במהלך חודש אוקטובר חלה עלייה חדה במספר מטופלי הקנאביס בישראל. כך עולה מסטטוס המטופלים העדכני שפורסם בתחילת השבוע על ידי משרד הבריאות. על פי הנתונים, בחודש האחרון נוספו לא פחות מ-2,202 בעלי רישיונות חדשים, העלייה הגדולה ביותר מזה כשנה. עד לסתיו 2022 היו שינויים חודשיים שכאלו במספר המטופלים עניין שבשגרה, אבל בשנה האחרונה חלה ירידה דרסטית במספר הרישיונות המונפקים מדי חודש. לפני מספר חודשים ניסינו לבדוק מה הן הסיבות האפשריות לשינוי הדרמטי, ואחת האפשרויות העיקריות שהועלתה היא מעצרם המתוקשר בדצמבר 2022 של מספר רופאים שהיו אחראים על הנפקת נתח גדול מכלל הרישיונות. ככל הידוע לנו, לא חל בחודש האחרון שינוי מהותי במצבת הרופאים המוסמכים להנפיק רישיונות קנאביס, ועל כן אין זה ברור מה הביא לעלייה המחודשת במספר הרישיונות המונפקים. גם האינסטינקט הראשוני לשייך את השינוי הדרמטי לאירועי המלחמה הוא בעייתי, שכן מרבית הרישיונות החדשים רשומים תחת ההתוויה של כאב כרוני (המטופלים תחת התווית כאב מהווים כ-55% מכלל מטופלי הקנאביס בישראל). רישיונות חדשים תחת התוויה של פוסט טראומה כמעט ואין, ובין כה וכה לא היו יכולים להיות מונפקים רישיונות כאלו בעקבות אירועים שחלו לאחרונה.

אז מה בכל זאת יכול להסביר את השינוי? האם פשוט מדובר ברישיונות שהנפקתם עוקבה מתקופת החגים? "סביר שזהו שילוב בין כמה גורמים, ולא גורם אחד", מסבירה יו"ר עמותת הקנאביס הרפואי דנה בר און. "מידה מסוימת של באק-לוג שנוצר בחגים זה בהחלט אחד מהם, אבל אפשר לשער שישנה גם כמות לא מבוטלת של אישורים חריגים (פגיעות שדורשות שיקום - במיוחד כשמדובר בפצועי מלחמה  – בהן מאשרים קנאביס בסמיכות לפגיעה כי ידוע על יעילות), וכן כמות לא מבוטלת של אנשים שהגיע להם קנאביס לפני ה-7 באוקטובר ולא הוציאו רישיון, ובעקבות האירועים פנו להוציא.

"הסבר נוסף יכול להיות רישום מטעה. משרד הבריאות נתן הוראה מיד אחרי ה-7 באוקטובר להעניק באופן אוטומטי הארכה מנהלית של 3 חודשים למי שצריך להגיש חידוש באוקטובר-נובמבר, משמע בבת אחת הונפקו אלפי רישיונות חדשים - יותר ממה שהיו מונפקים במצב רגיל. בימים אחרים היה לוקח הרבה יותר זמן לקבל את כל הבקשות לחידוש ולאשר את כולן. ייתכן שהם הציגו את זה כרישיונות חדשים שהונפקו".

על כל פנים, מספר רישיונות הקנאביס בישראל עומד כעת על 132,006. מתוכם, 73,538 רשומים תחת התווית כאב כרוני, 16,433 הונפקו לטיפול בפוסט טראומתיים, 7,779 לטיפול בחולים אונקולוגיים ועוד 23,774 תחת הקטגוריה "אחר". שאר הרישיונות מחולקים בין התוויות נוספות, בהן פרקינסון, קרוהן, טרשת נפוצה ואפילפסיה.