ילדים שחוו אירועים טראומטיים בילדות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעת שימוש בקנאביס. זו המסקנה שעולה ממחקר שנערך באוניברסיטת בריסטול באנגליה, ופורסם ב-The Lancet Public Health לפני מספר שבועות.

המחקר בחן 5,212 נבדקים ונבדקות בגילאי 13-24, אשר עבור כל אחד מהם נבחן מספר  המקרים של "חוויות שליליות" שפקדו אותם כשהיו בגילאי 0-12. חוויה שלילית הוגדרה כפגיעה פיזית ו/או מינית, פגיעה או הזנחה רגשית, שימוש לרעה בחומרים של אחד ההורים (או שניהם), אלימות בין ההורים, הפרעות נפשיות אצל ההורים, התאבדות של אחד ההורים, פרידה טראומטית של ההורים או הרשעת אחד ההורים בעבירה פלילית. בנוסף, נבדקו הרגלי צריכת הקנאביס של הנבדקים, כאשר ההנחה המוקדמת של החוקרים הייתה כי עליה במספר החוויות השליליות בילדות תהיה מלווה בצריכת קנאביס מוגברת בגיל ההתבגרות ולאחריו.

מעשנים קנאביס (צילום: kitschinc, shutterstock)
צילום: kitschinc, shutterstock

ההבחנה שביצעו החוקרים היא בין ילדים שעברו 4 אירועים שליליים או יותר, לבין כאלו שעבור 0-3 אירועים כאלה. מהממצאים עולה כי צעירים שעברו מספר גדול של אירועים שליליים במהלך הילדות, נמצאו בסיכון גבוה יותר להשתמש בקנאביס באופן קבוע בגילאי 13-24. שימוש מוגבר בקנאביס נמצא קשור בעיקר לחוויות ילדות הקשורות להתמכרות של אחד ההורים או שניהם לסמים ו/או אלכוהול, בעיות נפשיות של ההורים, פרידה של ההורים, ופגיעה פיזית או רגשית שחוו הצעירים בילדותם.

הגורם שניבא באופן הטוב ביותר שימוש קבוע בקנאביס בגילאים צעירים היה שימוש בחומרים אסורים ובאלכוהול אצל ההורים. מדובר בגורם סיכון שחשוב לתת עליו את הדעת, שכן ההשלכות של חוויות ילדות קשות עלולות להתבטא גם לטווח הארוך, והן לא תמיד ברורות וגלויות לעין.