מה באמת גורם לכם לקבוע שהקנאביס שאתם משתמשים בו איכותי? לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Psychoactives, התשובה לא נמצאת בריכוז ה-THC בחומר, וגם לא ברכיבים אחרים. התשובה, באופן מפתיע, נמצאת בריח.

כמו בכל תחום אחר, גם בהקשר של קנאביס אנשים מוכנים לשלם יותר כסף בעבור מוצר איכותי יותר. אבל מה הם הגורמים שקובעים האם הקנאביס איכותי? כמובן שהתשובה יכולה להשתנות מאדם לאדם, כי ישנם כאלו המעדיפים חומר "חזק" יותר (כלומר באחוז גבוה יותר של THC, החומר הפעיל העיקרי בצמח) וישנם המעדיפים לעשן חומר יותר מעודן. אבל מתברר ש-THC הוא לא באמת הגורם על פיו מעריך צרכן הקנאביס הממוצע את איכות הצמח. גם רכיבים קנבינואידים אחרים בצמח לא באמת קובעים הרבה בהקשר זה.

זוג מעשנים (צילום: Rawpixel.com, shutterstock)
צילום: Rawpixel.com, shutterstock

המחקר נערך באירוע פרסי הקנאביס השנתי בפורטלנד, בו הוצגו מאות זני קנאביס המשווקים באופן חוקי בארצות הברית. כל הזנים עברו בדיקות מעבדה לאישור ריכוזי החומרים הפעילים בהם – גם קנבינואידים (רכיבים הייחודיים לצמח הקנאביס) וגם טרפנים (חומר טעם וריח הנפוצים בצמחים רבים) – וכן אחוזי הלחות בצמח ופרטים נוספים.

276 משתתפים בריאים גויסו כשופטים, רובם בגילאי 30-39. הם התבקשו לעשן את הזנים השונים ולדרגם על פי מספר קריטריונים. בנוסף, ענו הנבדקים על שאלות שונות שנועדו לאבחן את אופי השפעת הקנאביס שעישנו על מצב רוחם ועל הרגשתם הכללית.     

מבין כל הגורמים שנבחנו, נראה כי אף אחד לא השפיע על חוויית המשתמש כמו הארומה שעלתה מתפרחות הקנאביס. אופן השימוש (עישון לעומת אידוי), ריכוז ה-THC, ה-CBD וחומרים פעילים נוספים – אף אחד מהגורמים הללו לא נקשר באופן מובהק סטטיסטית לחוויה איכותית יותר (או פחות). הריח של התפרחות – דווקא כן.

גבר מגלגל ג'וינט (צילום: InnerVisionPRO, shutterstock)
ג'וינט, קנאביס | צילום: InnerVisionPRO, shutterstock

אכן, אחת השאלות שהוצגו בפני המשתתפים במחקר היא מה דעתם על הארומה שעלתה מתפרחות הקנאביס לפני העישון ובמהלכו. מהתוצאות עולה כי אנשים שדירגו את ריח הקנאביס כנעים ומושך יותר, הם גם אלו שקבעו כי חוויית השימוש בקנאביס הייתה נעימה ומוצלחת יותר, או בקיצור – איכותית יותר. בעקבות הממצאים, בדקו החוקרים האם קיים קשר בין ריכוזים של טרפנים מסוימים לבין חוויית השימוש, שכן טרפנים הם החומרים האחראים לארומה העולה מהצמח. להפתעתם, לא גילו החוקרים קשר בין הכמויות של טרפן זה או אחר לבין התחושה שנוצרה בעקבות השימוש בקנאביס.

הקשר בין חוש הריח לבין ההנאה מאוכל ומשתיה מוכר לכולנו – והחוקרים השוו את הקנאביס במקרה הנוכחי לקפה ולתה. מתברר כי גם ההנאה הנובעת מעישון (או אידוי) קנאביס תלויה מאוד בחוש הריח. משמעות הדבר היא כי יתכן שחברות קנאביס צריכות לייחס חשיבות רבה יותר לריח התפרחות הנמכרות - לא פחות מאשר לריכוז החומרים הפעילים בתפרחת. הריח, כך מתברר, יהיה הגורם שיכריע יותר מכל האם צרכני הקנאביס יחזרו וירכשו את אותו המוצר בשנית.