טנטון (בלעז: טינטוס) היא הפרעה שהסובלים ממנה שומעים צליל כלשהו שאין לו מקור אקוסטי חיצוני אמיתית. לרוב מדובר בסוג של זמזום או צפצוף קבוע, שבמקרים מסוימים עלול לפגוע מאוד באורח החיים. במרבית המקרים מדובר בהפרעה ממקור עצבי, הנובעת מפגיעה כלשהי במערכת השמיעה באוזן או במוח ובדרך כלל מופיעה במקביל לירידה בשמיעה. ממצאים שונים מעידים על כך שבממוצע כ-10% מהאוכלוסייה סובלת מטנטון ברמות שונות, כאשר אנשים רבים הסובלים מההפרעה מתמודדים גם עם דיכאון.

מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה ומאוניברסיטת מינסוטה בחן את הקשר בין שימוש בקנאביס לבין טנטון. במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת  Otology & Neurotology הציגו החוקרים ממצאים שנאספו מאלפי משתתפים שענו על סקר הבריאות והתזונה השנתי בארצות הברית בשנים 2011, 2012, 2015 ו-2016. החוקרים התמקדו בנתונים שנאספו על טנטון וכן על שימוש בקנאביס. אנשים הסובלים מטנטון הוגדרו כל מי שהצהירו כי הם מתמודדים עם ההפרעה לפחות שנה. השימוש בקנאביס סווג על פי הקטגוריות 'לא משתמש', 'משתמש בתדירות נמוכה' (עד שני ג'וינטים ביום) ו'משתמש בתדירות גבוהה' (שלושה ג'וינטים ביום, או יותר).

מעשן קנאביס מחוץ לעבודה (צילום: InnerVisionPRO, shutterstock)
גבר מעשן קנאביס | צילום: InnerVisionPRO, shutterstock

ניתן להתווכח עם ההגדרה של אדם הצורך שני ג'וינטים כצרכן בתדירות נמוכה, ונראה שהחלוקה הזו, שלמעשה מגדירה אנשים שצורכים ג'וינט פעם בשבוע תחת אותה קטגוריה כמו אלו שמעשנים פעמיים ביום, עושה עוול לסטטיסטיקה. לכן גם לא מפתיע כי לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין מי שהוגדרו כצרכנים בתדירות נמוכה לבין הצרכנים בתדירות גבוהה. עם זאת, כן נמצא שצרכני קנאביס סובלים מטנטון הרבה יותר מאשר אנשים שאינם צורכים כלל.

מהממצאים עולה כי בקרב צרכני קנאביס בתדירות נמוכה וגבוהה, שיעור הסובלים מטנטון עומד על 17% ועל 20%, בהתאמה. זאת לעומת 12% בלבד בקרב אנשים שאינם צורכים קנאביס. חשוב לציין שהחוקרים וידאו כי הקשר בין צריכת קנאביס לבין טנטון לא מתווך על ידי רמות של דיכאון – כלומר לא ניתן להסביר אותו באמצעות רמות גבוהות יותר של תסמינים דכאוניים בקרב אנשים הסובלים מטנטון.

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

הממצאים מעידים על קורלציה, ולא על סיבתיות בין המשתנים, כלומר לא ניתן לקבוע כי עישון קנאביס גורם לטנטון (או ההפך). החוקרים מצביעים על מספר מחקרים קודמים בבעלי חיים שניסו להסביר את הקשר בין טנטון לבין השימוש בקנאביס, אבל ללא הצלחה ממשית. המסקנה העיקרית היא כי חשוב לבחון האם קשר סיבתי שכזה יתכן, כלומר האם יתכן ששימוש בקנאביס בתדירות גבוהה עלול לגרום לטנטון, ולהבין שבמידה ונכון הדבר, מדובר בגורם סיכון נוסף ופחות מוכר שגורר השימוש בקנאביס.