אחרי תקופה ארוכה של מאמצים לקידום חוק הקנאביס (או בשמו המלא: החוק להסדרת נושא השימוש בקנאביס למטרות רפואיות), ברביעי האחרון נדחתה ההצעה בכנסת בקריאה ראשונה, ובכך ירדו לטמיון חודשי עבודה ארוכים בוועדת הקנאביס. יותר מ-100,000 מטופלי קנאביס בישראל, אשר החוק היה מיטיב עמם ומקל מעט את הנטל הכלכלי שרכישת קנאביס חודשית מטילה עליהם, יכולים להיות מאוכזבים. ומי שמאוכזבת לא פחות מהם היא יו"ר ועדת הקנאביס ויוזמת הצעת החוק, ח"כ שרן השכל מ"תקווה חדשה". "זה ממש מאכזב ועצוב", אומרת השכל בשיחה עם Mako קנאביס. "זה טיבן של בחירות, כולם משחררים את הרסן ואף אחד לא לוקח אחריות על הדברים".

אתמול לפני ההצבעה, האם האמנת שהחוק יכול לעבור?
"האמנתי שכן. בהתחלה התחלנו דין ודברים מול הסיעות הערביות, שהתקזזו האחת עם השניה, ואז לצערי ח"כ רינאוי-זועבי יצאה בתקשורת והצהירה שהיא הולכת להצביע נגד. שם היא למעשה סנדלה את המהלך שניסינו לעשות כדי להיטיב עם מעל ל-100,000 מטופלי קנאביס. עצוב לי שבגלל הפוליטיקה הקטנה הזו דבר כזה נופל. היא למעשה גנבה מעל ל-20,000 קולות של מרצ. בלי טיפת בושה שתומכים בלגליזציה וברפורמה בתחום הקנאביס הרפואי וגנבה אותם כדי להצביע נגד ולהפיל את החוק הזה. היה קשה מאוד לצפות בזה."

ח"כ רינוואי זועבי (צילום: N12)
ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי | צילום: N12

מדובר בהכרח באידיאולוגיה דתית או שמעורבים גם אינטרסים אישיים?
"אם לומר את האמת, אני לא יודעת. אותם נציגי הציבור הערבי כבר הצביעו בעד הצעת החוק הזו. "מועצת השורא" כבר אישרה את העניין של הקנאביס הרפואי. אני באמת התאכזבתי מאוד לראות את נציגי הציבור הערבי מצביעים נגד הציבור שלהם עצמם. הסיסמה היא שקנאביס זה רע. זה מה שמקובל אצלם בחברה. הם מבינים שזה רפואי, ועם זאת עדיין, בגלל פוליטיקה פנימית, הם מוכנים שציבור שלם של מצביעים שלהם ישלם את המחיר. גם בציבור הערבי, המון מטופלים ורופאים פשוט לא קונים את זה.

הרי המחלות הקשות שמטופלות על ידי קנאביס לא פוסחות על מגזרים. והמצוקה היא גדולה גם במגזר הערבי: אני מקווה שבסופו של דבר הציבור שלהם יבוא איתם בחשבון על העניין הזה."

"עצוב לראות נבחרי ציבור כאלה. זה מוציא לנו שם רע מאוד"

אבל לא רק חברי הכנסת הערביים אחראים לכך שהצעת החוק נפלה אמש. המתנגדים העיקריים הגיעו בראש ובראשונה מהאופוזיציה, ובמיוחד מהמפלגה הגדולה ביותר, ולח"כ השכל יש גם הרבה מה להגיד עליהם. ""הרי הליכוד, ש"ס, יהדות התורה, הציונות הדתית, הם הגיעו לוועדה (ועדת הקנאביס) ואמרו כמה שהם תומכים בקנאביס רפואי. ואז כשזה הגיע להכרעה, הם לא היו מסוגלים להרים את האצבע. הם פשוט מכרו את עצמם. במשך שלושה חודשים רדפתי אחריהם על מנת להגיע להסכמות ולהבנות מולם, ופעם אחר פעם חזר הטיעון והם אמרו לי בצורה מאוד ברורה: 'שרן, אנחנו לא נעביר חוקים שלכם עד שהקואליציה הזו תיפול. לא ניתן לכם את ההישגים האלו'.

לצערי, בגלל פוליטיקה קטנה ומכוערת, הם החליטו להצביע פה אחד נגד החוק, נגד אותם המטופלים שפנו אליהם, התחננו וביקשו.

ועדת הקנאביס בכנסת 13.12.21 (צילום: דוברות הכנסת)
דיון בוועדת הקנאביס | צילום: דוברות הכנסת

כשהסיבה היא אישית נגדך?
כן, פשוט מאוד פרסונלית. קשה לי להגיד לך אם זה אישית נגדי או נגד מי בקואליציה, את זה אתה תצטרך לשאול אותם. אני יכולה להגיד לך גם כשהצעת החוק ללגליזציה נפלה, כמו גם בעניין הקנאביס הרפואי, אמרתי לליכוד "תגישו את החוק. תצביעו עליו, תעלו אותו למליאה. אני אצביע בעד והקואליציה תצביע בעד". לצערי, אף אחד מהם לא העז להעלות למליאה לא את חוק הלגליזציה ולא את חוק הקנאביס הרפואי, וזה מוכיח לך שהם יכולים לדבר ולהבטיח המון דברים ולספר סיפורי מעשיות לקהל הבוחרים שלהם רק על מנת שיצביעו להם, וברגע שהם צריכים לקדם חוק ולהצביע – הם פשוט נעלמים. זה עצוב לראות נבחרי ציבור כאלה. זה מה מוציא לנו שם רע. החריג היחיד היה עמיחי שקלי, שאני חייבת לציין אותו לטובה, שלא הסכים להצביע נגד הצעת החוק ונגד המטופלים, ונמנע בהצבעה. בנוסף, גם עופר כסיף, שנמצא בקשר ישיר עם מטופלים, יצא מהמליאה כי לא היה לא לב להצביע נגד.

"מלחמה לא מנצחים בקרב אחד"

תוך הבנה שלהצעת החוק לא היו סיכויים גבוהים לעבור, משרד הבריאות הכין תוכנית חלופית, בשיתוף עם ח"כ השכל. בשבוע שעבר פרסם המשרד טיוטה לתיקון תקנות הסמים המסוכנים ופתח אותה להערות הציבור, כשהמטרה היא לנסות ולהעביר את סעיף המרשמים (ובכך לבטל את משטר הרישיונות המסורבל שקיים כיום) למטופלי הקנאביס. בניגוד לנוסח שהופיע בהצעת החוק, שבגלל דרישת קופות החולים לא כלל את מטופלי הכאב והפוסט-טראומה (המהווים ביחד יותר ממחצית ממטופלי הקנאביס בישראל), התיקון המוצע לתקנות הסמים המסוכנים כולל את כל מטופלי הקנאביס הרפואי בארץ.

"אמנם זה קצת קשה וזה צעד אחרון", מסבירה ח"כ השכל, "אבל אנחנו מנסים לראות האם ניתן להעביר בתקנות מעבר מרישיונות למרשמים. אני לא יודעת אם אנחנו נספיק לעשות את זה, אבל אנחנו נלחמים עד הסוף, אז אני מקווה שאיכשהו עוד נספיק לבצע את זה לפני הבחירות".

ניצן הורוביץ (צילום: החדשות 12)
שר הבריאות, ניצן הורוביץ | צילום: החדשות 12

לפני מספר חודשים הוכרז על ידי משרד הבריאות על בחינת ההוצאה של CBD מפקודת הסמים המסוכנים. עם התפרקות הקואליציה, האם התהליך הזה יורד לטמיון?
"כן, זה יורד לטמיון. רציתי להכניס את זה להצעת החוק לקראת קריאה שניה ושלישית אבל לצערי גם את זה לא הצלחנו לעשות

בכנסת הבאה, אם תהיי חלק ממנה, את תתחילי מההתחלה את תהליך הצעת החוק?
"נכון. הדיונים היו מאוד פורים ומפרים, ויש לנו גיבוש של נוסח של אותה הצעת החוק. אם אכנס בחזרה לכנסת, הדבר הראשון שאעשה הוא להניח את אותה הצעת החוק כשהיא כבר מתוקנת ומשופרת ואקדם אותה. אמרו את זה לפניי: מלחמה לא מנצחים בקרב אחד. לצערי, מי שמשלמים את המחיר בדרך הם המטופלים, אבל אני חייבת להגיד לך ולהם שאני מחבקת אותם, אני מבינה את המצוקה הקשה שלהם, לבי באמת איתם, ואני אעשה כל שביכולתי לעזור להם."

ח"כ שרן השכל (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
ח"כ שרן השכל | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

תגובתה של ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי: נבחרתי לכנסת כנציגת הציבור הערבי. הציבור הערבי הוא ציבור המחובר למסורת ולדת. ליגליזציה של קנאביס הוא מהלך המנוגד לעמדות של האזרחים הערבים ועל כן פעלתי באופן אקטיבי אתמול והצלחתי להפיל את חוק הקנאביס.

תגובת מפלגת מרצ: מרצ מובילה את נושא הלגליזציה של קנאביס ותומכת בחוק להקלת מתן הקנאביס לחולים ולמטופלים שזקוקים לכך. יו״ר המפלגה ושר הבריאות ניצן הורוביץ הנחה בשת״פ עם חה״כ שרן להכין תקנות דומות להצעת החוק, למקרה שהחקיקה לא תקודם והם הופצו להערות הציבור.

*טרם התקבלה תגובת הליכוד