שימוש קבוע בקנאביס עלול לגרום לסיבוכים קשים אצל אנשים שמחלימים מניתוח, עד כדי סכנת מוות ממשית. הממצא המדאיג הזה עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת טקסס בארצות הברית ופורסם אתמול (רביעי) בכתב העת JAMA Surgery. על פי המחקר, אנשים הסובלים מהפרעת שימוש בקנאביס (הפרעה פסיכיאטרית המוכרת גם כהתמכרות לקנאביס בקרב הציבור הרחב)  נתונים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים שאחרי ניתוח, עוד בבית החולים או בתקופת ההחלמה.

המחקר התבצע באמצעות איסוף נתונים מ-12,422 הליכים ניתוחיים שבוצעו בשנים 2016-2019, כאשר רק ניתוחים אלקטיביים נכנסו למדגם. הכוונה היא לניתוחים שאינם נובעים מצורך רפואי דחוף. עם זאת, לא נכללו במחקר ניתוחים פשוטים יחסית כמו ניתוחים קוסמטיים שונים, ניתוחי קטרקט ועוד. המחקר כלל ניתוחים מסובכים יותר כמו כריתת כיס מרה, תיקוני בקע, ניתוחי מפרקים, כריתות שד או רחם, איחוי עמוד שדרה וכריתת דיסק בחוליות. מדובר, כאמור, בניתוחים שעשויים להיות מסובכים לעתים, אבל החשיבות כאן היא בכך שכל הנבדקים שנכללו במחקר לא סבלו מהפרעה מסכנת חיים לפני הניתוח.

איש מעשן קנאביס (צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock)
גבר מעשן קנאביס | צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock

מחצית מהמנותחים שנכללו במחקר נבחרו בשל הגדרתם כסובלים מהפרעת שימוש בקנאביס. המטרה הייתה להשוות ביניהם לבין שאר המנותחים, בכל הנוגע לתיעוד של סיבוכים לאחר הניתוח. מממצאי המחקר עולה שמנותחים שסבלו מהפרעת שימוש בקנאביס היו נמצאו בסיכון גבוה יותר לסבול מסיבוכים שאחרי הניתוח ואף ממוות, לעומת מנותחים שאינם צרכני קנאביס או כאלו המשתמשים בקנאביס בתדירות נמוכה. מבחינת מספרים – סיבוכים שאחרי הניתוח הופיעו בקרב 7.73% מהסובלים מהפרעת שימוש בקנאביס, לעומת 6.57% בקרב שאר אוכלוסיית הנבדקים. בין הסיבוכים שהופיעו בשיעור גבוה יותר בקרב המכורים לקנאביס: איסכמיה בשריר הלב, פגיעה חריפה בכליות, סיבוכים נשימתיים ושבץ מוחי. זאת בנוסף ל-8 מקרי מוות לאחר הניתוח, שהם 3 יותר מאשר בקבוצת הנבדקים המקבילה. עורכי המחקר ניסו להציע מספר הסברים לתופעה. בין השאר, הוצע כי שימוש כרוני בקנאביס גורם לייצור מוגבר של אדרנלין ולכיווץ כלי דם, כמו גם לקשיי נשימה, לפגיעה בוויסות חום הגוף ולירידה בתפקוד מערכת החיסון.

לפני מספר חודשים פורסם מחקר שהראה כי צרכני קנאביס עשויים לפתח תגובה לא צפויה להרדמה מלאה לפני ניתוח, ולכן עליהם לדווח לרופא המטפל על השימוש בצמח בטרם ניגשים להליך כירורגי. כעת מופיעה לפנינו סיבה נוספת לדאגה שצריכה לעניין צרכני קנאביס, ובמיוחד כאלה העושים זאת באופן קבוע, בטרם הם ניגשים לניתוח. לסיכום, מציעים החוקרים כי הערכת תדירות השימוש בקנאביס צריכה לשמש בעתיד כחלק מהליך הערכת הסיכונים טרם ביצוע של הליך ניתוחי, ובמיוחד כזה שאינו בהכרח מחויב המציאות.