מחקר שיפורסם בינואר הקרוב בכתב העת המדעי Social Science & Medicine בדק האם החלת חוקים של אי-הפללה על צריכת קנאביס במדינות ארצות-הברית מפחיתה לא רק את אחוזי ההרשעות על עבירות קנאביס, אלא גם את הפערים בין הרשעות של שחורים ללבנים.

דבר ידוע בארצות הברית הוא שאחוזי המעצרים וההרשעות בעקבות עבירות קנאביס גבוהים הרבה יותר בקרב האוכלוסייה השחורה לעומת לבנים. זאת על אף שאחוזי השימוש בקנאביס בפועל זהים בשתי האוכלוסיות. האפליה הזו שמבוצעת על-ידי רשויות החוק, בין אם מכוונת ובין אם לאו, היא נושא מדובר מאוד בארה"ב ובמיוחד בשנים האחרונות.

המחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה נשען על מאגר נתונים של ה-FBI מ-37 מדינות שונות בארה"ב. הנתונים שנבחנו לצורך המחקר כוללים את כל מקרי המעצר בעקבות עבירות קנאביס במשך 19 שנים, משנת 2000 ועד 2019, תוך השוואה בין מעצר שחורים ללבנים, וכן השוואה בין המצב כפי שהיה לפני החלת לגליציה או מדיניות של אי הפללה במדינות השונות, לעומת אחריה.

החלק הפחות מפתיע

במדינות בהן הונהגה מדיניות אי-הפללה בעקבות עבירות קנאביס קטנות (אחזקת כמות לשימוש אישי), באופן לא מפתיע ירד מספק המעצרים בנושא זה באופן דרסטי: ב-70% אצל מבוגרים, וב-40% אצל ילדים. אין הדבר מפתיע, שכן מרבית עבירות הקנאביס מבוצעות על-ידי אזרחים פשוטים שנתפסו עם כמויות קטנות, ובעת בה הוגדר כי אין לעצור אותם על אותן העבירות הרי שמספר המעצרים הכללי ירד באופן דרסטי.

החלק המעודד

עד שנת 2008 לא הונהגה באף אחת ממדינות ארה"ב מדיניות של אי-הפללה על עבירות קנאביס. באופן עגום למדי, מראים הנתונים שבשנים 2000-2008 נעצרו בני נוער שחורים פי 2 לעומת לבנים על עבירות קנאביס, ואילו בקרב מבוגרים עומד המספר על פי 4. הפרשים עצומים בהתחשב בממצאים מחקריים שמראים כי בפועל שחורים ולבנים משתמשים בקנאביס באחוזים דומים.

לאחר שבמדינות שונות בארה"ב חדלו רשויות החוק לעצור אזרחים על עבירות שימוש בקנאביס (הראשונה שבהן הייתה מסצ'וסטס), חלה ירידה דרסטית במעצרים. כאמור, הירידה חלה בכלל האוכלוסייה, אבל בלטה במיוחד בקרב שחורים, דבר שצמצם את הפערים במספר המעצרים בין שתי האוכלוסיות ב-17%. כלומר, הפערים בין שחורים ללבנים עדיין קיימים ובעיות הגזע בארצות-הברית בוודאי שלא נפתרו, אבל בהחלט יש שיפור, גם ביחס מצד המשטרה.

השינוי, אגב, נמצא רק בקרב מבוגרים. בכל הנוגע לילדים, נותרו הפערים כפי שהיו (שחורים נעצרים קצת פחות מפי 2 לעומת לבנים). החוקרים מייחסים את חוסר השינוי (או לחלופין – ההבדל בתוצאות בין מבוגרים לבני נוער) לחוקים שונים ואכיפה שונה בין מדינה למדינה של עבירות בקרב בני נוער.