית. למה? כדי שתהיה להם תרופה זמינה. כדי שהיא תהיה במחיר סביר. אתה חושב שיש רק מגדלים יהודים? לא, יש גם מגדלים ערבים. אתה חושב שיש רק תעשיינים יהודים? לא, יש גם תעשיינים ערבים. זה שייך לכולנו וכשאתם מוציאים את עצמכם מהמשוואה אתם טומנים את הראש בחול, אתם פוגעים בצעירים שלכם שנפתחים להם יותר תיקים פליליים מאשר נפתחים לחבר'ה בתל-אביב ששם הם בכל מקום ואף אחד לא פותח להם תיקים על הדבר הזה היום. זה קודם כל פוגע בחברה שלכם, ולכן הייתי מצפה שאתם תהיו הראשונים לבוא ולסייע לנו".