מחקר אמריקאי מראה כי שאיפת כמויות גדולות קנאביס גורמת לשינוי מבני במוח העכבר. המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Frontiers in Neuroscience, נערך על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת מורגן סטייט אשר בבולטימור, ארצות הברית.

במשך שלושה שבועות, חשפו החוקרים עכברי מעבדה לאדי קנאביס בריכוז של 10% THC באופן יומיומי, ולאחר מכן נבדקו לאיתור שינויים במבנה המוח. THC הוא אחד משני הרכיבים הפעילים העיקריים בקנאביס, והוא זה שאחראי לאפקט הממסטל של הצמח. הרכיב השני, CBD, נמצא בריכוזים מזעריים (0.05%) בקנאביס שבו נעשה שימוש בניסוי. כל העכברים נבדקו בהשוואה לקבוצת ביקורת, של עכברים שנחשפו לאדים זהים אבל ללא רכיבי קנאביס כלל, דהיינו קבוצת פלסבו.

עכבר מעבדה (צילום: Janson George, shutterstock)
עכבר מעבדה | צילום: Janson George, shutterstock

בכל קבוצת ניסוי נכללו 12 עכברים (או עכברות, ליתר דיוק), וההשוואה התבצעה באמצעות שתי שיטות דימות שונות: VBM ו-MRI. מתוך 139 אזורי מוח שונים שנבחנו, ב-32 הובחנו הבדלים בין עכברים שנחשפו לקנאביס לעומת עכברים שנחשפו לאדי פלסבו. ברוב המקרים, החשיפה לקנאביס הביאה להקטנה בנפח אזורי המוח המדוברים, ולא להפך. האזורים היחידים בהם חלה עליה בנפח לאחר חשיפה לקנאביס היו בגזע המוח ובצרבלום (המוח הקטן). אזורים אלה אחראים לתפקודים מוטוריים בסיסיים וכן לוויסות ושליטה בטמפרטורת הגוף, במערכת הנשימה ועוד. אזורי המוח שנפחם קטן בעקבות חשיפה ממושכת לקנאביס היו אזורים יותר מתקדמים הקשורים לרגש, לזיכרון ולקבלת החלטות.

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Mitch M, shutterstock

על פי החוקרים, תוצאות המחקר עולות בקנה אחד עם הידע הקיים אודות השפעות ארוכות טווח שעלולות להיות לשימוש כרוני בקנאביס על מבנה המוח, במיוחד בגילאים צעירים. לצד השפעותיו החיוביות, קנאביס עלול להוביל לפגיעה בזיכרון ובתפקודים קוגניטיביים אחרים, במיוחד אם עושים בו שימוש ממושך ובמינונים גבוהים. המחקר הנוכחי בוצע בעכברים כמובן, אבל הוא מקיף למדי וניתן להסיק ממנו מסקנות אודות ההשפעה שעלולה להיות לשימוש יתר בקנאביס, גם בבני אדם.

THC (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
רכיב הקנאביס THC | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock