לגליזציה של קנאביס עשויה לגרום לעלייה באחוזי השימוש באלכוהול, כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת פיטסבורג בארצות הברית ופורסם החודש בכתב העת המדעי JAMA Health Forums. מדובר בממצא מפתיע למדי בעבור כל מי שהניח שקנאביס יהווה תחליף ראוי לצריכת אלכוהול במקומות בהן השימוש בו יהיה חוקי.

בפשטות, אספו החוקרים את נתוני צריכת האלכוהול שנאספו משאלונים עליהם ענו לא פחות מ-4.25 מיליון אזרחים בכל רחבי ארצות הברית בשנים 2010-2019. בעבור כל אדם שהשתתף בסקר, נאספו נתונים דמוגרפיים כגון גיל, מין, רקע אתני והשכלה. בנוסף, נרשם הסטטוס החוקי של קנאביס במדינה בה הוא מתגורר בעת שענה על הסקר (ב-2010 עוד לא אושרה לגליזציה באף מדינה, והחל מ-2012 יותר ויותר מדינות קידמו את השימוש בקנאביס לצרכי פנאי).

בסך הכל, מתוך 4.25 מיליון אנשים שנכללו במחקר, כ-320,000 התגוררו במדינה בה הייתה קיימת לגליזציה בעת השתתפותם בסקר. מהממצאים עולה כי לגליזציה של קנאביס העלתה את שיעור שתיית האלכוהול ב-0.9 אחוזים. עם זאת, לא נמצא קשר בין שינוי בחוקי הקנאביס לבין שתייה מסוכנת בכמויות גדולות. העלייה העיקרית באחוזי צריכת האלכוהול הייתה בקרב צעירים (גילאי 18-24) לבנים חסרי השכלה אקדמית.

מעשן קנאביס (צילום: Impact Photography, shutterstock)
עישון קנאביס | צילום: Impact Photography, shutterstock

ממצאי המחקר מפתיעים משהו, שכן הנחת היסוד של רבים מתומכי הלגליזציה בעולם היא שלגיטימציה חוקית לשימוש בקנאביס תגרום להפחתת צריכת חומרים משכרים אחרים, בראשם אלכוהול. התוצאה ההפוכה, כפי שהיא מתקבלת מהמחקר שהוצג כאן, מדגישה את החשיבות של חינוך והסברה לצריכה נכונה של קנאביס ואלכוהול לצד הלגליזציה והלגיטימציה של השימוש בקנאביס.

ניתן לסייג את תוצאות המחקר בכך שהן נערכו בתקופה בה במדינות רבות מאוד בארצות הברית לא הייתה לגליזציה, וכן תוך התחשבות בכך שגם במדינות בהן חוקי קנאביס חדשים נכנסים לתוקף, לרוב דרושה תקופה של כשנתיים עד שהם מיושמים בפועל. בנוסף, מאז 2019 ועד היום נכנסו שמות נוספים לרשימת המדינות המאשרות שימוש חוקי בקנאביס, ויתכן שמחקר דומה שייערך כיום יניב תוצאות אחרות, שלמות יותר. מנגד, מדובר כאמור במדגם עצום שכולל מיליוני נבדקים, כך שעל אף ה"לכלוך" היחסי של הנתונים, אפשר בהחלט להסיק ממנו מסקנות ולקחת אותו ברצינות.