בשנת 2022 חלה ירידה של 76% במספר הקנסות על שימוש בקנאביס לעומת השנים שקדמו לה, כך עולה מהדוח השנתי של רשות האכיפה והגבייה. הרשות פרסמה בחודש שעבר את הדוח השנתי המסכם את פעילותה לשנת 2022, ובתוכו מופיעים גם כמה פרטים מעניינים מאוד הקשורים בקנאביס. קנסות על שימוש עצמי בקנאביס מוטלים על אזרחים בישראל מאז 2019, אז אושרה אי-הפללה של צרכני קנאביס והוחלט לפטור בקנס בלבד אנשים המואשמים בעבירה ראשונה ושנייה של שימוש עצמי.

על פי הדוח, בשנת 2022 חולקו בישראל 4,269 דוחות על שימוש בקנאביס, זאת לעומת 17,686 דוחות בשנה שקדמה לה. בשנת 2020 חולקו בארץ 16,762 דוחות ואילו ב-2019 חולקו 9,896. ניכר כי מספר הקנסות ב-2019 הוא נמוך יותר, אבל זאת כיוון שחוק אי ההפללה, שנתן את האות להטלת קנסות על משתמשי קנאביס, נכנס לתוקפו רק באפריל של אותה השנה.

אנשים מעשנים קנאביס (צילום: christopherbrownphotos, shutterstock)
מעשנים קנאביס | צילום: christopherbrownphotos, shutterstock

המספר המצוין בכל אחת מהשנים אינו כולל דוחות שהוחזרו למשטרה או בוטלו. בשנת 2022, מדובר על 2,167 דוחות. עוד מצוין במסמך כי מרבית התיקים שנפתחו (כלומר דוחות שהוגשו בגין צריכת קנאביס) כבר נסגרו, וכי ב-2022 נסגרו יותר דוחות מאשר נפתחו (אודות כמובן למספר הדוחות הנמוך של קנסות באותה השנה לעומת השנים שקדמו לה).

נשאלת השאלה, מה היא הסיבה לירידה החדה במתן קנסות על שימוש בקנאביס? הרי שיעורי השימוש בקנאביס ככל הנראה לא באמת השתנו. קיימים מספר הסברים אפשריים: קודם כל, העלייה במספר רישיונות הקנאביס בשנים האחרונות. באפריל 2019 עמד מספר הרישיונות הפעילים על 34,000. כיום, עומד מספר מטופלי הקנאביס ברישיון על 124,000. מדובר בעוד 90,000 מטופלים חדשים, אשר סביר להניח שלפחות חלקם צרכו קנאביס עוד לפני שזכו לרישיון. לפיכך, מספר ה"עבריינים" קטן, שכן יותר צרכני קנאביס בישראל עושים זאת כיום באופן חוקי ואינם נתונים לקנסות.

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

אבל ההסבר הזה אינו מניח את הדעת בצורה מספקת. זאת כיוון שבשנת 2022 חלה האטה משמעותית בעלייה במספר רישיונות הקנאביס בישראל, עד לכדי קיפאון מוחלט. כלומר, בשנת 2022 נוספו כ-15,000 מטופלי קנאביס חדשים בלבד, מספר קטן מכדי להסביר ירידה של 76% במספר הקנסות שניתנו בשנה זו. אבל קיים הסבר אחר, פשוט יותר: במרץ 2022 שונו חוקי אי ההפללה בישראל. במקום קנס של 1,000 ש"ח על עבירה ראשונה וקנס של 2,000 ש"ח על עבירה שניה, הוחלט על קנס של 500 ש"ח שיוטל בעקבות כל עבירה של החזקת קנאביס לשימוש עצמי. במילים אחרות, רווחי המדינה מכל קנס צומצמו ביותר מ-50%. יתכן שבהתאם לכך גם צומצמה המוטיבציה לתפוס את ה"פושעים". יתכן שקנס של 500 ש"ח פחות שווה את המאמץ.

חישוב פשוט מראה שבשנת 2021 הרוויחה המדינה כ-20 מיליון ש"ח מקנסות על קנאביס. בצל ההבטחות של תומכי לגליזציה על רווחים כלכליים משמעותיים שתפיק המדינה מלגליזציה של הצמח באמצעות מיסים, חישוב קר מעיד על כך שהרווחים הללו עלולים להתנגש עם ההפסדים בעקבות ביטול הקנסות. כך יתכן שהפחתת הקנסות הועילה גם היא למאבק למען הוצאת הצמח מפקודת הסמים המסוכנים, שכן בשנת 2022 שווי הקנסות הכולל עמד על כ-2 מיליון ש"ח בלבד.

הסבר שלישי ואפשרי בהחלט הוא שבמשטרת ישראל התקבלה החלטה עקרונית להפחית את הרדיפה אחרי צרכני קנאביס פרטיים, ולמקד את עיקר האכיפה בנושא בסוחרים גדולים ומגדלים. כך או כך, מה שברור הוא שמספר האזרחים שסבלו בשנה החולפת מקנסות עקב שימוש קנאביס היה נמוך בהרבה מאשר בכל שנה אחרת מאז שהוחלט על אי הפללה ועל קנסות מלכתחילה.

ממשטרת ישראל נמסר: לא קיים כל שינוי במדיניות האכיפה כלפי צרכני הקנאביס. מדיניות האכיפה ליישום התקנות המנהליות החדשות מכילה הסדרים פרטניים אשר יישומם מצוי בתהליכי עבודה מתקדמים מול משרדי הממשלה השונים כמו גם עדכון מערכות המחשוב הרלבנטיות.