מחקר חדש מציג: כך השפיעה הלגליזציה של קנאביס על שיעורי השימוש בצמח בקרב אנשים מעל לגיל 55. המחקר, שפורסם בשבוע שעבר ב-Journal of Drug Issues, נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ווטרלו שבקנדה, ובחן כיצד השפיעה הלגליזציה במדינה על השימוש בקנאביס בגילאים 55 עד 65. המחקר התבסס על נתונים שנאספו מ-18,177 משתתפים החל משנת 2018 (טרום לגליזציה) וכלה בשנים 2019 (השנה הראשונה ללגליזציה), 2020 ו-2021.

השפעת הלגליזציה של קנאביס על שיעורי השימוש בצמח היא נושא שמעסיק מאוד את כל הגורמים העוסקים בתחום, בין אם מנקודת מבט כלכלית ובין אם מההיבט של בריאות הציבור. בהקשר זה, רוב המחקרים שמתמקדים בקבוצת גיל מסוימת עוסקים בעיקר בבני נוער או בבוגרים צעירים, מתוך ההנחה שאלו הן האוכלוסיות שהכי צפויות להיות נתונות לשינויים גדולים בהרגלי הצריכה בעקבות הנגשת הצמח מבחינה חוקית ומעשית.

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
תפרחת קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

הנחת עבודה הגיונית לכאורה היא שאנשים בגילאים מבוגרים יותר הם שמרנים יותר ומקובעים יותר להרגלים. כלומר, נשמע סביר והגיוני שאדם שלא צרך קנאביס עד גיל 50 כי זה לא היה חוקי, לא ישנה פתאום את הרגליו, גם אם החוק השתנה ולמעשה מאפשר לו לצרוך קנאביס באופן חוקי. אבל מהמחקר שפורסם בשבוע שעבר עולה שלא כך הם פני הדברים.

בשנת 2018, טרם נכנסה הלגליזציה לתוקף, מספר האנשים בגילאי 55-65 שדיווחו כי צרכו קנאביס בשנה האחרונה עמד על 19.3%. שנה אחת מאוחר יותר, כשהלגליזציה כבר בתוקף, עמד המספר על 24.5%. נתון מעניין נוסף הוא שהמספר נותר יציב גם בשנים הבאות, 2020 ו-2021. כלומר, בעקבות הלגליזציה נוספו לרשימת הצרכנים עוד 5% מבין הקנדים בגיל 55-65, אולם לא חלו שינויים משנה לשנה.

עוד נתון העולה מהמחקר הוא שבקנדה יותר גברים (28.4%) צורכים קנאביס לעומת נשים (21.4%) בכל שנה. הרוב הגדול של הצרכנים משתמש בעיקר בתפרחות, לעומת שמנים ומוצרים אכילים, אבל האחוז של השימוש במוצרים אכילים גדל משנה לשנה (40.7% בשנה הראשונה ללגליזציה לעומת 47.4% שנתיים מאוחר יותר).

אישה מבוגרת מעשנת (צילום: Rawpixel.com, shutterstock)
אישה מעשנת קנאביס | צילום: Rawpixel.com, shutterstock

מספר בעלי הרישיונות לשימוש בקנאביס לצרכים רפואיים בקנדה נמצא בירידה בשנים האחרונות, מ-14.7% לפני הלגליזציה ועד 10.9% ב-2021. השינוי נובע ככל הנראה מהעובדה שכבר אין צורך לטרוח ולהוציא רישיון רפואי, שכן קנאביס לצרכים רפואיים אמיתיים ניתן לרכישה ללא כל אישור מיוחד.

הממצאים ברורים היטב ומבהירים: לא רק בגילאים צעירים, כי אם גם בגילאים מבוגרים יותר, המזוהים עם ניסיון חיים ועם אחריות אישית גדולה יותר, אנשים רבים בוחרים לצרוך קנאביס ברגע שהדבר הופך לחוקי במדינתם. ומבחינת חברות הקנאביס, לבטח מדובר בקהל יעד גדול שלא בטוח נשקל בעבר.